• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je apel Visokom savetu tužilaštva

Vreme čitanja: oko 1 min.

VJT u Beogradu je, podsećamo, najveće tužilaštvo u Srbiji sa najvećim brojem predmeta u radu za teška krivična dela

  • 1
Više javno tužilaštvo Beograd

Foto: Više javno tužilaštvo Beograd

Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je apel Visokom savetu tužilaštva da maksimalno ubrza postupak izbora kandidata za 38 javnih tužilaca u VJT po konkursu iz aprila ove godine, jer će se nakon isteka perioda upućivanja u februaru 2024. godine u osnovna tužilaštva vratiti svi upićeni tužioci, njih 18, a već je vraćeno njih sedam, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu tužilaštva.

Usled nemogućnosti daljeg upućivanja javnih tužilaca iz nižih u viśa javna tužilaštva,, ukoliko se konkirs ne okonča do februara, nedovoljan broj kadrovskih kapaciteta će dovesti u pitanje dalji rad VJT u Beogradu kako Odeljenja za opšti kriminal, tako i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

VJT u Beogradu je, podsećamo, najveće tužilaštvo u Srbiji sa najvećim brojem predmeta u radu za teška krivična dela.

Povratak svih upućenih javnih tužilaca u osnovna javna tužilaštva, dovešće do blokade rada VJT oličene u nemogućnosti ostvarivanja prava na sudjenje u razumnom roku, odugovlačenja postupka u pritvorskim predmetima i povrede prava oštećenog.

Kod složenih predmeta sa velikim brojem osumnjičenih, oštećenih i svedoka , gde je ranije bilo angažovano dva i više javnih tužilaca radi praćenja predmeta i preduzimanja dokaznih radnj, to više neće biti moguće.

Zbog toga, VJT u Beogradu apeluje na Savet da što hitnije okončanje postupka izbora javnih tužilaca po ovom konkirsu objavljenom u "Službenom glasniku RS" broj 28/23, 12. aprila 2023. godine.

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA