≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vladan Veličković pre devet godina ubijen u hotelu "Majdan": Stanko ga upucao u vrat dok je klečao na podu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veličković je preminuo sat vremena nakon što je dovezen u Urgentni centar

  • 3
Hotel Majdan, Policija Foto-kolaž: Google maps, Nikola Anđić

Vladan Veličković (37) ubijen je 17. januara 2015. godine u toaletu hotela "Majdan", kada mu je napadač pucao u grudi i vrat.

Veličković je u restoran hotela došao sa prijateljem, a za susednim stolom bio je Stanko Buhanac, koji je kasnije osuđen za ubistvo, sa prijateljem Nemanjom Ivanovim, koji je odgovarao za nanošenje telesnih povreda, kao i sa još jednim drugom. Niko od očevidaca nije mogao da kaže inspektorima zbog čega su se sve grupe mladića posvađale i da li su u pitanju neraščišćeni računi.

Navodno je u jednom momentu Veličković isprovocirao muškarce koji su sedeli za susednim stolom, što je dovelo do tuče. Iako su svi mislili da će na tuči da se završi, iz toaleta se čula pucnjava. Tamo su pronađene dve čaure, ispaljene iz istog pištolja.

Veličković je ubijen dok je klečao nakon tuče. Jedan metak mu je ušao kroz vrat, dok je izlazna rana bila na debelom mesu. Iako su postojali brojni video snimci sukoba, nije bilo snimka samog ubistva, jer se ono dogodilo u toaletu, koji nije pokriven kamerama.

Ranjenog Veličkovića je prijatelj uneo u "BMW" i krenuo ka urgentnom centru. Kako je pozvana Hitna pomoć, sreli su se na pola puta, te je Veličković sanitatom dovezen u Urgentni centar. Međutim, uprkos naporima lekara, preminuo je posle sat vremena. Iza sebe je ostavio verenicu u petom mesecu trudnoće, s kojom je planirao venčanje.

Na snimcima sa nadzornih kamera, koje je policija zaplenila, primećen je luksuzni automobil sa beogradskim registracijama, koji se velikom brzinom udaljava od hotela nakon ubistva. Policija je, zahvaljujući snimcima, odmah prepoznala Veličkovića, ali i Ivanova i Buhinca.

Veličković i Ivanov su imali debele policijske dosijee i dovođeni su u vezu sa pljačkama i trgovinom narkotika, a po gradu se pričalo da su u velikim dugovima.

13 godina zatvora

Za počiniocima ubistva raspisana je poternica, a obojica su uhapšeni u inostranstvu.

Nemanja Ivanov je uhapšen u Beču u Novembru 2015. godine, a Srbiji je, uz velike mere obezbeđenja, izručen u martu 2016. Nakon izručenja je preačen u pritvor Centralnog zatvora koji mu je Viši sud u Beogradu odredio kada je za njim raspisana poternica.

Buhanac je uhapšen u Beču u januaru 2016. godine.

Slavko Buhanac je 2017. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja vatrenog oružja, nanošenja lakih telesnih povreda, kao i ubistva Vladana Veličkovića u "Majdanu".

- Želim odmah da idem na izdržavanje kazne! - rekao je Buhanac kada je saslušao obrazloženje predsedavajućeg sudije.

Sud je, kako je rečeno u obrazloženju odluke, procenio da se kobne večeri dogodilo ubistvo, ali da ono nije bilo učinjeno sa namerom ili planirano unapred. Stoga se nikako nije mogla prihvatiti tvrdnja tužilaštva o teškom ubistvu na bezobziran i nasilan način, pa ni kazna nije mogla mogla da bude ona koju je tužilaštvo tražilo - maksimalna.

- Ipak, utvrđeno je da je Buhanac imao oružje kod sebe i iz njega je usmrćen Veličković. Onaj ko nosi oružje mora da zna njime i da rukuje, kao i to da ono nije igračka i da može da bude fatalno. Pištolj ne može da opali slučajno, ali zato onaj ko ga drži može da izgubi kontrolu, a to ne sme da se dešava - istakao je tada sudija Bojan Mišić u obrazloženju presude.

Ipak, odlukom Apelacionog suda, Buhancu je kazna povećana i on je pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora.

Sudsko veće je drugog optuženog Nemanju Ivanova, koji je kobne večeri bio sa Buhancem i kog je tužilaštvo teretilo za saizvršilaštvo u zločinu, oslobodilo optužbi kako za ubistvo, kao i za posedovanje oružja, s obzirom na to da je on kod sebe imao "samo repliku pištolja", ali ne i za nanošenje lakih telesnih povreda Veličkoviću i kršenje ranije uslovne kazne. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od dve godine zatvora, u koju je uračunata i ranije izrečena kazna od osam meseci i pušten je iz pritvora do pravosnažnosti presude.

Ivanovu se trenutno sudi za ubistvo Blaža Đurovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA