≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Potvrđena optužnica protiv Uroša Blažića: Ubio 9, a ranio 12 ljudi

Vreme čitanja: oko 4 min.

U optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu nalaze se i njegov otac, ujak i brat od ujaka

  • 3

Apelacioni sud u Beogradu  je potvrdio optužnicu protiv Uroša Blažića. Očekuje se da će se narednih dana biti zakazano prvo ročište.

Nakon održane sednice veća 20. februara 2024. godine sud je odbio sve žalbe kao neosnovane i potvrdio prvostepeno rešenje.

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. On može biti osuđen najviše 20 godina.

On je masakr uradio u stanju uračunjivosti.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Smederevu obuhvata i njegovog oca Radišu Blažića, dok će se njegovom ujaku i bratu o ujaka suditi u Kragujevcu.

Blažićevom ocu Radiši na teret se stavlja nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Poznati advokat Toma Fila za "Telegraf.rs" kaže da će ukoliko se na sudu dokaže Blažićeva krivica on može dobiti maksimano dve decenije robije. On objašnjava da odbrana može da zatraži i super veštačenje, ako misle da "nije bio normalan kada je ubijao mlade po selima".

Optužnica

Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4.maja.2023. godine, oko 22,20 časova, upravljajući putničkim vozilom marke „Mercedes" u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model „M 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke „Tokageu” TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih lica, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M.M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N.S.,L.M., P.M. i maloletni N.M. i A.M., svi iz Malog Orašja.

Tom prilikom okrivljeni Uroš B. je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri oštećena lica pucao, ali ih je promašio.

Istragom je ugvrđeno i da je Uroš B., u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

NJegovom ocu, Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 1, 2. i 3 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. stav 2. u vezi čl. 278 . sgav 1. Krivičnog zakonika.

Otac, ujak i brat

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava“, model „M70 AB2, pišgolj marke „Tokageu TT-33 kao i municiju za navedeno vagreno oružje, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu B„ kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi, vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće u cak peska, a koju automatsku pušku, gšštolj i municiju je potom koristio dana 4. maja 2023. godine prilikom

lišavanja života 9 osoba.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 3. u vezi st. 1. i 2 u vezi čl. 33 Krivičnog zakonika, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se prema svim optuženim licima produži pritvor.

Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, shodno odredbama čl. 44 a stav. 2 Krivičnog zakonika, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična dela koja mu se stavljaju na geret, tužilaštvo je predložilo da se izrekne i njegovom ocu okrivljenom Radiši B.

Za optužene Gorana i Borisa G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 6 godina.

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    19. mart 2024 | 13:37

    Zbog male i ove velike mrcine meni je oduzeto sve sto sam legalno posedovao od oruzja,a to isto ce da poklone nekim partijskim prijateljima😡😡😡😡😡😡😡pa dobro ako je tako naci ce se drugi nacin nabavke,skoro cetrdeset godina posedujen nesto sto mi se oduzima kao od NAJGOREG kriminalca😡😡😡😡😡ovo je vec OCAJNICKI potez ove drzave da razoruza naciju😡😡😡😡😡dok mi nisu oduzeli na svakih desetak dana je dolazila patrola kao kada proveravaju nekog kriminalca navodno da vide kako skladistim oruzje,cirkus id drzave😡😡😡😡

  • Jenny Slađjana

    19. mart 2024 | 14:26

    Kasno bre! Pravda stvarno kasni i to godinu dana! Znalo se sve već tad! Daj brže! Nema šta da žive u nadi.

  • Cobe

    19. mart 2024 | 18:25

    Dali je moguće da ća dobiti samo 20g robije. Veća se kazna dobija kada se upuca Srna Medved ili pak pas nego ljucko biće. Mi smo nezaštićen vrsta za razliku od životinja. Gde vodi ovaj svet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA