≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Australijanci uhapšeni u Srbiji zbog krijumčarenja droge čuli presudu: Ovako su "pali" u Beogradu pre 5 godina

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nakon osam meseci praćenja, kriminalna grupa iz Australije uhapšena je u poznatom beogradskom hotelu

  • 0
Tristan Voters i David Campbel policija Printskrin: Nadzorne kamere, Facebook, Linkedin

Dvojica muškaraca koji su 2018. lišeni slobode u dramatičnoj policijskoj akciji u Srbiji čuli su presudu za krivična dela za koja su ih teretili - sud je rekao da nisu krivi za pokušaj krijumčarenja droge u Australiju, ali će biti osuđeni za pokušaj posedovanja droge u inostranstvu.

Dejvid Kembel (54) i Tristan Voters (40) uhapšeni su u januaru 2018. godine, nakon sastanka sa prikrivenim operativcima u luksuznom hotelu u Beogradu, zajedno sa trećim Australijancem, Rohanom Arnoldom, sa kojim su optuženi za zaveru.

Snimci njihovih hapšenja stigli su u Australiju pre njih, ali je trojac na kraju izručen kući.

Arnold je 2020. godine bio zatvoren iza rešetaka na najmanje 19 godina i šest meseci nakon što se izjasnio krivim za uvoz narkotika.

Vlasti su navodno pronašle 1,2 tone čistog kokaina, vrednog više od milijardu dolara, sakrivenog u čeličnim gredama iz Kine unutar brodskog kontejnera u sidnejskoj lučkoj botanici 2017. godine.

Na ročištu u sudu 3. aprila čulo se da je Kembelu rečeno da je jedan kontejner za transport koji je naručio, a koji nije sadržao drogu, stigao u Australiju, ali da je onaj napunjen kokainom izgubljen. Bez njegovog znanja, službenici Australijske federalne policije (AFP) zaplenili su kontejner u kome je bio kokain vredan 1,5 milijardi dolara i smišljali plan da ga razotkriju.

U narednih nekoliko meseci, Kembel i njegovi saučesnici vodili su seriju navodno inkriminišućih razgovora s tajnim agentima policije Australije i Novog Zelanda, putujući u nekoliko zemalja dok su očajnički pokušavali da pronađu svoj "nestali“ kontejner.

Tužilaštvo navodi da je policija pozvala logističku kompaniju da kaže da je pronašla kontejner. Kembelu je rečeno da su članovi grupe koja je pronašla "nestali" kontejner na Novom Zelandu tražili novac za njega.

Jedan tajni agent, koji se predstavljao kao Henri, pozvao je Kembela da kaže da "zna šta je u kontejneru“ i da su "momci počeli da seku čelik“. Na sudu je rečeno i da je želeo da razgovara sa Kembelom, ali ne telefonom.

Kembel je 25. oktobra navodno rekao Henriju da ima čoveka koji može da mu donese šifrovani telefon i sam je otputovao u Okland sledećeg dana, gde se sastao sa Henrijem i Ivanom, još jednim policajcem na tajnom zadatku.

U presretnutom telefonskom razgovoru u hotelskoj sobi, Kembel je navodno rekao Henriju da se radi "o čeliku". Iako je Henri pokazao Kembelu fotografije kontejnera dodavši da očigledno nije čelik, Kembel je rekao da je to poseban čelik. Henri je potom rekao da želi 1,8 miliona dolara u gotovini.

Na kraju sastanka Kembel je prikrivenom agentu tražio da mu pomogne da izvuče kontejner i da će za to biti plaćeni, rekao je tužilac.

Sudbina osumnjičenih je zapečaćena 16. januara 2018. godine, nakon što je Ivan predložio grupi da se sastane u Srbiji "radi bezbednosti” i da tu završe posao.

Hapšenja, a kasnije izručenja dogodila su se na kraju svetske tajne policijske operacije u kojoj su se policajci predstavljali kao kriminalci koji su presreli nestali kontejner. Na taj način su namamili Kembela na Novi Zeland, kako bi pokušao da ga vrati.

Porota je imala uvid u niz poruka sa šifrovanih uređaja, uključujući i onaj gde je Kembel koristio identitet "uvoznik".

Kembel je na suđenju rekao da je uvezao čelik iz Kine u ime svog bivšeg poslovnog mentora Arnolda i da je plaćen u ogradama za stoku. Arnold mu je rekao da je unutra bila skrivena "kineska imovina". U trenutku kada je pokušao da preuzme kontejner, međutim, nije znao da je u pitanju droga i, kako je opisao, tajni operativci to nikada nisu tako nazivali.

Voters je u Okružnom sudu Novog Južnog Velsa priznao krivicu za zaveru da bi posedovao nedozvoljene droge, ali je negirao bilo kakvu umešanost u njen uvoz.

Tristan Waters Tristan Voters; Foto: Facebook

On nije svedočio, ali je njegov advokat Dejvid Dalton rekao da je doveden kao spoljni čovek za rešavanje problema, samo da je igrao ulogu direktora na sastanku u Beogradu, pretvarajući se da je na visokoj poziciji u međunarodnom narko "sindikatu".

Voters je tokom sastanka snimljen da je lagao da je uboden šrafcigerom, što je Dalton rekao da je urađeno da bi se ojačao njegov "teški" karakter i da bi trebalo da izazove sumnju kod porote u druge stvari koje je rekao, a koje su tužioci pokušali da prikažu kao priznanja.

Tužilac Šon Flud istakao je da je Voters poznavao druge članove u grupnog četa na kriptovanoj aplikaciji, čiji identiteti nisu bili poznati. To je bio dokaz da njegova uloga prevazilazi angažovanje u svrhu pomoći u kasnoj fazi krijumčarenja droge.

Sastanak je bio održan kako bi se predao novac pre nego što droga pređe iz ruku jednih u ruke drugih u Australiji.

Dalton je rekao da se Voters nije pojavljivao u grupnim četovima pre nego što je došlo do poslednjeg pokušaja posedovanja. Takođe se pretvarao da je iznad Arnolda u hijerarhiji kada je par prisustvovao sastanku sa tajnim operativcima u Beogradu dok je Kembel čekao napolju sa pištoljem, rekao je Dalton.

David Campbel Dejvid Kembel; Foto: LinkedIn

U utorak je porota proglasila Votersa nevinim za zaveru oko uvoza zajedno sa Kembelom. Kembel se izjasnio da nije kriv po obe tačke, ali ga je porota proglasila krivim za pokušaj posedovanja.

Rekao je da su mu pretili, te da je zbog toga morao da učestvuje u pokušaju posedovanja narkotika, a porotnicima je rečeno da taj detalj zanemare ukoliko smatraju da su pretnje dolazile od ljudi sa kojima je Kembel dobrovoljno radio.

Porota od šest žena i šest muškaraca povukla se na oko dve nedelje pre nego što je donela presude. Dvojac bi trebalo da bude osuđen za pokušaj posedovanja 19. oktobra.

Dramatično hapšenje u Beogradu

Koliko je dramatično bilo u dramatičnoj akciji beogradske policije, svedoči i podatak da je policija, kada je ušla u hotel, naredila posetiocima i gostima da legnu na pod.

Posle toga usledilo je i hapšenje nekoliko osoba. Ispred ulaza u hotel bilo je parkirano policijsko vozilo, a jedan policajac je kontrolisao ulazak i izlazak iz objekta.

Sve vreme trajanja akcije dešavanja u hotelu, konferencije i sastanci su tekli normalno, tako da učesnici tih događaja nisu ni znali šta se dešava u drugim delovima hotela, ali se osećala napetost zbog prisustva policijskih snaga.

Iako je delovalo da je sve normalno, prisustvo policije u holu hotela navodilo je na zaključak da se nešto ozbiljno dešava.

Viši sud u Beogradu je 20. februara 2018. godine doneo odluku o izručenju Tristana Votersa, Sebastijana Egona i Arnolda Rohana Pitera u Australiju zbog posedovanja droge i uvoza u tu zemlju.

Australijski državljani uhapšeni su u beogradskom hotelu "Metropol" 16. januara 2018. godine prilikom primopredaje oko 600.000 evra za koje se veruje da potiču od prodaje kokaina.

Oni su uhapšeni u saradnji srpskih i australijskih istražnih organa u okviru istrage međunarodnog šverca kokaina, a Votersa su beogradski mediji nazvali "krupnim narko-bosom".

Tri Australijanca bila su pod prismotrom policije osam mesecei - od momenta kada je otkriven jedan od kontejnera u kom je bila 1,2 tone kokaina, a za koji im je rečeno da je izgubljen.

(Telegraf.rs)

Video: Policija broji novčanice od 100 evra: Snimak iz kuće Srbina uhapšenog u Španiji zbog droge

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA