Vreme čitanja: oko 6 min.

Mesec i po dana od nestanka dečaka u Apatinu: Roditelji misle da su oteti, DNK tela u Hrvatskoj "krije istinu"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dok postoji mogućnost da je telo jednog od dečaka izvučeno iz vode u Hrvatskoj, i dalje ostaje pitanje gde je drugi

  • 0
Ronioci nestali decaci Apatin Partik B. Antonio M. Foto: Milena Đorđević, Nove Apatinske Novine

Dva dečaka, P. B. (11) i A. M. (10) nestala su na Dunavu kod Apatina 29 maja, pre tačno 44 dana. Potraga za njima i dalje traje. Poslednji potencijalni trag ga jednom od njih je telo pronađeno u Hrvatskoj, pet kilometara nizvodno od Dalja, za koje se sumnja da bi mogao da bude jedan od dvojice dečaka, ali se čekaju rezultati DNK analiza.

Stvari dečaka su u Apatinu pronađene na obali pored kajakaškog kluba. Pronađeni su bickli, rančevi i patike, pa postoji sumnja da su ušli u reku. Ronioci i građani odmah su izašli u potragu za dečacima, ali od dece nije bilo ni traga, ni glasa. Pre dolaska policije i ronilaca, porodica je celu noć dežurala pored vode.

Kako je dan nakon nestanka dece za Tanjug rekao sekretar Ronilačkog kluba Veljko Cvjetićanin, potraga je bila otežana zbog visokog vodostaja Dunava.

- Pretražuje se priobalje, voda je brza, nije toliko hladna, ali jeste brza zbog vodostaja. Ovde postoji jedan deo terena gde se pretpostavlja da su deca ušla, i gde postoje kamene šporne, pa ako bi se desilo da su ušli tu i da su se utopili, taj deo će se svakako pretražiti - rekao je Cvjetićanin.

Ipak, dece i dalje nema.

Očevici videli decu

- Juče su se dovezli tu biciklima, bilo ih je trojica. Dvojica su se izula i ušla u vodu, treći nije hteo. Deca su samo nestala... - pričali su okupljeni.

Jedan meštanin Apatina ostao je u razmišljanju da li je mogao da spreči ono za šta se pretpostavlja da je tragedija. Naime, on je 29. maja u poslepodnevnim satima video dečake u vodi na mestu na kom su pronađeni njihovi bicikli i obuća. Kao i svakog dana, posle ručka je otišao u šetnju i primetio da se dečaci igraju u vodi.

- Primetio sam da neka dva čoveka sede na klupi, a onda sam video i dečake. Izgledali su mi starije, kao da imaju oko 15 godina. Onako kako sam prolazio, bacio sam pogled na njih i delovalo mi je kao da je sve u redu, kao da znaju da plivaju. Video sam kad je jedan dečak drugog uhvatio za glavu, ali mislio sam da je to neka njihova dečija igra. Zaista ništa nije delovalo sumnjivo, naprotiv, mislio sam da se zabavljaju. Tako je izgledalo - ispričao je vidno uznemireni Apatinac za Kurir.


On je naglasio da mu je žao što se sve tako desilo, kao i da bi sigurno skočio u vodu i pomogao deci da je znao šta se dešava. Prema njegovim rečima, dečaci nisu dozivali pomoć, niti je čuo da viču bilo šta drugo.

- Nisam mnogo obraćao pažnju, jer oni nisu zvali upomoć, a onda im je prišao i jedan čovek, crn onako i visok. Nisam čuo baš šta ih je pitao. Čini mi se da je neko rekao: "Otišao je kući". Tako je taj razgovor delovao skroz uobičajeno. Ja sam nastavio svojim putem, jer ništa mi nije ukazivilo na to da treba da se zabrinem za dečake ili da su oni u opasnosti - kaže i dodaje da je tek kasnije iz priča shvatio da je u pitanju treći dečak, koji je ranije bio sa P. B. i A. M.

Ključni svedok nestanka dečaka, ispričao je da se jako potresao kada je čuo šta se zapravo desilo.

- Kad sam čuo šta se desilo nisam mogao da verujem, stalno mislim kako sam možda mogao da ih spasem - rekao je

Meštani Apatina su ispričali i da je treći dečak, pre nego što su ovi dečaci rešili da se rashlade u Dunavu, navodno otišao kući.

Tek napunio 10 godina

Kako je za Nova.rs ispričao rođak nestalog 10-godišnjaka, mališan je u nedelji pre nestanka proslavio rođendan, a sada ih je snašlo ovako nešto.

- On je mezimac porodice, najmlađe dete, ima dve starije sestre... Prošle nedelje je proslavio rođendan, bio je presrećan, svi smo... I sada ovako nešto da se desi, strašno šta nas je snašlo - priča rođak.

Kako je dodao, mališana ceo komšiluk voli i svi kažu da je divno i fino dete.

Oglasili se očevi dečaka

Slobodan B., otac dečaka P. B., rekao je da do porodice dolaze razne priče - od toga da su se deca utopila, do toga da su kidnaponvana.

- Ne isključujem ni varijantu da su deca oteta. Zbog toga smo oblepili grad njihovim slikama. Molimo ljude da što više dele te fotografije, pa ukoliko ih neko primeti da nam javi. Spremni smo za svaku saradnju, samo da dođemo do dece! Više bismo voleli da verujemo u priču da su oteti, jer onda ima nade da su živi - iskren je bio Slobodan.

On je rekao i da ga pogađaju pitanja: "Šta će deca sama pored vode?", jer, kako kaže, sina je učio da reku poštuje i da je se plaši.

- Moje dete je odraslo na reci. Redovno smo zajedno išli, išli smo i na pecanje. Od malena sam ga upozoravao na opasnosti reke. Vaspitan je tako da sam ja siguran da on nije ušao u vodu da bi se kupao, jer zna šta može da se desi. Pretpostavljam da se drugi dečak okliznuo, a da mu je on pružio ruku da pomogne - objasnio je otac.

Otac drugog dečaka Zoran M., rekao je da veruje da su dečaci oteti i da se nisu utopili u Dunavu.

- Patike su im na obali reke složene pored bicikla kao da ih je neko namerno tako ostavio da bi izgledalo da su dečaci ušli u vodu i nestali. Ako su deca zaista oteta, nek mi se ti otmičari jave, spreman sam da im dam 100.000 evra da vrate dečake - rekao je.

Kako je rekao, ipak veruje da su deca živa.

- Tog dana oko tri sata po podne krenuli su da voze bicikl, a ja nisam bio kod kuće jer sam radio. U prvi mah smo pomislili da su kod prijatelja, rođaka, ali nije ih bilo tamo. Tek oko pola osam uveče rekli su mi ljudi da su na obali pronađene njihove patike i bicikli. Dečaci nikada nisu sami odlazili na Dunav i nisu bili plivači! Nisu išli ka Dunavu nikada, obično bi se igrali na fudbalskom igralištu, oko kuće. Policiju smo pozvali čim smo posumnjali da su upali u Dunav - dodao je.

Zoran je napomenuo da se ni on, ni porodica nestalog P. B., nikome nisu zamerili da bi im oteo decu, ali on uprkos tome veruje da su deca oteta.

- Čuo sam priče da su deca sedela na stepenicama i prala noge, navodno su izašla iz vode i više se nisu vraćala do reke. To nam je jedan očevidac potvrdio. Pitao sam i ljude koji rade u blizini mesta gde su nađene patike i bicikli, svi su mi odreda rekli da nisu toga popodneva videli ni bicikle ni patike, nađeni su na obali tek uveče - rekao je Zoran.

I ujak nestalog A. M. rekao je da veruje da su dečaci oteti.

- I meni je, kao i Zoranu, čudno to što su patike stajale čudno na obali, lepo složene. Dečaci bi pobacali obuću na obali i skočili u vodu, da su hteli, ali oni nikada nisu išli na Dunav. Obično bi išli na teren, igrali fudbal... Čekamo informacije i nadamo se najboljem. Teško mi je, ali imam osećaj da su živi. Čekamo samo da nam jave: "Našli smo ih, dođite po njih!" - rekao je.

U Hrvatskoj pronađen DNK

U Hrvatskoj, pet kilometara nizvodno kod Dalja, pronađeno je telo za koje se sumnja da bi moglod a bude telo jednog od dečaka nestalih u Apatinu.

Kako je rečeno, otac je video telo i nije prepoznao svog sina.

Uzet je DNK kako bi bio upoređen sa DNK utopljenika koji je pronađen u Hrvatskoj. Ipak, i dalje nema vesti o tome da li ima poklapanja DNK uzoraka, a ukoliko u pitanju jeste dečak iz Apatina, ostaju pitanja gde se nalazi drugi dečak i šta se dogodilo sa njim?

Video: Ronioci Žandarmerije pretražuju reku, pretražuje se i dno Dunava sonarom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA