≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Nisam hteo da ubijem baku": Ilija iz Niša progovorio o tome kako je upao u mrežu bivšeg robijaša

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ilija se sumnjičio da je angažovao bivšeg radnika u svojoj pekari D. S. da ubije tetku njegovog pokojnog oca koja živi u Beogradu, a zbog njenog zahteva da joj pripadne deo kuće koju je nasledio nakon očeve smrti

  • 0
Ilija S, advokatica Maja Knežević, niš Foto: Telegraf.rs/D. K.

Nišlija Ilija S. pušten je iz pritvora u kom se nalazio od početka februara jer je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo organizovanje, planiranje i dogovaranje izvršenja teškog ubistva žene koja ga je čuvala tokom detinjstva.

- Nijednog trenutka nisam imao ozbiljnu nameru da bilo koga povredim, a ponajmanje baku, jer je prema meni bila jako dobra, čuvala me je u detinjstvu. Jednostavno upao sam u mrežu ovejanog kriminalca, mlad sam i naivan. Imam samo 19 godina, mislio sam da mi je prijatelj i požalio sam mu se na probleme koje imam, a on je to iskoristio da me uceni! - priča za Telegraf.rs Ilija S. nakon što je pušten iz pritvora.

Ilija se sumnjičio da je angažovao bivšeg radnika u svojoj pekari D. S. da ubije tetku njegovog pokojnog oca koja živi u Beogradu, a zbog njenog zahteva da joj pripadne deo kuće koju je nasledio nakon očeve smrti.

Kako je tada saopštila Policijska uprava u Nišu, on je krajem januara ove godine ponudio 5.000 evra za ubistvo te žene. Međutim, D. S. je tražio novac unapred, i to 1.000 evra u gotovini i automobil vredan 1.500 evra da ga ne bi prijavio za naručivanje babinog ubistva.

Shvativši da je postao žrtva ucenjivača, Ilija je sa majkom otišao u policiju i prijavio ga za iznudu. Međutim, kada je D. S. priveden kao iznuđivač, uzvratio je udarac i Iliju prijavio za zaveru za teško ubistvo, pa su uhapšena obojica.

Ključni dokaz protiv devetanestogodišnjaka bio je snimak koji je D. S. krišom napravio i na kojem se čuje kako se dogovaraju oko zločina. Međutim, kako saznaje Telegraf.rs, pažljivim preslušavanjem snimka istražni organi potvrdili su Ilijinu odbranu da je i on zapravo žrtva ovejanog kriminalca koji ga je uhvatio u svoju mrežu kako bi od njega iznuđivao novac. Zbog toga je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odustalo od krivičnog gonjenja mladića, te će on biti svedok u krivičnom postupku protiv D. S, koji će odgovarati zbog iznude.

Kuća zbog koje su se posvađali, smrtovnica oca i slika majke, Niš, organizovanje ubistva  tetke Kuća zbog koje je došlo do svađe; Foto: D.K.

Ilija kaže da je veoma srećan što je istina izašla na videlo i što su dokazi potvrdili da nije naručivao babino ubistvo.

- Dobro je što je tužilaštvo shvatilo da sam ja žrtva ovog događaja. Mnogo toga se desilo što mi nije išlo na ruku. Ostao sam bez oca, bio sam ranjiv, mlad, neiskusan, a taj čovek je sve to iskoristio da pokuša da me opljačka. On je to već radio, izneo je taj plan, to je bila njegova odluka. Ja se nisam sa tim složio, ali zbog njega sam završio u pritvoru. Moja narav nije takva da nekom naškodim, ja sam samo mlad i naivan. Bio sam dobar prema njemu, a on je sve to iskoristio na moju štetu. Dok sam bio u pritvoru, mnogo sam se kajao što sam mu verovao, ali sam znao da sam nevin i verovao sam da će se istina saznati. Mnogo mi je žao što sam se njemu poveravao, mislio sam da mi je prijatelj. Sticajem okolnosti sam sa njim došao u kontakt jer ga je moj otac zaposlio u pekari. Izvukao sam veliku pouku, shvatio sam da nisu svi ljudi dobri, da ima i onih koji su veoma opasni - zaključio je mladić.

Njegova majka Milanka kaže da prebacuje sebi što je pred Ilijom pokazivala osećaje povodom problema nastalih oko deobe imovine.

- Nisam smela da pričam o tome pred njim, sada se mnogo kajem. On me mnogo voli, učinio bi sve za mene, pa se osećam odgovornom za to što mu se desilo. Hteo je mene da zaštiti, a taj čovek je tu njegovu želju zloupotrebio na najgori način. Mnogo smo srećni što se sve ovako završilo, iza nas su zaista teški trenuci - rekla je Nišlijka.

Kuća zbog koje su se posvađali, smrtovnica oca i slika majke, Niš, organizovanje ubistva  tetke Ilijina majka; Foto: D.K.

Ilijin branilac advokat Maja Knežević pozdravila je odluku Osnovnog javnog tužilaštva da obustavi istragu protiv njenog klijenta.

- Osnovno javno tužilaštvo postupalo je sa hitnošću u ovom slučaju jer se radi o pritvorskom predmetu, a osumnjičeni je mlađe punoletno lice. Brzim i savesnim postupanjem oni su utvrdili ono na čemu smo mi od početka insistirali, da ne postoji Ilijina krivična odgovornost. Njegova mladost i naivnost su ga doveli u tu situaciju, izmanipulisala ga je starija osoba sa ozbiljnim krivičnim dosijeom. Zbog istrage ne možemo da iznosimo detalje, ali je jasno da Ilija nije kriv. Zato je odbačena krivična prijava. Videćemo da li će u postupku protiv tog muškarca imati svojstvo svedoka. Iz snimka koje smo preslušali jasno je da je taj čovek sve to isplanirao i da Ilija u tome nije imao nikakvu ulogu, pa će se protiv te osobe voditi postupak za iznudu - zaključila je Knežević.

(Telegraf.rs)

Video: Ispovest majke mladića uhapšenog zbog organizovanja ubistva tetke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA