• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAZNAJEMO: Optužen Ivan Jovanović koji je kolima usmrtio bivšeg direktora "Niteksa"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Optuženi Jovanović se nalazi u pritvoru zbog, kako je navelo tužilaštvo, mogućnosti da će u kratkom periodu ponoviti delo

  • 0
Profesor Dr Mile Novaković

Foto: Privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog protiv Ivana Jovanovića (40) iz sela Voljčince, opština Žitorađa i zatražilo da mu se izrekne najmanje tri godine zatvora jer je 21. maja ove godine motociklom usmrtio bivšeg direktora niškog „Niteksa“ Mileta Novakovića (81).

Kako se navodi u aktu tužilaštva u koji smo imali uvid, Jovanović je 21. maja ove godine oko 13.20 sati na Bulevaru Zorana Đinđića upravljajući motociklom „Honda CPR 600F“, ne pridržavajući se saobrarćajnih propisa ugrozio javni saobraćaj usled čega je nastupila teška telesna povreda a zatim i smrt oštećenog MIleta Novakovića.

- Optuženi se kretao desnom saobraćajnom trakom brzinom od 45km/h a da nije obratio pažnju na pešaka koji je stupio na kolovoz na udaljenosti od 40 metara od motocikla prelazeći kolovoz van pešačkog prelaza koji se nalazio 44 metra dalje, čime je oštećeni zazvao opasnu situaciju u saobraćaju. Međutim, okrivljeni nije preduzeo potrebne mere radi izbegavanja i otklanjanja oopasne situacije odnosno nije blagovremeno kočio ni zaustavio motocikl niti je upotrebio zvučni signal upozorenja. Tek kada je pešak bio na sredini saobraćajne trake , motociklista se prestrojio ulevo i započeo kočenje na udaljenosti od 25 metara od mesta sudara a zatim pustio kočnicu iako je bio u mogućnosti da blagovremenim kočenjem i zaustavljanjem izbegne kontakt sa telom pešaka – navedeno je u optužnom predlogu.

Kako dalje navodi tužilaštvo, motociklista je na sredini leve kolovozne trake brzinom od 23 km/h udario pešaka što je dovelo do njegovog odbacivanja na kolovoz. Novaković je zadobio teške povrede glave, grudnog koša i ekstremiteta usled kojih je iste večeri preminuo u niškom UKC:

Tužilaštvo Jovanovića tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i osim kazne od najmanje tri godine zatvora traži i izricanje mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilomm „A“ kategorije u trajanju od najmanje pet godina.

Optuženi Jovanović se nalazi u pritvoru zbog, kako je navelo tužilaštvo, mogućnosti da će u kratkom periodu ponoviti delo.

Prof dr Mile Novaković bio je direktor niškog tekstilnog preduzeća „Niteks“ više od 25 godina i pod njegovim rukovođenjem ova firma je bila jedna od najuspešnijih u ovom delu države. Bio je doktor tehničkih nauka, diplomirani inženjer tehnologije i redovni profesor Univerziteta u Nišu. Svojevremeno je bio i narodni poslanik SPS –a , redovni član Akademije kompjuterskih nauka Kijeva te predsednik Skupštine Udruženja stvaralaca Niša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA