Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatvor u Pančevu skoro pa popunjen: Najviše zatvorenika služi kaznu zbog droge

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima visok stepen obezbeđenja i opremljen je posebnim tehničkim sistemom zaštite

  • 1
zatvor, UIKS KPZ kazneno popravni zatvor Pancevo Foto: UIKS Služba za obezbeđenje

U kazneno-popravnom zavodu u Pančevu kaznu trenutno izdržava 426 zatvorenika. Ovaj zatvor je među najsigurnijima u Srbiji, zatvorenog je tipa i ima kapacitet za smeštaj 500 lica lišenih slobode

Kako je za 013info portal navedeno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, najviše osuđenih osoba služi zatvorsku kaznu zbog droge, konkretno 24 odsto. Zbog teške krađe 16 odsto, zbog razbojništva 10 odsto.

Nešto manji broj lica je lišen slobode zbog krađe – 8 odsto, a zbog nasilja u porodici 5 odsto.

Podsetimo, ovaj Zavod je otvoren 1. oktobra 2018. godine. Kompleks se prostire na 10 hektara zemljišta i sastoji se od 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata. Centralni zatvorski objekat ima 12.500 kvadrata. Zavod ima ukupno 312 soba, uključujući samice, sobe za osobe sa invaliditetom i sobe u bolničkom bloku.

Zavod je građen od maja 2016. godine do maja 2018. godine u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Ima visok stepen obezbeđenja i opremljen je posebnim tehničkim sistemom zaštite.

Na ulazu se nalaze neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks pokriva više stotina kamera za video nadzor, a ograđen je dvostrukim redom ograde koja je pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije

Kako pojašnjavaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za ovaj portal, ono što ovaj Zavod izdvaja od drugih, osim sistema tehničkog obezbeđenja, je i uspešno instaliran najsavremeniji centralni sistem za nadzor i upravljanje koji je takođe integrisan u sistem video obezbeđenja.

Reč je o sistemu po kome funkcionišu "pametne" zgrade. Ovim sistemom omogućeno je da imamo apsolutni nadzor i softversko upravljanje nad svim električnim i mašinskim instalacijama, hidrauličnim i kolskim kapijama, panik i orijentacionim osvetljenjem čime određujemo vreme korišćenja nekog od resursa i time znatno smanjujemo rashode u smislu potrošnje električne energije, vode, gasa i svih ostalih resursa.

Sobe su opremljene nameštajem interno proizvedenim u kazneno-popravnim zavodima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

– Radi se o krevetima, dušecima, posteljini, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu koje su napravila osuđena lica koja su prethodno prošla neophodnu obuku u ovim zavodima. Ovim su ostvarene ogromne uštede budžetskih sredstava, uposlena su osuđena lica koji su obučeni za rad u drvnoj, metalskoj i krojačkoj proizvodnji.

Zavod ima i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve, sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom. Sportski blok ima salu sa terenom za košarku i teretanu, kao i deo sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    29. oktobar 2023 | 05:56

    Sve u rudnik da zarade za smeštaj i hranu. A koji neće onda da im neko placa smeštaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA