≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Milorad nije imao šanse da preživi, žena ga ubola u srce: Osuđena je na 3 godine, a danas ponovo na sudu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sud je odbacio kvalifikacije dela tužilaštva i odbrane i osudio Jasminu za ubistvo na mah, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje

  • 0
Jasmina Bajović Foto: Facebook

Jasmina Bajović iz Surčina osuđena je 1. marta na tri godine zatvora zbog ubistva supruga Milorada, kog je, kako je navela, u samoodbrani usmrtila jednim ubodom u srce. Krajem oktobra presuda je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje, koje počinje danas.

Jasmina je prvostepeno osuđena za ubistvo na mah. Veštačenjem je utvrđeno da je ubistvo počinila u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Navedeno je da je tada, bez svoje krivice, dovedena u jako razdraženost jer ju je suprug Milorad napao, zlostavljao i vređao.

Nakon kraće verbalne rasprave nožem mu je zadala jednu ubodnu ranu na prednjem delu grudnog koša, nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život, zbog koje je on istog dana preminuo u Urgentnom centru.

Odlukom apelacionog suda saopšteno je da se smatra da je žalba javnog tužioca neosnovana. Kako je navedeno, nije sporno da su sudski veštaci utvrdili da se kod okrivljene radilo o kumulativnom afektu koji se nagomilavao duži vremenski period, da je jačina provokacije morala da bude velika, već je Jasmina, prema mišljenju Apelacionog suda, i na najmanju provokaciju mogla burno da reaguje.

Istaknuto je da je sud svakako morao da navede šta je pokojni Milorad uradio, a što je dovelo do impulsivnog ponašanja okrivljene Jasmine.

Sinovi se nisu priključili krivičnom gonjenju

Na izricanju presude u martu, sudsko veće je odbio kvalifikaciju dela koje je dalo tužilaštvo, ali i kvalifikaciju pri kojoj je stajao branilac, i dao svoju kvalifikaciju dela.

Tužilac je zatražio da Jasmina bude osuđena za ubistvo, ali da se uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti - da ona nije ranije osuđivana, da ima troje dece i da se dobro držala pred sudom, istakavši da otežavajućih okolnosti nema.

Punomoćnica oštećenih bila je nešto oštrija i rekla da je "odbrana data da bi se umanjila krivica", kao i da bi Jasmina "barem jednom prijavila supruga da je istina da je bila zlostavljana".

S druge strane, Jasminin branilac je ispričao da je Jasmina, kao dete iz verski mešovitog braka, bila odbačena od obe strane šire porodice, da joj je otac preminuo, a da ju je majka zlostavljala.

- Za Milorada se udala sa 18 godina kako bi se sklonila od majke. Nije ni slutila da će i u braku da bude zlostavljana i nije umela da se izbori sa tim. Jasmina je trpela nasilje i Miloradov poročan život - rekao je branilac.

On je istakao da se ne radi o ubistvu, da je Jasmina bez svoje krivice dovedena u stanje razdraženosti, što je potvrdio i njen sin. Dodao je da je "u pitanju teška telesna povreda opasna po život usled koje smrt može da nastupi, ali ne mora".

- Ona je nanela samo jednu ranu, bez namere da ga ubije. Odmah je pokušala da otkloni štetne posledice i pokazala je kajanje. Predlažem da bude kažnjena minimalnom kaznom od godinu dana i tri meseca zabrane napuštanje stana, imajući u vidu sve olakšavajuće okolnosti. Sud bi trebalo da izvrši prekvalifikaciju dela u tešku telesnu povredu na mah sa smrtnim ishodom - rekao je branilac.

Jasmina se tada u suzama obratila sudu, ističući da se kaje zbog toga što je uradila i da "nije prošao dan da nije mislila o tome i kajala se". Sud je zamolila da joj izrekne najblažu kaznu kako bi mogla da bude sa decom.

Jasminini sinovi nisu se priključili krivičnom gonjenju majke.

Sud dao svoju kvalifikaciju dela

Sudsko veće je odbilo oba predloga kvalifikacije dela i dalo svoju kvalifikaciju - ubistvo na mah, osudivši Jasminu na tri godine zatvora.

- Ona je, ne svojom krivicom, dovedena u stanje razdraženosti. Iz kuhinje je uzela nož i zadala mu jednu ubodnu ranu, time probivši prednji zid desne srčane komore. Suprugu je nanela tešku telesnu povredu opasnu po život, nakon koje je usledila smrt, te je izvršila ubistvo na mah. Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju tužilaštva, ali ni odbrane. Krivično delo izvršeno je u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Ono je posledica stanja koje je okrivljena godinama trpela. Odlučili smo da delo kvalifikujemo kao ubistvo na mah. Kazna za to delo je od jedne do osam godina i smatramo da je kazna od tri godine pravedna - obrazložila je sudija.

"Da je operisan ranije, preživeo bi"

Veštak medicinske struke Velimir Živković izneo je tokom prvog suđenja svoj nalaz i mišljenje o povredi koju je Milorad zadobio.

- Ubod je bio umereno jakog ili jakog intenziteta. Smatram da njegova konstitucija nije imala značajnog uticaja na brzinu nastupanja smrtnog ishoda. Oštećeni je ranjen oko 16.25, a u bolnicu je primljen u 17.19. Tada je već nastupila klinička smrt. Smrt je konstatovana u 18 sati - rekao je veštak.

On je istakao da je Milorad u Urgentni centar primeljen bez svesti, pulsa i znakova disanja, a EKG nije pokazivao srčane radnje.

- Nesrećna okolnost je da je uboden u desnu komoru srca, koja je mekša i nema zid. Da je pokojni ušao u hiruršku salu 15-20 minuta ranije, postojala bi šansa da preživi - dodao je.

Veštak je istakao da je Milorad zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život jer se "ne radi o trenutno smrtnoj povredi".

"Ne znam šta je puklo u meni"

Jasmina je, pri iznošenju odbrane, ispričala da je njen suprug pre podne izašao iz kuće, a da se vratio oko 17 sati pijan, te da ju je vređao i ošamario tri puta, a da ga je potom njihov sin sklonio od nje.

Kada je suprug nastavio da je vređa iz druge sobe, ona je, kako je izjavila, rekla da želi razvod braka. U ruci je imala nož jer je, kako je istakla, želela da sinu pripremi da jede, a taj nož je postao oružje kojim je izvršila ubistvo supruga.

- Ne znam šta je na kraju puklo u meni. Provocirao me je i rekla sam da prestane. Imala sam veliki, crni, kuhinjski nož u ruci. Više ne znam ni odakle sam ga uzela. On je krenuo ka meni da me udari, uhvatio me je za vrat. Sklonila sam mu ruku i lupio mi je šamar. Refleksno sam reagovala, podigla ruku i ubola ga jednom u grudi - rekla je Jasmina tokom iznošenja odbrane.

Kako su njeni sinovi ranije ispričali, njihova majka je nakon ubistva stavila nož u kesu i mirno ispred kuće sačekala da dođe policija.

Njeni sinovi su ispričali da su ocu pritisnuli peškir na ranu dok su čekali da dođe Hitna pomoć, a da je Jasmina nož stavila u kesu i mirno ispred kuće sačekala da dođe policija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA