Vreme čitanja: oko 5 min.

Otac iz pakla danas iznosi odbranu: Pašajlić priznao zlostavljanje deteta

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pašajlić je priznao da je dete dežao zaključano u stanu, ali ne i da je tukao partnerku

  • 1
Uroš Pašajlić, Nasilje u porodici, Zvezdara, Mirijevo Foto-Ilustracija: Nikola Tomić, Shutterstock, Ustupljena fotografij

Uroš Pašajlić, koji je svoju osmogodišnju ćerku L. P. držao zatočenu u stanu na Zvezdari pred sudom je priznao da je zlostavljao svoju ćerku, a danas bi trebalo da iznese odbranu.

On je negirao da je zlostavljao partnerku Ivanu L. Takođe je priznao da je ćerku držao zaključanu u stanu na Zvezdari.

Kako je rekao pred sudom, razlozi za zanemarivanje detata su ti što je koristio narkotike, a rekao je i da je jedan od razloga "situacija u kojoj se nalazio".

On je istakao da priznaje opis radnje, ali ne i kvalifikaciju dela kao nasilje u porodici, a takođe se, posle hapšenja, odrekao roditeljskog prava.

Prema navodima iz optužnice, devojčica je sedam dana bila zaključana u stanu bez osnovnih uslova za život.

Policajka PS Palilula, koja je pronašla devojčicu, rekla je da je 24. marta u kasnim večernjim satima otišla na adresu za koju je ukazano da postoji mogućnost da je ostavljeno dete. Kada je policija stigla, uočeno je da na vratima stana nema brave.

Policajci pronašli dete u jezivom stanju

Policajci su lisicama otvorili vrata stana i tada su ušli u prostoriju u kojoj nije bilo svetla. U pitanju je velika prostorija koja je ličila na dnevni boravak i koja je bila puna smeća. Pretragom stana policajci su uočili da su vrata kupatila zaključana, a ključ se nalazio u bravi sa spoljne strane. Kada su ušli u kupatilo devojčica je, kako je navedeno u optužnici, virila iz kade, ali nije ustala, već se pridigla u sedeći položaj.

Na sebi je imala roze jaknu sa kapuljačom, donji deo trenerke koja joj je dosezala do ispod kolena, a bila je mršava do te mere da je s nje spadala odeća. U kadi u kojoj je ležala nije se nalazilo ništa osim prljave majice koja se nalazila ispod deteta. Devojčica je bila normalne visine za svoj uzrast, ali izuzetno neuhranjena. Policajka je rekla da je bila toliko lagana, da je osećaj bio kao da je teška svega dva kilograma.

Nije imala ni hranu, ni vodu, a bilo joj je hladno jer grejanje nije radilo, a prozor je bio otvoren na kip. U kupatilu, kao i u celom stanu, osećao se neprijatan miris.

Dete isprva nije progovaralo, a potom je tražilo vodu koju su joj policajci davali kap po kap jer nisu znali kako će da reaguje na unošenje tečnosti.

Tukao partnerku

Pašajlić je, kako je i sam priznao, zavisnik od kokaina, a imao je problem i sa alkoholom. Za zlostavljanje devojčice saznalo se jer je njegova partnerka Ivana L. (47) smogla snage da pobegne od zlostavljača, a tokom davanja iskaza rekla je da je od Pašajlića čula da drži ćerku u drugom stanu.

- Došla je u stanicu sa vidnim teškim povredama na licu. Rekla je da ju je Uroš udario glavom u nos i da misli da joj ga je polomio. Tada je navela da je saznala da on ima ćerku koju drži u stanu u Mirijevu i koju samo povremeno obilazi - rekao je ranije sagovornik Telegrafa.

Ivana je takođe bila zatočena i to u stanu u Borči.

Kako je ispričala policiji, Pašajlić ju je 19. marta pretukao, a ona je pet dana kasnije skupila snagu da pobegne i prijavi ga. Rekla je da nije smela da izađe iz stana u Borči jer ga se plašila, kao i da joj je nos slomio glavom. Tada je saznala da Pašajlić ima ćerku koju drži zaključanu u stanu na Zvezdari, da devojčima ima osam godina i tamo živi sama, a on je ponekad obilazi kako bi joj odneo hranu.

Ivana je, nakon što je našla račune adresirane na stan na Zvezdari, krvava otišla u policiju, ispričala sve što zna i predala račune. Ivana je izjavila da nije znala da je dete samo u stanu.

- Nisam znala da je dete samo u stanu. Sa Urošem sam u vezi bila od 2019. i te godine sam upoznala i devojčicu, bila je kod mene tri nedelje. Dve godine kasnije, u decembru 2021., on se doselio u moj stan. Rekao mi je da je dete kod njegove strine, koja brine o njoj, nisam mogla ni da zamislim šta se dešava. Posumnjala sam u njegovu priču tek kada mi je u svađi rekao da njegova ćerka zbog mene nije jela pet dana. Tada sam posumnjala da nešto nije u redu, jer je on bio sa mnom pet dana. Uroš mi je govorio da neće da me vodi u stan u Mirijevo jer je mnogo mali i da je bolje da budemo u Borči - saopšteno je za Telegraf.rs.

Pašajlićeva partnerka je, nakon prijave, sa policijom ušla u stan na Zvezdari i, kako je rekla, nije mogla da veruje kako je dete izgledalo.

Optužen za dva krivična dela

Potraga za Pašajlićem trajala je četiri dana. On je lociran je pomoću baznih stanica mobilnog telefona i uhapšen u štek stanu na Karaburmi, gde ga je krio prijatelj.

Pašajlić se na saslušanju u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu branio ćutanjem, a naveo je da duže vreme pije i koristi narkotike.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dve godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje ćerke, maloletne oštećene L. P. čime bi učinio krivično delo Nasilje u porodici.

U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog Pašajlića stiču obeležja i krivičnih dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i Kršenje porodičnih obaveza. Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je nad Ivanom L. (47) emotivnom partnerkom počinio Nasilje u porodici, Zlostavljanje i mučenje i Protivpravno lišenje slobode, navedeno je u sopštenju tužilaštva.

Pašajlić je optužen za dva krivična dela - Nasilje u porodici i Zlostavljanje i mučenje na štetu maloletnog lica - a mogao bi da dobije više od 10 godina robije.

Dete u hraniteljskoj porodici

Devojčica iz Mirijeva se zdravstveno oporavila, napreduje prema očekivanjima stručnih lica koja prate njen razvoj, a u hraniteljskoj porodici, koja se ovim humanim poslom bavi od 2004. godine, obezbeđeni su joj svi uslovi za dalje odrastanje. Devojčica se sprema za polazak u školu, a na testovima za upis pokazala je izuzetne rezultate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hurem 🐠

    5. oktobar 2023 | 11:49

    Oko za oko zub za zub Nadam se da ce ga stici 😡😡😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA