≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

"15 godina ne koristim mobilni telefon": Belivukov klan tvrdi da su dokazi nezakoniti

Vreme čitanja: oko 10 min.

Na današnjem ročištu optuženi imaju pravo da se izjasne na dokumentaciju koja je prikazana

  • 5
Veljko Belivuk, Marko Miljković Printskrin: Pink, Foto: Marko Jovanović

Suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu nastavlja se danas, a planirano je da bude izvršen uvid u pisanu dokumentaciju, ali i video snimke, kao i slušanje audio zapisa praćenih razgovora.

Tokom suđenja pregledana je samo pisana dokumentacija u vezi sa merama praćenja i prisluškivanja na kojima su bili ptuženi, ali nije se stiglo do pregledanja video zapisa i slušanja tonskih zapisa.

18.06 Završeno suđenje

Glavni pretres je za danas završen, a sudija je rekla da će na ročištu koje će biti održano u četvrtak govoriti svedok Filip Golubović, dok će nakon njegovog iskaza biti nastavljen uvid u dokumentaciju.

18.03 "Policija skidala pečat u Ritopeku"

- U restoranu u Humskoj policajac je zaboravio značku i morao je da otpečati da bi uzeo značku. Baš na tim uviđajima u Ritopeku je bio inspektor Božidar Stolić kog ovi tužioci sumnjiče da je kriminalac, koji je prvostepeno osuđen. E, policajac je bio i u kući u Ritopeku. To nije bila zaštita od kriminalaca jer su očigledno policajci isto kriminalci - rekao je Belivuk.

Marko Miljković se takođe javio za reč.

- Ja sam pitao povodom pečatiranja i otpečatiranja. Rečeno mi je da se oba rade po naredbi suda i da mora da postoje svedoci i foto dokumentacija. Tako isto ako se tiče privatnog objekta, moraju da spostoje svedoci i foto dokumentacija. Mi za 15. mart nemamo ponovni pretres, pa da bismo imali uviđaj u kući u Ritopeku. Uviđaj je neposredno opažanje, pretres je nešto drugo. Ne stoji teza tužilaštva da je ovde išta zakonito. Naredba može da traje osam dana, a posle isteka tih osam dana nije bila nijedna naredba, a bilo je više uviđaja. Oni od momenta pečatiranja nisu imali pravo da uđu u kuću u Ritopeku, osim ako postoje nove okolnosti i ako je sudija odobrio pretres. Posle 4. februara nije zakonit nijedan pretres kuće u Ritopeku - rekao je Miljković.

17.27 "To je životinjska, ne ljudska krv"

- Ne znam koji su ovi brojevi telefona. Ja sam u kući na Rudniku boravio više puta, ali tamo ništa nije pronađeno. Jako je čudno i da tu nije nađen nijedan moj DNK trag - rekao je Budimir.

Naime, u pitanju je kuća koja je pripadala ocu Budimirovog kuma, a koju je on, kako je rekao, posećivao. Takođe je pregledana i forenzička foto dokumentacija kuće. Budimir je i na jučerašnjem suđenju spominjao da vlasnicima kuće nije dozvoljeno da im ključevi budu vraćeni i da je kuća u roku od tri godine potpuno propala, te je pitao kome za to da se žali.

On je još jednom ponovio da je krv koja je pronađena u toj kući životinjska, i da "nije ni u kakvoj vezi sa ljudskom".

17.07 Za sudskom govornicom Marko Andrić

- Želim da se izjasnim u vezi s naredbama. Moji branioci su imali mnogo toga da kažu, mesecima su se za to spremali, ali ste ih Vi, predsednice veća, juče razrešili. Time ste ugrozili moje pravo na fer i pravično suđenje. Bio bih zahvalan veću da omogući mom braniocu po službenoj dužnosti da se u nekom momentu izjasni na sudu ili pismeno - rekao je Andrić.

On je dodao da dokumentacija "vređa intelinegciju" i da zakon navodi da ne sme da se snima u stanu, ne u prijavljenom mestu boravišta.

- To je stan moje verenice u kom sam živeo s njom. U taj stan su dolazili da me traže, u taj stan je dolazila policija, zna se da sam ja živeo u tom stanu. Stan je mesto u kom stanujem i u kom plaćam račune. Internet je tu bio na moje ime. Dakle treba da se gleda stan u kom živim, a ne mesto u kom je prijavljeno moje boravište - dodao je.

On je dodao da neka imena iz dokumentacije "vidi prvi put". Ponovo je dodao da se njegovi birani branioci nisu izjasnili na sve naredbe, a da su "imali mnogo toga da kažu".

Andrić je dodao da je u spisima navedeno da je on učestvovao u širenju rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i dodao da "ovi ljudi ništa ne znaju o njemu".

16.55 Nastavlja se uvid u dokumentaciju

Nakon pauze u radu, nastavlja se sa pregledom dokumentacije.

Sudija je rekla da u petak neće biti ispitivanja oštećenog I. S. i sudskih veštaka jer je jedan od veštaka javio da neće moći da prisustvuje suđenju.

Za reč se javio Dejan Tešić koji je pitao da advokatu Dejanu Tomiću da punomoćje da ga zastupa povodom medijskih tužbi, a Aleksa Šejić je zatražio da isto punomoćje da advokatu Nikoli Jerkoviću.

- Povodom naredbe koja se odnosi na Dejana Tešića. Nigde nije naznačeno da pripadnici BIA ne mogu da postave kameru na adresi Livadice tri. Sve i da je to zakonito, kada pogledamo naredbu, piše da se odnosi na to kada je prisutan Veljko Belivuk u ograničenom prostoru. Na snimku se vidi da neko lice izlazi iz "pasata", meni liči na Tešića. Da bi mogli da se koriste snimci kao dokazi, morao je da bude prisutan i Veljko Belivuk - rekao je advokat Nikola Jerković.

Tužilac je rekao da je snimanje bilo na javnom, ne na zatvorenom prostoru, te da su naredbe zakonite, a samim tim i materijal koji je snimljen.

Na pitanje svog branioca Miljane Perendije da li je u spisima njegov broj telefona, Ivanovski je odgovorio da je u pitanju njegov broj.

16.08 Pauza

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta.

15.51 O prisluškivanju Georgieva

- Ovde je naredba od strane sudije za prethodni postupak izdata u odnosu na poslovni prostor u Humskoj broj 6, ovo nije nikakav poslovni prostor, ovo je stan. Ovakvom naredbom je sudija dovedena u zabludu jer sam sto odsto sigurna da je navedeno da je u ptianju stan koji su koristili Vlade Georgiev i Slađana Sekulić. Naredba sadrži neistinite podatke. Znamo da se naredbe izdaju na predlog tužilaštva. Tvrdimo da je tužilac znao da je ovo stan i da je naveo sudiju da ovo navede kao proslovni prostor - rekla je Sanja Ćeriman, branilac Georgieva.

Ona je rekla da je sve što je snimljeno na toj adresi nezakonito i zatražila da se ti dokazi izdvoje iz spisa predmeta.

- Nelogična je konstatacija branioca da je tužilac doveo sudiju u zabludu na prevaran način. To je oštro i neoprezno od strane branioca. Sudija zna pravo, prem atome sudija donosi odluku na osnovu zakona i materijala koji je dostavljen. Uz predlog za primenu posebne dokazne radnje dostavljaju se i dokazi, nikad se ne donosi samo na osnovu predlog atužioca. Postoji inicijativa MUP i prilozi uz nju. Ta naredba je zakonita - rekao je tužilac Babić.

On je rekao da je bračni par imao prijavljeno boravište u Loznici, ane u Beogradu, te da su mogli da budu na merama u stanu u Beogradu.

Branilac Sanja Ćeriman navela je da je u Loznici njima prebivalište, ali da su oni živeli u stanu u Humskoj i da je to mesto njihovog života i aktivnosti.

Ona je rekla da su aparati za prisluškivanje koji su postavljeni u Tršiću takođe nezakoniti jer to nije vikendica, ni pomoćni objekat, već kuća Slađane Sekulić.

Tužilac je ponovo rekao da se radi o zakonitom dokazu i istakao da je sudija ispravno pitala gde su živeli.

- Ovo nisu objekti u kojima su živeli, to su objekti koji su korišćeni u izvršenju krivičnih dela. materijal kao takav može da se koristi. Kolege s esamo fokusiraju na jedan segment ovih naredbi, a posebne dokazne radnje su složene - rekao je tužilac.

Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Vlade Georgiev i Slađana Sekulić; Foto: Marko Jovanović

15.42 Pregleda se dokumentacija u vezi sa saradnicima

Na red je došlo pregledanje dokumentacije u vezi sa merama na kojima je bio okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, ali i okrivljeni saradnik Srđan Lalić.

15.13 Belivuk se javio za reč

- Jedan telefon je od moje supruge, jedan je moj. Ja sam telefon koristio davno, kao i Miljković, jer nemam poverenje u policiju i tužilaštvo. Ostala tri nemam pojma čija su - rekao je Belivuk.

On je istakao da su dokazi nezakoniti i zamolio sud da se izjasni u vezi sa Riropekom i za Ulicu Živka Davidovića gde je, kako je rekao, BIA postavila snimke.

- Ti nezakoniti snimci meni čak idu u korist, ali ja neću da budem licemeran jer ide meni u korist i tražim da se sve što je nezakonito izuzme. Tužilac koristi ćiribu-ćiriba metode da nezakonito pribavljene dokaze ovde prihvate - dodao je Belivuk.

Za kuću u Tršiću Belivuk je naveo da nije ni u kakvoj vezi s njim, već da je to kuća njegovih prijatelja, gde je išao u posetu s porodicom. Naime, u pitanju je kuća Vlada georgieva i Slađane Sekultić, koji su takođe označeni kao pripadnici klana i obuhvaćeni optužnicom.

- Ni sa jednog broja telefona nisam zvao, ni iz jednog automobila, ne proizilazi nijedan razgovor koji je inkriminšući - zaključio je Belivuk.

U vezi sa automobilima u kojima je navedeno da su bili prisluškivači za Veljka Belivuka, gde se navode automobili "BMW", "mercedesi", "tiguan" i "škode", Belivuk je rekao da mu nisu poznati mnogi od tih automobila.

- Često sam pozajmljivao automobile od poznanika - rekao je Belivuk.

Sudija je predočila da jedno od vozila pripada ubijenom Zdravku Radojeviću, a da je oduzet od jednog od braće Budimir. Navedeno je i da je bivši vlasnik taj automobil prodao Radojeviću.

- Ne znam, stvarno nije mi poznato - odgovorio je Belivuk.

14.58 Miljković o telefonima

- Nijedan od ovih brojeva telefona nije moj. Znam za dva koji su, jedan je od majke, jedan se ne koristi godinama, a treći nikad nisam video u životu. I nikada nisam komunicirao putem ovih brojeva telefona - rekao je Miljković.

On je dodao da jedan od brojeva telefona koji su navedeni nije video nikad u životu i nikad nije komunicirao preko tog broja.

- Ja mobilni ne koristim već 15 godina zato što ne verujem u našu policiju i tužilaštvo. Zato ne komuniciram ni preko telefona koje supruge niti bilo kog drugog - dodao je Miljković.

Naime, kako je navedeno u dokumentaciji, Miljković je bio na merama još u oktobru 2020. godine.

- Živo me interesuje u kojim telefonima su bile ove kartice za koje su navedeni brojevi, jer tako nešto nikad nije oduzeto od mene - rekao je.

On je napomenuo da je na merama bio kada je u decembru 2020. godine bio sa porodicom apartmanu na Divčibarama.

- Zakonom ne može da se bude na merama u stanu. Ja sam u tom momentu bio zakupac apartmana, to je bio kao moj stan. Zato smatram da su ovi dokazi nezakoniti i tražim da se izuzmu i da se ne preslušavaju - dodao je.

Tužilac je rekao da se to odnosi samo na stan u kom neko živi, a da se to ne odnosi na ostale stanove ili prostor koji su zakupili.

- Ako neko iznajmi stan, pa iz njega vrši krivična dela, ova dokazna radnja može da se sprovodi - rekao je tužilac.

Miljković je rekao da većina ljudi nema svoju kuću ili stan i da žive kao podstanari i pitao da li onda može da se zvuči stan koji je iznajmljen. Sudija je odgovorila da će o predlozima biti odlučeno kasnije.

Veljko Belivuk i Marko Miljković Foto: Pink, printskrin

14.52 Miloš Budimir se javio za reč

- Od ovih brojeva telefona koji su navedeni jedan je od moje supruge. Jedan je moj, ostali ne znam čiji su ni koga ste slušali. Prvi put sam ove brojeve telefona video u spisima predmeta. Ja sam saglasan da preslušamo ovo i da vidite da tu nema nikakbvih elemenata krivičnog dela - rekao je Miloš Budimir.

On je dodao da su mogli da se čuju samo razgovori između njega, supruge i dece.

Takođe, dodao je i da informacija da se nalazio u Atini u vreme ubistva nije istinita, kao i da želi da se to proveri.

14.40 Vrši se uvid u pisanu dokumentaciju

14.36 Sudija proziva prisutne

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA