≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovako danas izgleda Darko Kostić: Došao na suđenje, pa tražio da bude javno i da "svako stane iza svojih reči"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Modni kreator žustro se protivio isključenju javnosti

  • 3
Darko Kostić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje modnom kreatoru Darku Kostiću, koji se tereti da je 19. aprila prošle godine oštećenog Š. H. vezao u špajzu svog ateljea, nakon čega mu je upućivao pretnje smrću držeći nož, održano je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali je sud doneo odluku da ono bude zatvoreno za javnost.

Na samom početku suđenja tužilac je zatražila da sa suđenja bude isključena javnost.

- Tražim isključenje javnosti u cilju zaštite privatnosti oštećenog, s obzirom na iskaz koji je dao u istrazi 12. maja 2022. godine i imajući u vidu prirodu krivičnog dela - rekla je tužilac.

Dok je tužilac govorila, Kostić i njegov advokat su razgovarali. Dok je branilac Nemanja Mišović davao znak da se usaglase sa zahtevom tužioca, Kostić je ponavljao: "Zašto bismo isključili javnost? Zašto bismo?"

- Javnost je odavno uključena i masakrira me već mesecima, kao i moji privatnost. Neka svako stane iza svojih reči - rekao je Kostić.

Njegov branilac rekao je da su saglasni da javnost bude isključena sa današnjeg ročišta, kada se izvode dokazi. Dodao je da je obavezno da javnost bude isključena sa pripremnog ročišta.

- Protivimo se isključenju javnosti iz celog postupka iz razloga kontrole zakonitosti suda od strane javnosti, što je jako važan neformalni vid kontrole - rekao je Mišović.

Nakon pauze radi odlučivanja doneta je odluka da suđenje bude zatvoreno za javnost.

- Isključuje se javnost po predlogu tužioca do završetka glavnog pretresa - rekla je sudija.

Nije dolazio u sud

Podsetimo, Kostić se nije pojavio na ročištu 11. maja, a njegova majka Svetlana, koja je došla u sud, saopštila je sudiji da je "njen sin drugi put imao operaciju viličnih kostiju, te da zato nije došao na ročište." Ipak, medicinsku dokumentaciju koja bi izostanak opravdala nije dostavio, niti ju je poslao po majci.

Sudija je naložila da Kostić na naredno ročište bude priveden i to da se proveri njegova adresa na Voždovcu, kao i adresa ateljea u opštini Stari grad.

- Niste dostavili medicinsku dokumentaciju. Sada ćemo ga prevesti, sledeći put ide poternica, a naredni put pritvor. Recite mu da dođe, da možemo da započnemo sa procesom - rekla je sudija Kostićevoj majci.

Nakon toga se Kostić ponovo nije pojavio na suđenju jer nije pronađen ni na jednoj od navedenih adresa.

- Nismo dobili izveštaj o razlogu neprivođenja, a majka nije dostavila medicinsku dokumentaciju za Kostićev izostanak sa prethodnog ročišta - rekla je sudija.

Ona je naložila da se uputi dopis PS Voždovac i Stari grad kako bi se znalo šta je razlog neprivođenja. Na osnovu toga koji je razlog u pitanju, biće doneta odluka o raspisivanju poternice za Kostićem.

Za poternicu ima osnova, kako je sudija navela, jer je Kostić i ranije tražen, ali se sam odazvao sudu nakon raspisivanja potrage.

Ročište, koje je trebalo da bude održano 13. aprila, odloženo je jer je Kostićev branilac sudu dostavio podnesak kojim je otkazao punomoćje.

Opstrukcija suđenja

Kostić se u sudu konačno pojavio 10. avgusta, ali je ročište odloženo kako bi njegov novi advokat imao vremena da pripremi odbranu.

Ročište koje je trebalo da bude održano 12. septembra ponovo je odloženo jer se advokat Nemanja Mišović nije pripremio za ročište.

Kostićev branilac zamolio je za odlaganje suđenja jer nije fotokopirao spise predmeta, istakavši da "ne zna za šta brani Kostića".

Odgovor sudije je bio da je odobrenje za kopiranje spisa dato 4. septembra, a da je Mišović dolazio samo 5. i juče, te da je mogao da dođe i u međuvremenu i da je nedelju dana sasvim dovoljno da se pripremi za ročište.

- Nećemo više da prolongiramo postupak. Nema suđenja samo Darko Kostić. Izvršili ste uvid u optužnicu i spise predmeta. Sada tražite odlaganje. Vidim šta radite, nećemo tolerisati opstrukcije - rekla je sudija.

Mišović je istakao da nema primedbe na rad suda, ali da spise nije mogao da fotokopira, iako mu je rečeno da ima dozvolu, na šta je sudija odgovorila da ona ima promedbe na rad branioca i da će, ukoliko se tako nastavi, sud da se obrati advokatskoj komori.

- Ja ne znam u čemu ga branim, sudija. Pročitao sam optužni akt i izvršio uvid u spise presmeta, ali moram da složim sve. Dajte mi sedam do 10 dana. Nije nam namera da opstruiramo postupak - rekao je branilac.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu predložilo sudu da Kostića oglasi krivim za krivično delo protivpravno lišenje slobode u sticaju, sa krivičnim delom ugrožavanje sigurnosti, te da ga osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od najmanje dve godine.

Kostić je u tužilaštvu negirao navode krivične prijave, dok je oštećeni opisao način na koji je okrivljeni izvršio navedena krivična dela.

(Telegraf.rs)

Video: Darko Kostić i njegov advokat ponovo odložili suđenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    28. septembar 2023 | 15:58

    Zatvorite ovo nastrano biće...!! Posle toliko tužbi i horora koji je učinio drugima... Perverznjak jedan nemam reči ovo je pakao dokle je svet došao i ko sve ima prava!

  • Mare

    28. septembar 2023 | 14:56

    Na lecenje dok nije prekasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA