• 5

Vreme čitanja: oko 14 min.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić odbio da potpiše zapisnike sa pretresa: Ovo je oduzeto od pripadnika klana

Vreme čitanja: oko 14 min.

Aleksandra Živković bivša je supruga rođaka Radoja Zvicera. Telo prve žrtve klana Gorana Mihajlovića, koji je otrovan u kući u Ritopeku, spaljeno je na njenom placu u Surduku

 • 5
Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja

Foto: Marko Jovanović, TV Pink

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu nastavlja se danas, a svedoči Aleksandra Živković, vlasnica placa u Surduku na kom je zapaljeno telo prve žrtve klana Gorana Mihajlovića i bivša supruga Radoja Živkovića, rođaka vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, kom se sudi za ubistvo vođe suprotsavljenog škaljarskog klana Jovana Vukotića.

17.43 Završeno suđenje

Suđenje je završeno za danas, a na sutrašnjem suđenju biće ispitana svedok Verica Predić, koja živi u blizini placa u Surduku na kom je spaljeno telo prve žrtve klana Gorana Mihajlovića.

17.36 Oružje u Miljkovićevoj kući

U forenzičkim izveštajima stadiona u Humskoj navedeno je da su pronađeni prigušivači, novac, tablet, mobilni telefoni i eksterna memorija.

Izvršen je i uvid u vezi sa Markom Miljkovićem iz Ulice Grge Andrijanovića, a na fotografijama se vide puške sa optikom u torbama i municija, kao i pištolj.

Advokat Jerković je rekao da je oružje čuvano u skladu sa zakonom.

- Ja nisam bio učesnik događaja, niti sam to jutro bio u kući. Ja sam ovo prvi put video u spisima predmeta. Ovo je oružje mojih roditelja, koje nije ni u kakvoj vezi sa mnom i za koje postoji dozvola - rekao je Miljković.

Takođe, u drugom pretresu pronađeni su pištolji i veća količina novca.

17.34 Miljković se javio za reč

- Samo da se konstatuje da je Lalić odbio da potpiše sve i jednu potvrdu, znači i "roleks" i laptopove, sve što je ovde spominjao kada je govorio da je sarađivao s policijom - rekao je Miljković,

17.21 Nastavlja se pregled zapisnika

Do pauze je došlo jer je optužena Slađana Sekulić morala da ode do toaleta zbog mučnine.

Pregledana je i dokumentacija u vezi sa oduzetim predmetima Filipa Ivanovskog, a njegova advokatica rekla je da nije pronađeno ništa što bi ga povezalo sa kivičnim delima.

Nebojša Janković odbio je da potpiše zapisnike o oduzetim predmetima.

-  Želim da se saslušaju svi svdoci sa pretresa koji su bili prisutni kada su oduzimani predmeti - rekao je Janković.

Kod osumnjičene Slađane Sekulić pronađena je municija devet milimetara, auotmobil "hjundai, risiver.

Branilac Slađane Sekulić je rekla da nikakvi predmeti koji su u vezi sa krivičnim delom nisu oduzeti.

- Nikakav pištolj nije oduzet od Slađane Sekulić nije oduzet, kao što tvrdi tužilaštvo i pozivam tužilaštvo da odustane od krivičnog gonjenja Slađane Sekulić - rekla je.

Branilac Borisa Karapandžića Ivana Ostojić rekla je da ni njenom branjeniku nije oduzeto ništa što je u vezi sa krivičnim delom i predložila je tužilaštvu da odustane od krivičnog gonjenja Borisa Karapandžića, istakavši da joj "nije jasno zašto je on i dalje ovde".

Kod Karapandžića je, osim brojne dokumentacije, pronađena i sekira.

Kada je u pitanju okrivljeni NIkola Stefanović, njemu su oduzimani mobilni telefoni i više SIM kartica, kao i 74 novčanice po 50 evra.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić odbio je da potpiše zapisnike, što je navedeno u napomeni svakog dokumenta, a pronađeni su moobilni telefoni, laptopovi, GPS uređaj. Pronađen je i "roleks" sa ugovorom o poklonu.

16.49 Zapisnici o Vladu Georgievu i drugima

Kod Georgieva je pronađena kutija sa mecima i futrola za pištolj "protector".

Pronađen je i pištolj marke "glok 19".

Pregledana je i dokumentacija u vezi sa Aleksandrom Vučeljića kod kog je pronađeno više telefona i veća količina novca. Njemu je odzeto i više automobila.

S obzirom na to da je imao agenciju za iznajmljivanje vozila, oduzeta mu je i dokumentacija o automobilima.

Kada je u pitanju okrivljeni Vlade Draganić, između ostalog je pronađen pancir, sekira, kao i policijski znak za zaustavljanje vozila.

U njegovom stanu u Ulici Živka Davidovića zaplenjena su dva automobila "opel astra", mobilni telefon marke "teracell", kao i pištolj i municija.

Nemanji Lakićeviću je tokom pretresa zaplenjeno je više telefona, kao i nosač zvuka i određena količina novca. Njegov branilac istakao je da nijednim pretresom nijep ronađeno ništa što bi Lakićevića povezalo sa bilo kojim krivičnim delom.

Kada je u pitanju pretres prostorija okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, u dokumentima se video niz oduzete dokumentacije i snimača.

Iz stana u Ruzveltovoj ulici, Milovanu Tadiću oduzeto je više mobilnih telefona i skupocenih satova, a slična je i situacija sa pretresom stana njegove majke u Dalmatinskoj ulici.

Nikola Jerković javio se za reč i rekao je da oduzeti predmeti ne povezuju Milovana Tadića sa bilo kojim krivičnim delom.

- Samo bih hteo da kažem da nije pronađen nijedan predmet nijednog kriičnog dela. Nađen je jedan pancirni prsluk i jedna značka RTS-a, koje sam dobio kada sam radio tamo i nisam uspeo da razdužm jer sam uhapšen. Takođe, nađeno je šest satova i oni svi zajedno ne vrede 500 evra - rekao je Tadić.

Na zahtev optuženih određena je pauza od pet minuta.

16.42 Pregledaju se zapisnici u vezi sa Miljkovićem

Pregledaju se zapisnici sa pretresa i kao i zapisnici o privremeno oduzetim predmetima. Miljkoviću je oduzet pištolj "zastava", municija, video snimač, ključevi automobila, kao i oružani list na ime Milorad Miljković.

U Miljkovićevim vozilima pronađene su saobraćajne dozvole na imena Ranko Radošević, Mirko Mačkić i Luka Gaćeša.

- Ja nisam bio na ovim pretresima, predmeti su oduzeti od mog oca i majke i želim da ovde svedoče si svedoci predmeta i da kažu gde su bili, šta su radili i kako su se policijski službenici ponašali prema njima - rekao je Miljković.

16.24 Vrši se uvid u pisane dokaze

Za početak je odlučeno da se vrši uvid u zapisnik pretresa Belivukovog stana i drugih prostorija MUP Srbije od 4. februara 2021. godine.

Okrivljeni Belivuk se, tokom uvida u zapisnike, javio za reč.

- Nije dobra rezolucija, ne vidi se ni šta piše, šta je oduzeto i kome je oduzeto - rekao je Belivuk, a sudija je odgovorila da može da sedne u sudnicu kako bi bolje video.

Advokat Sanja Ćeriman rekla je da, ako se več čita zapisnik o Veljku Belivuku, da se konstatuje da je Belivuk odbio da potpiše zapisnik, a za reč se javio i Marko Miljković, koji je zatražio isto.

U toku je pregledanje dokumentacije o narkoticima koji su pronađeni na stadionu u Humskoj, a Belivuk, zasad, nije imao komentar.

Kako se vidi u dokumentaciji u stanu u Gandijevoj ulici pronađen je jedan vazdušni pištolj, jedan revolver marke "zastava" i 70 metaka, ali je konstatovano da u zapisniku piše Kolarčeva. U Gandijevoj ulici je takođe pronađena i oduzeta veča količina novca različitih valuta.

U stanu je pronđen i jedan zlatni lančić sa gravurom "Veljko, Bojana, Teo, Ela".

- Ja bih Vas zamolio da pozovemo sve svedoke petresa, ja sad za Gandijevu prvi put čujem da je rađen pretres, a kamoli da je nađeno oružje, Takođe da se ispita pretres stadiona, ne bih da kažem zašto jer će tužilaštvo da iskoristi. Ja ne privatam ništa što je nađeno na stadionu, to nije moje, iako piše da jeste - rekao je Belivuk.

15.38 Pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

15.33 Belivuk iznosi primedbe

Belivuk je rekao da im je "sada jasno zašto tužilaštvo nije dozvolilo da prisustvuju saslušanju svedoka, niti oni, niti njihovi branioci".

- Namerno sam pitao Nuždića za pištolje. U Tužilaštvu je decidno rekao da prepoznaje taj neki ruski pištolj. Juče smo čuli da on ni po čemu ne bi mogao da tvrdi da je to to oružje. Oko ove mašine od Nuždića smo čuli da motor nije iste boje, mi kažemo da je pretres iz Ritopeka nezakonit jer je podmetnut. Nuždić je rekao da na mašini ima dva kraka, mi smo videli da ima više od dva kraka. Pošto se tužilaštvo poziva na nezakonitosti, mogu i ja - rekao je Belivuk.

Obn je dodao i da Nužnića nije hteo mnogo da ispituje jer je "mučena duša".

- Sudija, sva naša saznanja su se ispostavila kao tačna. Imamo saznanja da je nalog da se predmet završi do izbora i da se "Skaj" prihvati - počeo je Belivuk ali ga je sudija prekinula.

Ona mu je rekla da se vrati na mesto, ali je Belivuk rekao da nije završio.

- Setite se, Nuždića ste dva puta pitali zašto nije rekao za tablicu u tužilaštvu, a kada je Lalić radio isto tokom svedočenja, rekli ste mi "nakandno se setio". Prijatno, sve najbolje vam želim - završio je Belivuk.

15.15 Miljković se javio za reč

- Svedok Zajelac je rekao da ga je pozvalo lice koje se predstavilo da sam ja, a posle je rekao da ne može da tvrdi da sam ja. S obzirom na to da su svedoci u svojstvu građana više puta pozivani u tužilaštvo, tamo su ih pripremali za sud. Primedba za vas, sudija, rekli ste mi da se okrene i da prepozna mene. Zašto je bilo razloga da on mene prepoznaje usred ispitivanja? - rekao je Miljković.

Miljković je rekao da je Sanja Mihajlović izjavila da je sve što zna čula od Aleksanra Nuždića, a da su "od Nuždića čuli da joj nije rekao mnogo toga".

- Ona ne zna da je njemu nađen pištolj u autu, a to je štek i pištolj Gorana Mihajlovića koji je jako mlad ušao u kriminal. Imao je mnogo razloga za skrivanje, varao je Pazarce, Albance, nestajao je na duže vreme. Ne stoji Spasojevićevo svedočenje da je on ubijen 1. aprila, jer je Nuždić rekao da je posle toga bilo reči o onoj tablici za koju je samo Goran znao, tako da je on sigurno bio živ. Ja bih ponovo insistirao na Katarini Stanković. Jer je Sanja Mihajlović rekla da je sa Acom Mrvicom otimala Nuždića, ja sam ga pitao da li poznaje nekog Acu mrvicu, rekao je ne. - dodao je.

Kako je rekao, Sanja Mihajlović je rekla da Goran nije znao šta ima u šteku, a Nuždić je rekao da je samo Goran znao za tablicu motora.

- Sam je rekao da su više puta sklanjali svu drogu i oružje kad dolazi policija. Mihajlović je prisiljavao Nuždića na kriminalne radnje. Pokvareno je sakrio neki komad trave, uzeo, pa terao da njegova majka to plaća. Tako da ne stoji ono što je Goranova majka rekla, da je on pošten, prepošten. Ostalo mi je upečatljivo ono što je rekla: "Da je skot, on bi bio živ". Ja ne znam da li je skot, ali znam da je živ. Nuždić koji je stalno sa Mihajlovićem ne zna od koga je kupljena mašina za tabletiranje, ali zna majka Gorana Mihajlovića, koja nije bila s njim u kontaktu. Šta će nama mašina koja ne radi i koja može da se kupi preo ali ekspresa? - upitao je Miljković.

Miljković je rekao da Aleksandar Nuždić "nije znao šta radi, ni zašt radi", kao i da se bojao Gorana Mihajlovića.

- Sanja Mihajlović je rekla da je najsumnjivije bilo kad je tražio "porše", a Nuždić je znao da je registrovan na babu. A Sanja Mihajlović je rekla da su samo Goran i nbjegov otac znali da je auto preveden na babu. Mihajlović je sam parkirao auto na Novom Beogradu. Zašto tužilaštvo nije ispitalo goranovog oca, zašto majku, kad on s majkom nije bio u kontaktu? Što nije došao otac da kaže da li su se čuli, koliko, da li se čuju i dalje? - dodao je Miljković.

Miljković je rekao da vidi da je sud odredio veštačenje I. S, kao što je odbrana tražila.

- On nije u vinklu, mi smo se ovde smejali. A pošto niste veštačili, mi smo se ovde smejali normalnom čoveku. Pa vi ste ovde hteli da ga vežete. Tražim, ako je I. S. normalan, da tražimo njegovo suočavanje sa Srđanom Lalićem, pa da vidimo ko je tu kome gurao i šta - rekao je Miljković.

S obzirom na to da je Miljković rekao da traži i veštačenje tužilaštva, tužilac se usprotivio, a sudija je rekla da je uvredio tužioca i da mu se izriče opomena.

15.08 Primedbe na iskaze svedoka

Advokat Nikola Jerković rekao je da ima primedbe na iskaz Sanje Mihajlović.

- Smatram da ste dozvolili da se izjašnjava na sliku koja je Skaj materijal, niste zakonski obrazložili zbog čega. Svako predočavanje u vezi sa ovim dokazom je preuranjeno. Druga primedba je na celoukupno veće. Svedok može da uskrati određene odgovore ako bi time sebe doveli teškoj sramoti ili krivičnom delu. Belivuk je postavljao pitanja o tome ko je Mihajloviću dao oružje, vi ste dozvolili da svedok uskrati odgovor. Svedok u istrazi je navela da ta lica nisu srodnici, nego prijatelji, te nema tu privilegiju.

- Svedoku Nuždiću je tužilac predočavao iskaz iz istrage, ja sam predložio da se izuzme taj iskaz. Iskaz Nuždića govori o tome da tužilaštvo nije na pravi način sprovelo prepoznavanje jer je svedok rekao da u pet istih predmeta ne bi mogao da prepozna odgovarajući, što nama ide u prilog. Svedok je izričito naveo da je sa mašine otpao krak koji je bacio u kontejner, a kada pogledamo dokumentaciju videćemo da je taj krak pronađen kod nekog lica. U zavisnosti od toga kome verujemo, u sumnju se dovodi ili svedok ili istraga - rekao je advokat Nikola Jerković.

Na pitanje advokata Boška Milića da li mogu da se iznesu primedbe na iskaz oštećenog I. S, čije je izlaganje bilo zatvoreno za javnost, sudija je odgovorila da se sa primedbama na taj iskaz čeka završetak veštačenja I. S, te će tada da bude donesena odluka o tome da li će on da nastavi sa davanjem iskaza.

15.00 Svedok odgovara na pitanja

Na pitanje tužioca da li postoje bazeni u blizini. Živković je odgovorila da se tu nalaze bazeni Surduk.

- Ja sam bila prisutna kada je vršen pretres, ali sam bila u kući. Nisam imala primedbe na način sprovođenja pretresa. Svi su bili jako kulturni prema meni. NE sećam se tačno kad smo bili tamo, verovatno smo bili neki vikend, ali ne znam koji - rekla je.

Za reč se potom javio advokat Ivan Ninić koji je pitao koje godine se venčala sa Radojem Živkovićem, odgovorila je da su se venčali 2013. godine.

- Rastali smo se 2015. godine. Ja sam podnela zahtev u decembru. U vikendicu nisam mogla da idem često jer sam bila trudna i deca su bila mala. Išla sam povremeno. Nisam znala njegov krug prijatelja. Na vikendicu su dolazili prijatelji, deda je pekao rakiju, pa su dolazili. Radojevi prijatelji u tom periodu nisu dolazili. Radoje i ja smo se rastali 2015. i nije se javio enko vreme. Nakon toga se javljao povremeno i čuo se sa decom - dodala je.

Ističe da je ona pokušavala da se razvede, a da je uspela tek sada, kada je on uhapšen.

- Pre toga nije bilo načina da mu bude uručen poziv za razvod. Početkom 2019. naši bračni odnosi ne postoje. Deca ga nisu videla pet godina - rekla je.

Na pitanje advokata Đorđa Tomića da li je bio obićaj da meštani bacaju smeće sa litice, odgovorila je potvrdno.

- I u Velikoj kući su bila stara vrata koja su mogla da se otvore malo jačim cimanjem - odgovorila je na pitanje da li je veća kuća bila zaključana.

Advokati i optuženi nisu imali više pitanja, te je završeno ispitivanje svedoka.

14.49 Svedoči supruga Radoja Živkovića

Supruga Radoja Živkovića stupila je za sudsku govornicu.

- Moja baka mi je poklonila tu kuću. Nasledila sam je 2018. godine. Kuća se nalazi u Surduku, malo van glavnog puta. Prolazi se kad se ide za Pazovu, kuća se nalazi sa desne strane. Ima jedna veća i jedna manja kuća. Ta manja nije zaključana, ona stoji tako od kako sam ja bila dete. Nema ni vrata, stara je kuća. Koristili smo je za stvari za selo, tu smo držali kazan za rakiju, automobili z moju decu su bili tu - ispričala je Živković.

Kako je objasnila, ograda je bila samo pored puta, to je stara gvozdena ograda iz 70 i neke.

- S leve strane prema komšijama nema ograda, a sa desne strane je bio kao neki vinograd. To je nakon toga kupio neki gospodin i sada tu ima neka velika ograda. Iza je reka, tu je litica, nema ničega. Kuća je jako stara, nema vode ni struje. Ima sprat, stepenice su takođe jako stare, polupane su. Gornja vrata ne rade, nema stakla, a dole ni ne postoje vrata. Skinute su neke cigle. Kuća je nekorišćena. Moj deda je to kupio da bi proširio plac - dodala je.

Ključeve su, kaok je rekla imali ona,njen deda, bivši muž, čovek koji sređuje plac i brat od strica koji nikada nije dolazio. Njen suprug se, kako je rekla, zove Radoje Živković.

- je dolazio tokom korone, a gospodin Steva je dolazio da sređuje plac. Većinom je moj tata ulagao. On je tu radio od kad sam ja bila mala. Poznajem komšiju pored mene koji se zove Voja, živi u Holandiji, ima 70 i nešto godina. Vericu Predić ne poznajem. Belivuka i Miljkovića ne poznajem.

Surduk, kuća strave

KUća u Surduku; Foto: Pink, printskrin

14.30 Sudija proziva prisutne 

U sudu su prisutni optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljović, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Nemanja Lakićević, Vlade Georgiev, Aleksandar Vučeljić, Milovan Tadić, Filip Ivanovski, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Nikola Stefanović, Mijat Simeunović, Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Đorđević.

Suđenju ne prisustvuju Nemanja Đurić, Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir i Vladimir Grek, Dejan Tešić. Marko Andrić i Miloš Budimir, koji su, zbog otkazivanja punomoćja advokatima razdvojeni iz postupka.

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Treći put ove nedelje, optuženi koji su i dalje u pritvoru dovezeni su pod jakim policijskim obezbeđenjem.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)

Video: Pripadnici Belivukove grupe dovedeni u sud maricama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vitez Koja

  21. septembar 2023 | 16:12

  Mora da se smisli neki serum istine.Lepo mu ubrizgaš, on ti sve ispriča šta je i kome radio i nema ovog zamlaćivanja i da izigravaju nekog Al Kaponea iako je očigledno šta su radili.U dva dana sve znaš i ćao.Onda burazeru bi bilo mnogo manje kriminala, korupcije,zato što na najmanju sumnju, sve sam priznaš.Političari ne bi lagali non stop, lepo im u kampanji ubrizgaš da čuješ šta nameravaju.

 • Krle

  21. septembar 2023 | 17:33

  Mobilni marke "teracell". Hahahhahaha. A to ustvari proizvodjac futrola za telefone.

 • Aki

  21. septembar 2023 | 17:23

  Ova sto je vlasnica placa mi je jako sumnjiva da nista nije znala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA