≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je na spisku imovine roditelja dečaka osumnjičenog za pucnjavu u "Ribnikaru" i šta mogu s njom da urade?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako za Telegraf.rs kažu iz Višeg suda u Beogradu, imovina nije oduzeta, niti je vržen službeni popis od strane suda

  • 6
OŠ Vladislav Ribnikar Foto: Nikola Tomić, Telegraf

U odnosu na roditelje K. K., koji je osumnjičen da je u pucao u Osnovnoj Školi "Vladislav Ribnikar", donesena je odluka o privremenoj meri privremenih mera obezbeđenja imovinskopravnih zahteva. Tu meru zatražile su porodice oštećenih, a, kako kažu iz Višeg suda u Beogradu, sam sud nije vršio popis imovine.

- Otac je okrivljeni u postupku i po predlogu oštećenih porodica donete su privremene mere obezbeđenja imovinsko-pravnih zahteva. U pitanju je stan, vozilo i deo poslovnog prostora. Ta mera odnosi se na to da imovina ne može da bude prodata, niti da se stavi pod hipoteku, ali može normalno da se koristi. Nije bilo nikakve zaplene imovine, niti je sud popisivao imovinu - objašnjavaju za Telegraf.rs iz višeg suda u Beogradu.

Kako ističu, zahtev za izricanje mere podneli su oštećeni S. S. Č., B. A., M. M., I. B., N. K., D. D., B. A., A. A i R. V. J. i to u krivičnom postupku.

Kada je u pitanju majka dečaka, koja ima tri stana, zahtev je podnela jedna porodica.

- Mera je u odnosu na majku donesena u parničnom postupku zbog nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica. Jedna porodica podnela je predlog za privremenu meru, a uslov je da se ona podnese pre parnične tužbe. U oba slučaja, oštećeni roditelji su u katastru pogledali spisak imovine na koji su se pozvali. Sud je samo utvrdio da majka ima nekretnine nakon što su roditelji dece dostavili takav spisak. Porodici je naloženo da u roku od 30 dana pokrene parnični postupak. Ukoliko to ne urade, mera prestaje da važi - dodaju iz Višeg suda.

Dakle, majka nekretnine može da koristi dok je mera na snazi, ali imovinu ne može da proda, niti da je stavi pod hipoteku. Takvim merama pribegava se kako oni na koje su mere usmerene ne bi rasprodali imovinu jer u tom slučaju, nakon eventualne presude, šteta ne bi imala odakle da se naplati. Ukoliko okrivljeni bude oslobođen optužbi i mera obezbeđenja imovinsko-pravnih zahteva prestaje da važi.

- Mera obezbeđenja imovinsko-pravnog zahteva je u sudstvu vrlo česta, kako u krvičnom, tako i u parničnom postupku, s tim što sada, zbog prirode slučaja ima medijsku pažnju - ističu iz suda.

Iako su se pojavile informacije da je majka dečaka posećivala notare u pokušaju da prenese imovinu na nekog drugog, te tvrdnje nisu potvrđene kao tačne.


(Telegraf.rs)

Video: Stotinu dece okupilo se oko škole na Vračaru: Svi nose po 9 sveća i belo cveće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ybz

    27. jun 2023 | 23:02

    robija, dok je živ mali djavo.

  • Anonimus

    27. jun 2023 | 21:17

    Sud ne sme da se pravda. Poginula su nam deca.

  • Милвас

    28. jun 2023 | 08:29

    Нису деца роба па ће се извршити обештећење. Ако има закона и правде мора доживотна робија а тата да му прави дриштво. Када је могао да га води у стрељану може и у затвор са њим.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA