≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Miljković i pred sudom istakao parolu "nema tela, nema dela": Vređao okrivljene saradnike i tužioca

Vreme čitanja: oko 9 min.

Marko Miljklović je tokom svog iznoššenja primedbi rekao da "tužilac Saša Ivanić treba da stupi u štrajk glađu dok mune oproste"

  • 7
Veljko Belivuk Marko Miljkovic Specijalni sud Foto-montaža: Nikola Anđić, Printskrin: TV Pink

Na jučerašnjem suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Miljkovića, upravo Miljkovićevim izlaganjem završeno je iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih saradnika. Ipak, narednih suđenja, na kojima je iskaze trebalo da daju svedoci oštećeni, neće biti jer su Belivuk, Nebojša Janković i Nemanja Đurić na kraju jučerašnjeg suđenja otkazali punomoćje svojim advokatima.

Miljković je juče govorio o iskazima okrivljenih saradnika i rekao da se oni ne poklapaju, a prvo na šta je skrenuo pažnju jeste foto-dokumentacija sa Dunava, gde su navodno prosipani ostaci tela žrtava.

- Ovo je ono kad tužilaštvo kaže da se njihovi iskazi poklapaju sa foto dokumentacijom. E sada ćete da vidite kako izgleda kada tužilaštvo ne govori istinu. Lalić je za jednu sliku da je u pitanju šipražje gde su se prosipali ostaci i raskrčeni deo. On vrlo slikovito opisuje ono što vidi na slici, a posle potvrđuje gde je raskrčeno mesto. Jako je lepo to što je on pričao, a moram da vas podsetim da su Srđan Lalić bili zajedno na jednom od prosipanja, dok Hrvatin nije bio sa Spasojevićem na prosipanju. Dakle Spasojević i Hrvatin ne mogu da pokažu na isto mesto, ako nisu zajedno prosipali - rekao je Miljković.

Miljković je, kao i Belivuk, vređao okrivljene saradnike, te je rekao da Hrvatin "nije posebno inteligentan" i da "nije on vodio policiju na mesto gde su prosipani ostaci tela, već je policija vodila njega". Naveo je i da Hrvatin nije razlikovao dve foto-dokumentacije iz jula i aprila i tvrdio da je Hrvatin rekao da je u pitanju ista lokacija, ali da je "upao u klopku" jer su u pitanju bile različite lokacije na Dunavu.

On je istakao da Hrvatin pokušava da "pokopa" Lalića i da je "prema Hrvatinogom iskazu Lalić taj koji sekira ljude".

- Što Hrvatin stalno pokopava Lalića, videćemo u budućnosti - rekao je.

"Optužnica demantuje Lalića"

Miljković je govorio i o ubistvu Lazara Vukićevića i pitao zašto bi neko Nemanji Đuriću morao da pokaže put do kuće u Ritopeku, ako Lalić i Hrvatin kažu da je Đurić i ranije išao tamo.

- Rekli su da je Vukićevićev telefon stavljen u futrolu radi ometanja signala da ne bi ostao na baznim stanicama. U optužnici ima na desetine strana Vukićevićevog telefona kog su zabeležile bazne stanice. Leon, imaginarni lik, Mile Kapetan, sve te fantastike. Ako je Mile Kapetan kod nas, zašto bih se ja plašio da on obavesti Mileta. Demantuje ih optužnica i ta futrola, koju je Lalić veoma slikovito opisao. U Ritopeku imate jednu baznu stanicu koja beleži 10 kilometara u krug, ja sam to malo istraživao, i niko ne može da zna da li ste vi u kući, samo možete da znate da je neko u tom krugu, a ne da znate tačnu lokaciju, što ćemo da vidimo kad budemo ispitivali veštaka - dodao je Miljković.

On je rekao da je u pravu i da to dokazuje da "zrno jedno nije nađeno u Ritopeku".

- U svom maniru je ovde Lalić rekao da smo verovatno zakrpili rupu. Pa valjda bismo mu rekli. Ako se raspitivao za GPS koji je navodno postavio karatisti i ako je brisao kuću u Ritopeku, mislite da ne bi pitao da li smo zakrpili rupu od metka? - rekao je.

Miljković je dodao da je Lalić pričao kako je skočio na Vukićevića kako ne bi pucao na Miloša Budimira i "tako mu je spasao život, a valjda je zauzvrat očekivao da dobije 'roleks', a to se nije desilo".

"Lalić upao u klopku"

Miljković je istakao da je Lalić nedvosmisleno rekao da su tragovi krvi koji su ostali na zidu u prizemlju kuće.

- Pitali ste ga, sudija, "kako su ostali tragovi ako ste tako temeljno čistili". Sudija, desetka za ovo pitanje. Lalić je rekao da je na zidu definitivno trag krvi i da on tačno zna kada je nastao. To je to, Lalić sve zna, ne trebaju mu ni stručni saradnici. Rekao je da je trag ostao jer je Vukićević krvatrio iz glave i pošto je imao dugu kosu, da se tačno seća da je ostao trag od nekoliko sitnih kapljica kada je Budimir udario Vukićevića u glavu. Nesumnjivo je da pričamo o prizemlju i da on zna da se radi o prizemlju. Tužilac, videvši da okrivljeni saradnik klizi u neizvesnost, uskače u pomoć. Zakucava ga i kaže da su to slike iz kuće, što Lalić potvrđuje. Tužilac pita da li je Lalić bio u kući ili je to u tajnoj prostoriji, Lalić odgovara da su tragovi u tajnoj prostoriji i da u kući nisu bili tragovi krvi - dodao je Miljković.

Miljković se smejao tvrdeći da je Lalić odjednom počeo da priča o tome da su tragovi krvi bili u tajnoj prostoriji i da je rekao da je mislio da su ga sudija pitala za tajnu prostoriju, a ne za prizemlje kuće.

- Sudija, rekli ste da ste shvatili da je on uopšteno govorio o tragovima. Ja se ne slažem sa vama, on je decidno govorio o tragovima u prizemlju. Posle je rekao da nije komentarisao tragove, a on je decidno rekao čiji su tragovi i kako su nastali. Jasno je da nikada nije video targove jer da ih je video, on bi to obrisao. Spasojević uočava jednu kap krvi Nikole Mtiića, koji ovde ne vidi šta piše i onda to šmirgla i kreči. A onda nekoga lupamo lpatom, ostane krv, Lalić vidi i to niko neće da čisti. Da li ima smisla da nosite mašinu na peskiranje, da čistite sonom kiselinom, a da naćete da obrišete par tragova krvi? - upitao je Miljković.

Miljković je istakao da "ne zna gde je Lalić u spisima predmeta video izolovane tragove krvi".

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Veljko Belivuk i Srđan Lalić; Printskrin: TV Pink

"Nema tela, nema dela"

Miljković je ranije negirao poruke sa "Skaja" koje su navedene u optužnici, a u kojima se vodi parolom "nema tela, nema dela", a na jednom pripremnom ročištu za suđenje koje se trenutno odvija rekao je da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo", te da, "ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav".

Na jučerašnjem suđenju Miljković je ponovo istakao svoju parolu "nema tela, nema dela", ali ju je oblikovao i iskazao drugim rečima. Ipak, smisao je ostao isti.

- Ja sam se mnogo raspitivao, čitao sam neke doktorate i mi zaista ne možemo na osnovu krvi da zaključimo da li je neko bio živ ili mrtav. To može da se pokaže samo obdukcijom. Objekat krivičnog dela je telo. Mi to nemamo. Mi imamo neki imaginarijum koji svako može da ispriča - rekao je Miljković.

Pozvao tužioca na štrajk glađu

- Tužilaštvo Spasojeviću nije poverovalo da je izvršio to krivično delo u vezi sa oružjem i zato tražim da tužilaštvo poništi sporazum sa Spasojevićem. Očigledno je da je tužilac izvršio zloupotrebu službene dužnosti. Pozivam tužioca Sašu Ivanića da počne štrajk glađu dok mu ne oprostimo. Ja više neću tražiti njegovo izuzeće, neka se sam izuzme. Čujem da ima još jednog optuženog kao keca u rukavu da potpiše sporazum. Mislim da je više nego očigledno da okrivljeni saradnici ne govore istinu, da boje svoje iskaze. Oni ih, zapravo, kreče - rekao je Miljković.

Kako je rekao, očekuje da tužilaštvo odustane od sprazuma sa Spasojevićem, ili da ga sud odbaci.

- Ako se to ne desi, u Strazburu će vam se smejati, ali ja neću da čekam da idem do Strazbura, neću odustati od toga da se borim za svoja prava - izneo je još predloga Miljković, optužujući tužioca da je počinio krivično delo i da mora da bude razrešen.

Veljko Belivuk i Marko Miljković Marko Miljković i Veljko Belivuk; Printskrin: Pink

Otkazali punomoćje advokatima

Ročišta koja je trebalo da se održe nadas i sutra kao i dva dana tokom naredne nedelje, su otkazana. Svedoci oštećeni moraće da sačekaju do kraja avusta kako bi izneli svoje iskaze. Suđenja su otkazana jer je Veljko belivuk otkazao punomoćje svim svojimadvokatima dok se ne ispune zahtevi koje je izneo pred sudom, a punomoćje su potom otkazali i okrivljeni Nebojša Janković i Nemanja Đurić.

- Tužilaštvo i mi nismo sedeli u istoj prostoriji. Oni su rekli da smo imali pravo da pratimo svi, a svi svedoci su dobili status posebno osetljivih svedoka i mi nismo čuili nijeda iskaz svedoka na saslušanju, niti smo postavljali pitanja. Oni su to namerno tako organizovali da bi pripremili svedoke. Da smo ih pitali odmah oni ne bi bili spremni na naša pitanja. Tužilaštvo kaže da su oni ispitivali 16 sati, a mi 36. Ja se nadam da smo mi više. Ali tužilaštvo je možda ispitivalo 16 minuta. Ja nisam kriv što oni nisu imali potrebu da ispituju, a mi jesmo - rekao je Belivuk.

Belivuk je ranije rekao da neće da pristane na nastavak postupka dok se u potpunosti ne reši zahtev za izuteće sudskog veća i predsenika Višeg suda u Beogradu, o čemu je odlučeno, ali dodao da takođe neće da nastavi dok se ne reši status okrivljenih saradnika.

- Tužilaštvo istog trenutka reaguje i odustaje od Spasojevića za oružje, iako je Spasojević to tako decidno ispričao i to ga je čak i tužilac detaljno ispitivao ovde i to neuspešno jer su omašili lokaciju - dodao je.

Rekao je da su "svi su priznali dela iz člana 246, a tužilaštvo nije podigao optužnicu ni protiv jednog". Član 264 odnosi se na krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

- Oni su imali pravo i da ih oslobode, ni to nisu uradili. Bojan Hrvatin koji je rekao da je učestvovao u primopredaji oružja nije za to optužen, što znači da mu tužilaštvo ne veruje. Moramo da ustanovimo da li Srđan Lalić govori istinu o vođenju na poverljive razgovore sa tužiocem jer to ne postoji u zakonu. Lalić i Spasojević navode da su sami inicirali. I treba da im verujemo. Ja ne mogu, stvarno - rekao je Belivuk.

Kako je rekao, "obojica su išli bez advokata, kako Lalić kaže, da zaštite advokate od njih".

- Tražim da se dostave informacije da li je Lalić voden kod tužioca, kada i po čijem nalogu. Tada ćemo da utvrdimo ko je radio van zakona i prema kome ćemo da podnesemo krivičnu prijavu. Ako je tako, ja onda petkom mogu da idem kući i da Vas niko ne obavesti o tome. Zakon kaže da imamo pravo da izvršimo uvid u njihove sveske. Mi nikada nismo dobili te sveske, ni kopiju. Ja ne veruejm da su oni tamo pisali sve što su ovde rekli. Ja da sam video svesku, ne da mi je trebalo dva dana, nego 22 dana - rekao je Belivuk.

On je napomenuo da, dok se ne pređu svi njgovi zahtevi, odbija da se nastavi sa postupkom.

- Otkazaću punomoćje svim svojim braniocima. Kada sam prošli put nešto rekao odustali su od Spasojevića, hajde da vidimo šta će sada da se desi. Da li ćemo da čekamo ili da mi date advokata po službenoj dužnosti, pa da pomerimo suđenje, videćemo, ali ja ne odustajem od svojih zahteva - rekao je Belivuk.

(Telegraf.rs)

Video: Rekonstrukcija ubistva sedme žrtve klana Belivuk: Milan Ljepoja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    29. jun 2023 | 08:03

    Nema tela nema dela!? Jednostavno,neka i njihova tela onda tako i nestanu u zatvoru.Bice svi podmireni onda.

  • Hp

    29. jun 2023 | 09:01

    Samo samica na minus 2 puna vlage !

  • Moni

    29. jun 2023 | 07:56

    Smrtna kazna da se uvede za ovakve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA