Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasilo se Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu o slučaju poreske utaje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovno javno tužilaštvo je protiv D.M. (45) i G.P. (65), koja je strana državljanka, sprovelo opsežnu istragu zbog postojanja sumnje da su učinili krivično delo poreska utaja u saizvršilaštvu

  • 1
sudija čekić presuda kazna novčana, novac, pare Foto: Shutterstock, Telegraf

Danas je pred Osnovnim sudom u Smederevu, na predlog optužene, odložen početak glavnog pretresa, a naredni termin je planiran za decembar 2023. godine.

Kako je javnost u prethodnom periodu već obaveštena, Osnovno javno tužilaštvo je protiv D.M. (45) i G.P. (65), koja je strana državljanka, sprovelo opsežnu istragu zbog postojanja sumnje da su učinili krivično delo poreska utaja u saizvršilaštvu.

Podnošenje optužnog predloga u periodu kraćem od dva meseca od podnošenja krivične prijave je rezultat veoma efikasnog rada tužilaštva, s obzirom na činjenicu da je u toku postupka bilo potrebno ispitati preko 120 lica, obaviti ekonomsko-finansijsko veštačenje na osnovu izuzetno obimne finansijske dokumentacije, te sprovesti i druge potrebne radnje.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od 01.01.2018. godine pa do 31.12.2022. godine, kao odgovorna lica u privrednom društvu, u nameri da delimično izbegnu plaćanje poreza, dali lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje navedene obaveze, na taj način što su za naznačene periode podnosili poreske prijave u kojima su neosnovano iskazali uvećane rashode po osnovu otkupnih listova o nabavci robe od 124 dobavljača, na koji način su budžet Republike Srbije oštetili za preko 14 miliona dinara.

Osumnjičeni su bili u pritvoru počev od 26.04.2023. godine pa zaključno sa 14.07.2023. godine, kada je navedena mera zamenjena merom zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, dok je optuženoj državljanki Ruske Federacije određena i mera zabrane napuštanja boravišta, koje mere će trajati dok za time postoji potreba, a najduže do pravnosnažnog okončanja postupka, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofija

    7. oktobar 2023 | 21:48

    Pa poresku utaju rade skoro svi političari, pa ništa... Ionako nemamo ništa u ovoj državi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA