≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

"Ubijaju i pljačkaju, a na slobodi su!": Vapaj rođaka Todora kog su dečaci do smrti tukli betonskim pločama

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kako objašnjava, kada je porodica bila u Tovariševu, bilo je šestoro ili sedmoro dece, a majka je bila trudna

  • 6
Todor Šunjka, ubistvo, Tovariševo, Novi Sad Foto: 192.rs, Privatna arhiva

Z. N. (13) i V. N. (10) su 14. aprila u Tovariševu kod Bačke Palanke ubili su Todora Šunjku zbog toga što nije imao da im da novac. Nakon zločina, oni su pobegli iz Centra za socijalni rad. U međuvremenu su počinili 32 krađe u Novom Sadu, a Z. N. je, nakon toga, sa jednim 16-godišnjakom počinio još devet krađa, nakon čega je ponovo odveden u Centar za socijalni rad, odakle je ponovo pobegao nakon manje od 24 sata, da bi juče ponovo bio uhapšen i vraćen u Centar za Socijalni rad

Dečaci nastavljaju da nižu krivična dela jer nemaju strah od kazne, s obzirom na to da imaju manje od 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti.

- Tužilac je tražila Todorove podatke iz bolnice, iz banje i sa neurologije. Ona mi je rekla da je nemoćna i da bi trebalo da se granica krivične odgovornosti spusti na 10 godina. Zakon im ne može ništa. I tužilac je rekla: Sreća moja da idem u penziju. I njoj je teško što ne može da pomogne, što su joj ruke vezane. To mora sistemski da se reši. Popravni dom ima samo u Knjaževcu i on je prepun i nemaju gde da ih smeste, sve i da mogu. S obzirom na to da je ipak u pitanju ubistvo, majku mogu da terete za zapuštanje i zlostavljanje dece. Sada skupljaju dokaze kako bi mogli da terete majku - priča za Telegraf.rs Todorov rođak Dušan Jovanov.

Kako objašnjava, kada je porodica bila u Tovariševu, bilo je šestoro ili sedmoro dece, a majka je bila trudna.

- Ona njih jednostavno pošalje u selo da rade šta hoće - jedu, piju, pljačkaju, samo da kući dođu siti. Oni su se uselili u opštinske kuće. To su trošne kuće, jedva da može da se živi u njima. Ja sam lokalnim vlastima rekao da sruše te kuće, da nemaju gde da se usele. Sve je organizovano, oni znaju gde su opštinske kuće, gde mogu da se uvuku. I skoro su nam neki drugi pljačkali neki po selu, ubiju ili ošamute psa i kradu meso i šunku. Pola prodaju, pola ostave sebi - dodaje.

"Šta ako ubiju još nekog?"

- Oni su bili tu možda nedelju dana, pa su ih odveli u Novi Sad, gde su nastavili da kradu. Oni su hapšeni nekoliko puta. Stariji je pobegao iz Centra za socijalni rad, sada imaju više od 40 pljački. Njih puštaju jer nemaju osnova da ih zadrže, zato što imaju manje od 14 godina. Nakon što su napali Todora, oni su ponovo jednog dedu srušili sa bicikla, ali su meštani skočili, a on je uzeo telefon, poečeo da snima i rekao: "Samo me pipnite sve ću vas tužiti". Oni su čekali dok policija nije došla, nije smeo niko da je pipne, a nije ni policija - objašnjava Dušan.

Tek kada su dečaci treći put napravili problem u selu, kako priča Todorov rođak, došla je policija i Hitna pomoć i sproveli su ih u Centar za socijalni rad. Međutim, dečaci su pobegli. Dušan nema informacije o njima jer je u kontaktu sa Centrom za socijalni rad u Bačkoj Palanci, dok je slučaj prebačen u nadležnost Centra za socijalni rad u Novom Sadu, koji ne daje povratne informacije.

Kako ističe, iz novina je saznao da su dečaci na slobodi i da i dalje čine krivična dela.

- Treba napraviti domove za njih, plaćati stručnjake koji će da rade sa njima. Sutra će nečije dete da naleti na njih, pa će da nastrada. Naš slučaj je bio pre svih drugih slučajeva u kojima su maloletnici počinili ubistva ove godine. Ja sam govorio da ih sklone sa ulice. Kakve veze ima ako imaju 12 godina? Šta ako ima 12 godina i drži pištolj u ruci? Ubiće nekoga. Niko nije verovao kada sam to rekao. Treba da ga pošalju u psihijatrijsku ustanovu na veštačenje, pa ako daju napismeno da je sa njim sve u redu, da je bezbedno i da neće da uradi ništa, onda neka ga puste na slobodu - dodaje.

Hapšenje, novi sad, krađa, maloletnik Foto: 192

Dušan objašnjava da je odmah nakon ubistva govorio da dečaci treba da budu smešteni u psihijatrijsku ustanovu. Njih je tada policija zadržala na kratko, a potom su pušteni.

- Kada se dobije napismeno da dete nije uračunljivo ili da ima smetnje u razvoju, ono negde mora da bude smešteno. Kad nema ništa napismeno, ne može ništa da se uradi. Kada ne plate cenu, oni nastavljaju. Moja ćerka je psiholog, ona je rekla da dete ne može da ubije, da na njega ne može da utiče sredina. Ono mora da bude kvarno u biću i mora da bude sklonjeno sa ulice - kaže Dušan.

Majka će, kako kaže, najverovatnije krivično da odgovara. Ipak, ako ona dobije kaznu zatvora, njena deca će opet da ostanu na ulici, što je još gore.

- Ona žena ima bebu, nije ni svesna gde su oni i šta rade. Njoj je bitno da oni kući dođu siti. A otac nemam pojma gde je, nisam ništa čuo o njemu. Treba da ubiju još nekoga i da se taj osveti, da bude još veća tragedija. Mi smo jedino bili ispravni u životu dok smo bili deca. Ovde nešto nije u redu, da dete nekoga udari, da on padne, i da nastavi da ga šutira - dodaje.

Strah od kazne

Ističe da i laž nekada pomaže. Da je možda potrebno da se kaže da je neko sankcionisan, da se nalazi u zatvoru, iako možda nije, pa da to kod drugih stvori strah od kazne.

- Svakako mu neće pasti na pamet da uradi isto. Znate, ima ona priča kad su pitali jednu baku iz Srema da li su ih lagali kad su bili mali. Ona je ispričala da su im govorili da će im, ako ubiju lastu, umreti mama. Nikom nije umrla mama, ali su laste ostale. Tako i za ovo treba da se stvori strah od kazne. Bojim se da će ovoga biti sve više, ako ne bude posledica. Smanjenje praga krivične odgovornosti je prvi zakon koji treba da bude donesen. Deca na sistematskim pregledima treba da imamo i psihologe i psihijatre, ali i psiholog je sada postao tanak za njih - kaže Dušan.

On takođe postavlja pitanja u koju školu idu ti dečaci. Iako je jasno da ne pohađaju časove uopšte, kaže, treba da se zna u koju su školu prijavljeni i zašto niko ne vodi računa o tome da li oni dolaze u školu. Napominje da mora da se zna gde se dete nalazi, da li ima staratelja, roditelja, da li je na ulici.

Više od 40 krađa

Prve vesti o dečacima nakon ubistva Todora bile su da su počinili 32 krađe i pokušaja krađe u Novom Sadu, zbog čega su privedeni. Pušteni su, a stariji dečak Z. N. je potom ponovo priveden sa jednim 16-godišnjakom zbog devet teških krađa i četiri pokušaja teške krađe na području Klise i Futoga.

On je zbog toga potnovo predat u nadležnost Centra za socijalni rad, ali je posle nepuna 24 sata ponovo pobegao i odmah počinio novo krivično delo krađe.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

Da li će majka odgovarati?

Majka dečaka S. N. će, možda, zbog njihovih postupaka odgovarati pred sudom.

Kako su ranije naveli iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, pred tim tužilaštvom se trenutno vodi predistrani postupak i o slučaju još nije doneta javnotužilačka odluka.

- U odnosu na maloletna lica, za koja postoje osnovi sumnje da su učestvala u predmetno događaju, podneto je i više krivičnih prijava zbog učinjenih imovinskih delikata. Ipak, prema njima ne može da se pokrene i vodi krivični postupak jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nisu napunili 14 godina, te je u odnosu na događaje koji su prijavljeni redovno obavešten organ starateljstva, radi preuzimanja mera iz njihove nadležnosti - rekli su ranije za Telegraf iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Iz tužilaštva navode da bi majka dečaka ipak mogla da odgovara.

- Protiv majke maloletnih lica je pokrenut i vodi se postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu. Sumnja se da je ona izvršila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica u odnosu na oba deteta - dodaju iz tužilaštva.

Udarali ga betonskom pločom

Podsetimo, dečaci su Todora ubili jer nije imao da im da novac. Todor je na Veliki petak ove godine teško povređen i posle napada je bio u komi. Dečaci su ga gađali kamenicama u glavu i udarali betonskim pločama, a kada je pao na zemlju, počeli su da ga šutiraju. Todor, koji je voleo decu, te se verovatno zbog toga nije ni branio, napadnut je na 100 metara od kućnog praga.

Stariji dečak je pobegao, dok je mlađi uhapšen, ali je odmah pušten. Ubrzo nakon poštanja ponovo je napao ljude, te su ljudi iz sela morali da se organizuju kako bi ga opkolili i čekali da doše policija.

Ubijen Todor Sunjka, Tovarište Bačka Palanka Foto: Privatna arhiva

Todor je nedelju dana bio svestan, a potom je pao u komu. Posle tri meseca je preminuo.

Protiv deteta N. Z. je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela teška relesna povreda. Dat je nalog policiji da od nadležnog Centra za socijalni rad pribavi izveštaj o stanju u porodici maloletnika, upravo da bi bilo utvrđeno da li je došlo do zapuštanja i zanemarivanja dečaka, na osnovu čega je pokrenut postupak protiv majke.

S obzirom na to da se porodica, izgleda, često selila, nije ih bila u evidenciji Centra za socijalni rad Bačka Palanka.

Iako se porodica nadala da će stariji dečak na neki način da ogdovara jer ima 14 godina, on izgleda te godine u trenutku napada nije napunio, s obzirom na to da iz tužilaštva navode da nijedan od dečaka nije navršio godine koje su potrebne da bi bili krivični odgovorni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    5. januar 2024 | 09:37

    Na koristan rad i u popravni dom mogu. Uvedite popravne domove za maloletne delikvente zatvorenog tipa kao sto je u Jugi i postojalo.Nije ne resivo nego se drzava ne bavi time

  • Mišel

    5. januar 2024 | 09:51

    Majku zatvaraju, a oni će nekog ponovo da ubiju.Neko drugi će uzeti zakon u svoje ruke,dok država čeka,da ove ubice,ponovo nekog unesreće.

  • Mile

    5. januar 2024 | 10:04

    To su tzv EU standardi. Deca delikventi u EU tj. Evropi, ne smes ih procesuirati a deca u Gazi potrošni materijal. Bljak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA