≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

13 svedoka javilo se roditeljima ubijenog dečaka: Tvrde da su otac i majka znali da je sin "tempirana bomba"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Andreje je 5. oktobra prošle godine sa 37 uboda nožem u svojoj porodičnoj kući usmrtio školski drug M.M.

  • 0
Niška Banja,  Andrej Simić Foto: D.K.

Čak 13 svedoka samoinicijativno se javilo roditeljima trinaestogodišnjeg Andreja Simića iz Niške Banje i ponudilo da pred Osnovnim javnim tužilaštvom potvrde da su otac i majka dečaka koji ga je ubio, znali da im je sin opasan po okolinu a da ništa nisu preduzeli.

Andreje je 5. oktobra prošle godine sa 37 uboda nožem u svojoj porodičnoj kući usmrtio školski drug M.M. S obzirom na to da je dečak ubica imao samo trinaest godina, Više javno tužilađštvo nije imalo osnova za postupanje jer je kao dete krivično neodgovoran. Predmet je na dalje postupanje prebačen Osnovnom javnom tužilaštvu kako bi se ustanovilo da li ima osnova za krivičnu odgovornost njegovih roditelja zbog zlostavljanja i zanemarivanje deteta.

Maja Knežević. član advokatskog tima koji zastupa porodicu Simić kaže da su nakon forenzičke obrade telefona I kompjutera dečaka ubice i njegove žrtve i dostavljanja fotografija koje svedoče da postoji odgovornost roditelja maloletnika koji je usmrtio školskog druga, odlučili da Osnovnom javnom tužilaštvu prilože i spisak svedoka koji su spremni da iznesu svoja saznanja o ovom događaju.

- Ni nakon predloga za forenzičku obradu računara i telefona oba dečka, niti nakon dostavljanja optužujućih fotografija, nikakav odgovor iz Osnovnog javnog tužilaštva nismo dobili. Zato smo sada predložili saslušanje 13 svedoka koji imaju saznanja o događajima koji su prethodili zličinu a koji su ukazivali da taj dečak predstavlja veliku opasnost. Njihovi iskazi dokazaće da su roditelji tog dečaka ispoljavali njegovo grubo zanemarivanje. Naši svedoci izneće saznanja o ponašanju tog dečaka, o njegovoj opsednutosti noževima I činjenici da su ga njegovi roditelji u tome podržavali. Posvedočiće da je ispoljavao čudno ponašanje prema drugoj deci, da ih je I ranije napadao, da je jednom detetu stavljao nož pod grlo a drugom na stomak te da su to njegovi roditelji sve znali a da ništa nisu učinili. Imamo saznanja da su i nastavnici takođe znali da je dečak problematičan te da su đacima zbog njega pretresali rančeve. Zbog svega ovoga smatramo da je nemoguće da njegovi roditelji nisu prepoznavali te nenormalnosti u ponašanju deteta zbog čega insisiram da tužilaštvo pokrene postupak zbog njihove odgovornosti za ovaj strašan zločin – kazala je Knežević.

Advokat Saša Knežević koji takođe zastupa porodicu Simić, ističe da se nada da će nakon njihovog predloga za saslušanje svedoka ovaj slučaj krenuti sa mrtve tačke.

- Ovi svedoci imaju dragocena saznanja o ponašanju I tog dečaka I njegovih roditelja i nastavnog osoblja. Iz njihovih iskaza saznajemo da su mu roditelji kupovali skupocene noževe iako su bili upozoravani da ih koristi da napada drugu decu. Nikakve reakcije sa njihove strane nije bilo a jednim od tih noževa je Andrej iskasapljen. Smatramo da na osnovu svih dokaza koje smo podneli Osnovnom javnom tužilaštv, postupak protiv roditelja maloletnog ubice može biti odmah pokrenut – rekao je Knežević.

Istakao je da je nedopustivo da ni posle pet meseci od stravičnog ubistva nema nikakvog pomaka ni u pogledu utvrđivanja motiva niti sankcionisanja odgovornih.

- Dobijamo nekakvu informaiju da se navodno čeka nalaz veštaka bolnice u Beogradu gde je dečak ubica smešten te da će se tek onda kretnuti sa izvođenjem dokaza koje smo mi predložili. Takvo odugovlačenje je šokantno, to je razlog što su nam se toliki ljudi javili da svedoče jer se boje za svoju decu ako Andrejevo ubistvo prođe bez kazne. Ne postoji opravdan razlog da se čeka sa pokretanjem postupka protiv roditelja zbog veštačenja njihovog deteta jer to jedno sa drugim nema veze. U Beogradu slučajevi iz “Ribnikara” i Dubone privode se kraju iako nije urađeno veštačenje ni za izvršioce tih zločina. Iz tog razloga Ne razumem kako u slučaju Andrejevog ubistva koji je po mnogo čemu sličan onome što se desilo u “Ribnikaru”, iko može da dovede u pitanje krivičnu odgovornost roditelja onoga ko ga je izmrcvario. Više ne znam šta da kažem njegovim roditeljima, neprestano se nadamo da će se krenuti sa tim postupkom jer smo predočili dovoljno dokaza da su za to što su oni ostali bez deteta, krivi i otac I majka maloletnog ubice . zaključio je Knežević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA