Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljiljana pre 13 godina ubila oca i ćerku nasred ulice: Skočila u Savu, plutala od Brankovog mosta do Pančevca

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljiljana Mitić se nako dvostrukog ubistva bacila sa mosta i preživela. Ipak, nikada nije ispitana jer je nakon devet dana umrla u bolnici

  • 4
Ubistvo, Novi Beograd, policija uviđaj, kafe Ritual, Luka Žižić Nehruova 51, Foto-kolaž: Mateja Beljan

Ljubomir Dapčević (58) i njegova ćerka iz drugog braka Milica Dapčević (21) ubijeni su 13. novembra 2010. godine ispred restorana Madera. Na njih je pucala Ljubomirova bivša supruga Ljiljana Mitić (60).

Ljiljana je tog kobnog dana oko 17.30 sati ispred restorana ispalila četiri metka. Milicu je pogodila u glavu, dok je Ljubomir pogođen sa dva hica u telo i on se srušio nekoliko metara dalje. Hitna pomoć je brzo stigla i Ljubomir je prebačen u Urgentni centar, ali je ubrzo preminuo. Milici nije bilo spasa, preminula je na licu mesta.

Policija je na licu mesta pronašla četiri čaure od metaka.

Ljiljana je hladno vratila oružje u torbu i potrčala ka luna parku u Tašmajdanskom parku. Potom je otišla do crkve Svetog Marka i pokušala da se popne na skele koje su bile postavljene zbog rekonstrukcije, najverovatnije kako bi izvršila samoubistvo. Ipak u tome nije uspela, jer su je sprečili radnici obezbeđenja.

Ona je potom pobegla u pravcu Glavne pošte i izgubila se u masi. Dok ju je policija tražila, Ljiljana je otišla na Brankov most i oko pola sata nakon pucnjave skočila u Savu. Na trenutak je nestala ispod površine vode, ali je onda isplivala kod obližnjih splavova. Ipak, rečna struja ju je odvukla nizvodno, te je u potragu uključena i rečna policija, ali i građani koji su imali čamce.

Voda ju je odnela toliko daleko, da je pronađena sat vremena kasnije, šest kilometara nizvodno u Dunavu, ispod Pančevačkog mosta. Primećena je kod restorana Konoba, koji je u vlasništvu poznatog alasa Renata Grbića, koji je učestvovao u mnogim potragama i akcijama spasavanja.

Pecaroš Ivo Andrejić je iz svog čamca primetio ženu koja pluta u vodi. Uhvatio ju je za ruku, ali nije mogao da je izvuče iz vode, te je zvao pomoć. Tada je pristigao i Renato, koji je pomogao muškarcu da Ljiljanu izvuče iz vode na obalu.

S obzirom na to da su svi mediji već brujali o ubistvu, pitali su je da li je ona Ljiljana, a žena je klimnula glavom. Tada su pozvali rečnu policiju i Hitnu pomoć. Ljiljana je u bolnicu prevezena bez svesti i sa hipotermijom. U teškom stanju je zbrinuta na intenzivnoj nezi Urgentnog centra. Policija ju je čuvala, čekajući da joj se zdravstveno stanje popravi, kako bi bila ispitana. Nije joj bila ugrožena nijedna od vitalnih telesnih funkcija.

Renato Grbić Renato Grbić; Foto: Milena Đorđević

Neraščišćeni porodični odnosi

Prema rezultatima istrage, motiv za dvostruko ubistvo bili su neraščišćeni porodični odnosi u vezi sa smrću Ljubomirovog i Ljiljaninog sina Andrije, koji je godinu dana ranije umro od predoziranja narkoticima. Ljuljana je, navodno, optuživala Ljubomira da posle razvoda nije želeo da joj pomogne u lečenju sina, te da ga je zato optuživala i za njegovu smrt, pretila mu, ali i pretila da će da ubije Ljubomirovu ćerku Milicu.

Svađa je izbila i pred samo ubistvo. Ljubomir je sa ćerkom seo u restoran Madera, a pola sata kasnije je došla i Ljiljana, koja je sela za njihov sto. Ubrzoj je došlo do rasprave. Svađa se potom stišala i Ljiljana je ručala sa Ljubomirom i njegovom ćerkom. Međutim, kada su izašli iz restorana, ponovo je došlo do sukoba. Ljiljana je sačekala da se Ljubomir i Milica od nje udalje nekoliko koraka, a potom s leđa pucala na njih.

S obzirom na to da je ubistvo izazvalo veliko interesovanje javnosti, došlo se do saznanja da su i Ljubomir i Ljiljana od ranije poznati javnosti. Ljubomir je bio privatnik i vlasnik brojnih lokala i kockarnica u prestonici, a takođe je bio prijatalj Minje Bećira i Radoslava Stanišića, koji su devedesetih godina ubijeni u Crnoj Gori. Takođe, Stanišić je spominjan kao jedan od učesnika oslobađanja Željka Ražnatovića Arkana iz zatvora u Švedskoj.

S druge strane, za ljiljanu je kružila ptiča da je bila članica nekada popularne jugoslovenske plesne grupe "Lokice". Ipak, Lokica Stefanović je kasnije rekla da Ljiljana nikada nije bila deo plesne grupe, da li da ju je poznavala.

- Ona nije u vezi s mojom grupom. Nikada nije igrala ni u jednoj mojoj postavi. Znam je samo iz dela Beograda u kome smo zajedno živele. Ljiljana je mlađa od mene, i sećam se da su je zvali Biba-riba, jer je uvek dobro izgledala - rekla je.

Umrla devet dana kasnije

Nikom nije bilo jasno kako je Ljiljana preživela u hladnoj rečnoj vodi. Iako je skočila s mosta, nije zadobila nikakve povrede.

Takođe, putanja kojom ju je voda odnela trasa je plovnog puta, što znači da je prošla pored desetine tankera i brodova, a pravo je čudo bilo da je bujica nije odvukla na dno, s obzirom na to da bi se u takvoj vodi teško izborili i najiskusniji plivači.

Kada je izvučena iz vode, samo joj je glava bila iznad površine. Da su joj u pomoć pritekli 10 minuta kasnije, udavila bi se.

Alas Renato tada je rekao da im je, šta god da je uradila, drago da su je spasili, jet je to ljudski, a da o Ljiljaninoj daljoj sudbini treba da odlučuje sud. Ipak, Ljiljana suđenje nije dočekala. Devet dana kasnije preminula je u bolnici od hipotermije.

Ljiljani je za dvostruko ubistvo pretilo 40 godina robije, ali ona zbog zdravstvenog stanja nikada nije ni saslušana od strane policije i tužioca.U njenom stanju pronađeno je oproštajno pismo, kao i meci za pištolj kojim je izvršila ubistvo ispred Madere - četiri u fioci i dva u njenoj tašni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bibeeerce

    13. novembar 2023 | 22:16

    Već 13 godina? Kao da je juče bilo.. Stanovala sam blizu Madere, stojala satima na ulici zbog uvidjaja

  • milica

    14. novembar 2023 | 00:32

    zar nije previse ruznih vesti i desavanja da bi jos i podsecali na ove prestrasne dogadjaje?

  • Radomir

    14. novembar 2023 | 07:01

    Bogat bio a nije sinu htio da pomogne. Zavisnost je bolest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA