≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Oružje je bilo obezbeđeno": Advokatica otkrila šta je izjavio dečak osumnjičen za masakr u školi "Ribnikar"

Vreme čitanja: oko 3 min.

K.K., sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran

  • 42

Dečak K.K. koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", danas je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izjavio da je oružje kojim je počinio zločin bilo obezbeđeno, i da mu prvi kontakt sa vatrenim oružjem nije omogućio njegov otac, kako se spekulisalo u medijima, izjavila je očev advokat Irina Borović.

K.K. se ispituje u svojstvu svedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, Vladimira K. osumnjičenog da je počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Vladimir K. se nalazi u pritvoru od hapšenja 3. maja, istog dana kada je K.K. u školi ubio devet učenika i radnika obezbeđenja Irina Borović je dodala je da je K.K. prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je činio. "Danas je saslušan maloletnik povodom čijeg čina, tragičnog i strašnog, se vodi ovaj krivični postupak protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića. Detaljno su ispitane sve okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio.

Ono što mogu da kažem jeste da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno obezbeđeno.

Detalje kako je on do oružja došao ne bih mogla da kažem", navela je Borovićeva.

Punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin rekla je danas da je dogovoreno da se proces odvija u sudnici, sa ciljem da se ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, ne bi remetio postupak.

"Mi smo se dogovorili da se ovaj proces odvija u sudnici i to je ono što je interes ovog postupka, da ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, bilo ko remeti ovaj postupak. Jedino što možemo da vam kažemo to je da danas jeste ispitan svedok maloletni K.K.", izjavila je Dobričanin.

K.K., sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene izmedju zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira K.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Podsećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gadjanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32, stav 1, Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2, stav 1, Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je, usled ovakvog njegovog postupanja, 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dodje u posed pištolja marke "CZ Shadow", kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbedjenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

K.K. je oružje i municiju poneo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbedjanja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

(Telegraf.rs)

Video: Dobričanin: Svedok maloletni K.K. danas je ispitan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    18. jul 2023 | 16:51

    Nije krivicno odgovoran al treba da ostane u ludnici dozivotno.

  • Mile

    18. jul 2023 | 15:43

    Znači na kraju će ispasti da niko nije kriv.

  • Nikola

    18. jul 2023 | 16:46

    Sin svedoci u postupku protiv svog rodjenog oca i to na predlog tuzioca, to moze samo u zemljama gde rade sudije i advokati sa kupljenim diplomama koji ne poznaju ni zakon a ni moralne norme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA