≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Načelnik policije o akciji MUP-a: Osujećen pokušaj migranata da se kriju u krošnjama drveća

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da je pronađeno ovo oružje ne govori da su svi migranti opasni

  • 0
Hapsenje migranata, migranti Foto: MUP

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je, komentarišući jučerašnju akciju, da se migranti trude da prate postupanje i kretanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, kako je naveo, njihov plan da se sakriju penjanjem na drveće i skrivanjem u krošnjama je osujećen. To je neka nova praksa, ali nije dala nekog rezultata s obzirom da je broj pronađenih migranata veliki, kaže načelnik Uprave policije.

U policijskoj akciji na području Subotice, Sombora i Kikinde juče je pronađen 371 iregularni migrant. Oni su potom prevezeni u prihvatne centre. Na području Subotice od danas patrolira Žandarmerija.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je da je tokom jučerašnjeg dana Ministarstvo unutrašnjih poslova na teritoriji grada Subotice, Kikinde i Sombora sprovelo jednu veliku i obimnu akciju suzbijanja ilegalnih migracija.

"Tom prilikom pronašli smo 371 lice. Ta lica smo sva obradili i smestili u adekvatne prihvatne centre. Pored ovih lica, u samoj akciji na teritoriji grada Subotice pronašli smo i tri automatske puške, jednu poluautomatsku pušku i jedan pištolj“, rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da je pronađeno ovo oružje ne govori da su svi migranti opasni.

"Tu se radi o krijumčarskim grupama, čiji je osnovni zadatak da ta lica koja dolaze u Republiku Srbiju prebace u zemlje Evropske unije. U svom delovanju, naravno, pokušavaju i da nametnu neke svoje zakone. Međutim, jučerašnja akcija pokazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom ne dozvoljava da bilo ko krši i remeti zakone Republike Srbije“, istakao je Ivković.

Kako je rekao, ta šuma kod Subotice gde se skrivaju migranti je veličine 6.800 hektara, to je jedan predeo šumovitog, gustog rastinja.

"Našu jučerašnju akciju planirali smo već nekoliko dana da bismo taj prostor suzili na konkretne, neke individualne objekte koje smo uočili u samim šumama. Jučerašnja akcija je krenula već u pet ujutru i rezultati su više nego dobri“, kaže Ivković.

Dodao je da je pored Subotice, Kikinde i Sombora bilo akcija u Beogradu, Šapcu i u Pirotu i ukupno je tokom jučerašnjeg dana 619 migranata smešteno u prihvatne centre.

Kako je rekao, u ovoj akciji prvi put su pronađeni i izviđači u krošnjama drveća.

"Oni se trude da prate postupanje i kretanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, jučerašnji njihov plan da se penjanjem na drveće i skrivanjem u krošnjama smo osujetili, to je da kažem neka nova praksa njihova, međutim nije dala nekog rezultata s obzirom da je broj pronađenih migranata više nego zadovoljavajući“, objasnio je načelnik Uprave policije.

Naveo je da je kontrolisano više od 200 taksi vozila, oduzeto je 43 taksi vozila zbog kršenja propisa iz oblasti pružanja taksi usluga.

"Pored toga, iskontrolisali smo više od 40 objekata u kojima se pružaju usluge smeštaja. Podneli smo četiri krivične prijave. To su hoteli, hosteli, kuće koje se iznajmljuju. Podneli smo 16 prekršajnih prijava i četiri krivične prijave za krivično delo, nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi. I mi ćemo nastaviti sa tim aktivnostima“, kaže Ivković.

Napomenuo je da su šume mesto gde se migranti trenutno skrivaju.

"Trenutno u Republici Srbiji u deset gradova imamo prihvatne centre. Ukupno 18 prihvatnih centara. I na današnji dan u prihvatnim centrima je 3.236 migranata“, napomenuo je Ivković i ocenio da je situacija pod kontrolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA