• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Suđenje ukrajinskom obaveštajcu za pranje para u zaršnoj fazi: Prihvata da mu se novac oduzme, odbija zatvor

Vreme čitanja: oko 3 min.

Više javno tužilaštvo u Nišu, ostalo je dosledno optužnici i zatražilo je da Andrij Naumov bude osuđen za krivično delo pranje novca

  • 1
Sudija, sudski cekic, siluete

Foto: Shutterstock

Suđenje ukrajinskom državljaninu Andriju Naumovu (41) kome se pred Višim sudom u Nišu sudi za krivično delo pranje novca, pošto je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara, ušlo je u samu završnicu pošto su danas odbrana i Više javno tužilaštvo, kao i sam okrivljeni, izneli završne reči.

Naumov je danas pred sudskim većem ponovio da je novac stekao na legalan način, da je reč o parama njegove porodice, te da je neosnovano uhapšen, što su istakli i njegovi branioci.

„Nema elemenata krivičnog dela koji bi morali da stoje iza novca da bi to bilo krivično delo pranja novca. Novac koji su Vadim Fridman i njegova žena pozajmili Andrijevom ocu, a koji je on potom dao sinu, stečen je legalnim poslom, što je dokazano poreskim izvodom“, istakli su Naumovi branioci.

Oni su kazali da Naumov može da odgovara jedino za prekršaj odredbi Zakona o deviznom poslovnju, pošto prilikom izlaska iz Srbije nije prijavio nošenje sume veće od 10.000 evra.

Okrivljeni, dodali su, prihvata tu krivicu i to da mu se oduzme iznos preko 10.000 evra.

Oni su takođe istakli da se protiv Naumova u Ukrajini ne vodi ni jedan krivični postupak i da nije osuđivan.

Naumov i njegovi branioci zatražili su donošenje oslobađajuće presude i puštanje iz pritvora.

Više javno tužilaštvo u Nišu, ostalo je dosledno optužnici i zatražilo je da Andrij Naumov bude osuđen za krivično delo pranje novca.

Tvrdnje odbrane i nekadašnjeg ukrajinskog obaveštajca o poreklu novca, tokom sudskog postupka je potvrdio i Oleg Naumov koji je posvedočio da je najveći deo spornog novca, tačnije 530.000 evra, pozajmio od svog poslovnog partnera kako bi otvorio televizijski kanal.

On je rekao da se duže od trideset godina bavi privatnim biznisom u medijima - pokretanjem novih televizijskih kanala i programa. Istakao je da ima osam privatnih firmi - sedam registrovanih u Ukrajini, a jednu u inostranstvu.

Objasnio je da je zbog rata odustao od ideje da otvori novi televizijski kanal, zbog čega je pozajmljeni novac predao snaji Ani Ravenko kako bi kupila kuću u Turskoj gde bi se cela porodica preselila.

Pred sudom je trebalo da svedoči i Ana Ravenko, Andrijeva supruga, ali je on zatražio da se ona ne pojavljuje, uz obrazloženje da bi joj dolazak na glavni pretres ugrozio bezbednost.

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu. Službi bezbednosti Ukrajine te Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih a o njenom zahtevu treba da odluči srpsko Ministarstvo pravde. Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovog advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu. On se, od samog hapšenja 7. juna nalazi u pritvoru i to po dva osnova, jedan je zbog optužbe za krivično delo pranja novca, a drugi je ekstradicioni pritvor.

Za krivično delo pranje novca Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od maksimalno 10 godina.

Viši sud u Nišu je najavio je izricanje presude za 29. septembar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA