Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je dan kad je krenuo životni sunovrat Lauševića: Nije mogao da zamisli da će zbog predstave kupiti pištolj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle predstave Laušević je počeo da dobija pretnje smrću

  • 15
Žarko Laušević Foto: Milena Đorđević

Život glumca Žarka Lauševića koji je preminuo pre dva dana u 63. godini zbog teške bolesti, bio je, malo je reći, buran, a njegov sunovrat počeo je nakon izvođenja predstave "Sveti Sava".

Igrana je 31. maja 1990. kada je najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP-u po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina.

Laušević je tada bio na vrhuncu popularnosti, a za glavnu ulogu u pomenutoj predstavi dobio je Sterijinu nagradu 1990. godine u Novom Sadu, a potom je kupio pištolj.

Posle predstave Laušević je počeo da dobija pretnje smrću.

Razlog je bio bojkot publike na scenu u kojoj Sveti Sava, pre nego što se zamonaši, ima seksualne odnose.

"Kad sam istu predstavu pokušao da odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra", napisao je Laušević.

Publika je tada skočila i, prema rečima pokojnog glumca - "divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje".

Oko 50 njih je iz galerije JDP-a provociralo glumce na sceni, vređali su ih, psovali, a akteri su plakali.


"Ja vas najlepše molim da svoj sud, ma kakav on bio, sačuvate za kraj predstave. Odigraćemo celu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovde", rekao je on tada.

Tada se u njegovom životu sve promenilo... krenuo je sunovrat.

"Da nije bilo te noći, ne bih dobijao pretnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u “Bojanu Stupici”, dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi", napisao je on u svojoj knjizi.

Taj pištolj je opalio u noći između 30. i 31. jula 1993. godine kada se dogodila tuča u Podgorici u kojoj je dvoje ubijeno, a jedan ranjen.

Laušević je završio u zatvoru...

(Telegraf.rs)

Video: Preminuo Žarko Laušević, bard jugoslovenskog glumišta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slučajni prolaznik

    17. novembar 2023 | 15:48

    Dobro bre ljudi (novinari), pa dokle vise pisete o toj tragediji koja ga je zadesila zar nemate nista pametnije i bolje da pišete o Žarku,zar se ceo njegov život sveo na tih nesretnih 5 minuta! Pišite malo o njegovoj ljudskoj veličini i tragu koji je ostavio iz sebe kao velikog umetnika, neizmerno talentovanog glumca, pisca, pesnika... ŽARKO TI NISI UMRO TI SI ŽIV I BIĆEŠ ŽIV JER SI OSTAVIO NE IZBRISIVI TRAG SVOJIM POSTOJANJEM!! Neka ti Bog podari carstvo nebesko i smiluje se tvojoj napaćenoj duši!!!

  • Publika? Kakva publika?

    17. novembar 2023 | 14:45

    Oni koji su predvodili pokušaj linča imaju ime i prezime i dan danas seju zlo po Srbiji.

  • Mimi

    17. novembar 2023 | 14:44

    Nije se saliti sa svetim Savom. A Sinisa Kovacevic je tada oboleo od raka al se duboko pokajao za tu predstavu. Ko se kaje Bog oprasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA