≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da su nadležni radili svoj posao Sanja bi danas bila živa: Partner je progonio, pa je ubio nasred ulice

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju", Pašalić

  • 6
Sanja Manoilov, ubijena, ubistvo, Pirot Foto: Facebook/Sanja Manoilov

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve građane Srbije da saznanja i sumnje na nasilje u partnerskim ili porodičnim odnosima u svom okruženju prijave nadležnim organima i instituciji na čijem je čelu, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

Pašalić je od nadležnih organa zatražio da dosledno postupaju po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

"Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju. Apelujem i na sve građane Srbije da pokažu solidarnost i da ne okreću glavu već da prijave ukoliko imaju saznanja o nasilju u nečijoj porodici, komšiluku ili među rođacima. Od svih nadležnih organa na koje se odnosi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici očekujem da se strogo pridržavaju svakog slova u tom aktu", rekao je Pašalić.

Kako je naveo, dva postupka kontrole rada nadležnih organa - ubistvo žene u partnerskom nasilju u Pirotu i porodično nasilje u Zaječaru, tokom kojih je utvrđeno nedosledno postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, okončana su preporukama za unapređenje rada.

Pašalić je dodao da su oba izveštaja sa preporukama, iako nema ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, dostavljena Vrhovnom javnom tužilaštvu kako bi razmotrilo mogućnosti za unapređenje rada grupa za koordinaciju i saradnju koje su osnovane pri osnovnim javnim tužilaštvima. U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova - PU Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu, pokrenutom početkom marta 2023. godine nakon saznanja iz medija da je u Pirotu muškarac iz pištolja ubio bivšu partnerku, zaštitnik građana je utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja.

Zaštitnik građana u preporukama za otklanjanje nedostataka traži da nadležni organi obezbede da se na sastancima grupa za koordinaciju i saradnju razmatraju svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega, uključujući i slučajeve nasilja u porodici u krivičnim postupcima za različita krivična dela.

Sanja manoilov, ubijena, Pirot Foto: Facebook/S. M.

Traži se i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega budu razmatrani, ne samo kao novoprijavljeni, već i kao tekući.

Zaštitnik građana insistira i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi članovi te grupe ostvaruju kontinuiranu multisektorsku saradnju i razmenu informacija. U slučaju porodičnog nasilja kada je u Zaječaru muž pretukao suprugu kojoj su lekari spasili život i prijavili nasilnika policiji, zaštitnik građana je kontrolisanim organima Ministarstvu unutrašnjih poslova - PU Zaječar i Centru za socijalni rad u tom gradu uputio preporuku da, u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2019. godine, ubuduće dete koje prisustvuje nasilju, uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, i u skladu s tim, planiraju i preduzimaju mere usmerene na zaštitu deteta. Zaštitnik građana traži dalje od nadležnih organa da preduzmu potrebne aktivnosti u cilju izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

Od MUP-a i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obezbede kontinuirane edukacije zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i koji su članovi grupa za koordinaciju i saradnju koje su formirane pri osnovnim javnim tužilaštvima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sascha

    21. jul 2023 | 13:04

    Strašno! A šta je sa muškarcima koji trpe psihičko zlostavljanje, kome oni da se obrate, šta da rade?

  • Marijana

    21. jul 2023 | 13:30

    Tek kada muskarca koji je digao ruku na zenu momentalno budete odvodili u pritvor a iz njega direktno u zatvor na duuugi niz godina, zene ce biti spasene. A onda kada ne budete trazili pune podatke komsija koje prijavljuju nasilje bice i prijava. Ovako, u ovoj drzavi, svako ceni svoju bezbednost na prvom mestu. Nakaradna zemlja. Toliko

  • F1D3

    21. jul 2023 | 12:58

    A zašto je progonio,jel ima neko objašnjenje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA