Vreme čitanja: oko 4 min.

Posvađali se u lokalu, pa mu ubica pucao u glavu: Navijač "Rada" pre šest godina ubijen u bašti kafića

Vreme čitanja: oko 4 min.

Navijač "Rada" Petar Arsić Peka ubijen je jednim hicem iz pištolja ispred kafića na Vidikovcu

  • 0
Policijska traka, ubistvo Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Petar Arsić Peka (38) ubijen je 28. februara 2018. godine kada je oko dva sata posle ponoći ubijen u bašti kafića "Luna 3K" u Ulici vidikovački venac.

Arsić je bio u lokalu, kada su ušla dva muškarca. U lokalu je došlo do koškanja, a onda su odlučili da izađu ispred i razreše račune. Ubica je Arsića pozvao da izađe iz kafića, što je on i učinio, dok je sa njim izašlo još nekoliko osoba, a potom je u njega, sa najviše nekoliko milimetara rastojanja, ispalio hitac u desni ugao usana, koji mu je potom prošao kroz vrat. Arsić je preminuo na licu mesta, a ubica se dao u beg.

Vlasnik kafića pozvao je policiju i Hitnu pomoć, ali je za Arsića bilo kasno.

Tada se pretpostavljalo da je zločin povezan sa ubistvom ispred kluba "Nana" koje se dogodilo u decembru 2017. godine.

Istražitelji su odmah posumnjali da je ubica, isto kao i Arsić, navijač fudbalskog kluba "Rad" i da je došlo do sukoba u oviru navijačke grupe.

Dve nedelje nakon ubistva, policija je uhapsila Ljubomira Lainovića Kiću i Miloša Miladinovića zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu. Raspisana je potraga za Strahinjom Đankovićem, za kog se sumnjalo da je izvršilac ubistva, a koji je bio blizak sa Aleksandrom Savkovićem, koji je, nakon sukoba sa obezbeđenjem lokala, u decembru 2017. godine ubijen ispred beogradskog kluba "Nana".

Đanković je uhapšen godinu i po dana kasnije, u novembru 2019. godine, na Merdaru i sproveden je u Okružni zatvor u Beogradu.

Osuđen na 13 godina

Đanković na suđenju nije želeo da iznese odbranu. On na suđenje nije sproveden iz zatvora, a sudija je, nakon što je branilac rekao da se njegov klijent neće braniti, zatvorila dokazni postupak i zakazala iznošenje završnih reči.

Prvostepena presuda je izrečena u februaru 2020. godine i Đanković je osuđen na 13 godina zatvora.

Sud je Ljubomira Lainovića Kiću i Miloša Miladinovića oslobodio krivice za pomaganje u ubistvu, a Miladinović je takođe oslobođen krivice za nanošenje lakše telesne povrede. Njima dvojici je, podsetimo, suđeno u odsustvu. Nakon što su oslobođeni krivice, povučene su i poternice koje su za njima bile raspisane.

Sudija je tokom izricanja presude istakla da je Đanković u stanju uračunljivosti pozvao Arsića da izađe iz kafića i u njega, sa najviše nekoliko milimetara, ispalio projektil u sedni ugao usana, koji mu je potom prošao kroz vrat, što je za posledicu imalo da premine na licu mesta.

- Sud smatra da je Đanković preduzeo radnje za koje je optužen. Svedoci su nedvosmisleno potvrdili da je prišao Arsiću, da su izašli napolje i da se čuo pucanj. Jovan Andrijašević, koji je bio pored Arsića, je posle toga histerisao u kafiću govoreći da je: "Straja ubio Peku". On je rekao i da su se nekoliko dana ranije njih dvojica sukobili - navela je tada sudija.

Ona je objasnila i da za Lainovića i Miladinovića nema dokaza da su izvršili dela za koja se terete.

- Nema dokaza da su oni pozvali Arsića i Andrijaševića da izađu napolje, niti da su Arsića sprečavali da pobegne. Andrijašević je bio izričit da Arsić nije bežao, niti pokušao da pobegne. Takođe, nema dokaza ni da se Miladinović nalazio iza Andrijaševića i udario ga, najverovatnije, pištoljem po glavi.

Apelacioni sud je u novembru 2021. godine potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je Đanković osuđen na 13 godina zatvora.

U obrazloženju suda je navedeno da su prilikom određivanja visine zatvorske kazne sudije uzele u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Sudije su navele da u korist Đankoviću ide to da je mlad čovek i student. Brojnije su, ipak, bile otežavajuće okolnosti - da je ranije osuđivan zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, ali i način na koji je ubio Arsića - da mu je pucao u glavu sa rastojanja od nekoliko milimetara, kao i da se sve to dogodilo ispred kafića gde je bilo drugih ljudi. Sudije su u visinu kazne uračunale i to što je ubistvo izvršeno nelegalnim pištoljem, kao i to što je Đanković nakon ubistva bio u bekstvu.

Koje bio Petar Arsić?

Ubijeni Arsić bio je vatreni navijač beogradskoj "Rada", kao i deo navijačke grupe "Gvozdeni odred".

Od ranije je bio poznat policiji kao višestruki izvršilac teških krađa i razbojništava, zbog čega je dva puta osuđivan.

Policija je za ubijenim Arsićem raspisala poternicu za nanošenje teških telesnih povreda, pa se tokom istrage proveravalo da li to može da bude motiv krivičnog dela. Taj motiv, ipak, nikada nije otkriven zbog toga što mladić osuđen za ubistvo nije želeo da iznosi odbranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA