≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Vozi, ne staj, držim osigurač": Taksista kog je oteo Uroš Blažić detaljno opisao traumu koju je doživeo

Vreme čitanja: oko 7 min.

Lokacija Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, otkrivena je zahvaljujući taksisti koji ga je prijavio policiji

  • 0
Mladenovac pucnjava policija ubistvo osumnjiceni UB Foto-kolaž: MUP, Nikola Tomić, Nikola Anđić

Uroš Blažić, optužen za masakr u selima Dubona i Malo Orašje je posle zločina pokušavao da pobegne sa lica mesta, a na svom putu je ostavio vozilo kod naplatne rampe Mali Požarevac i uleteo u taksi u kom su bili vozač i putnica, preteći im bombom. Taksista i putnica uspeli su da ubede Blažića da devojku odvezu do Uba, a ona je u tužilaštvu detaljno opisala kako je taj put izgledao. Nakon toga je taksista sa optuženim ostao sam u vozilu sve dok nisu stigli do sela Vinjište kod Kragujevca.

- Radio sam u popodnevnoj smeni, tokom dana sam imao uobičajene gradske vožnje, a negde oko 23 sata me je pozvao neko iz moje dispečerske službe i rekao da imam mušteriju na adresi u Ribarskom naselju kod "Marine". Otišao sam na adresu, gde me je čekala jedna devojka koju nisam znao odranije. Nisam obraćao pažnju na to kako devojka izgleda. Ona je sela na zadnje desno sedište i tada mi je rekla da nema mobilni i zamolila me da sa svog telefona pozove verenika, kako bi mu javila da je krenula. Takođe je rekla da će on da plati vožnju kada budemo stigli u Bogdanovicu. Koliko se sećam, bilo je oko 23 sata kada sam započeo vožnju - ispričao je taksista u svojoj izjavi u tužilaštvu.

Vozio je do mesta Vodanj, gde je uzeo karticu i uključio se na auto-put na naplatnoj rampi. Isključio se sa auto-puta na rampi Mali Požarevac, kada je primetio veći broj policijskih vozila u suprotnoj traci. Nastavio je da voti polako, čekao je red na naplatnoj rampi, a ispred njega je, kako je ispričao, bilo možda tri ili četiri vozila.

- U tom trenutku, mislim da je bilo oko 23.30 sati, u moje taksi vozilo je ušao jedan momak starosti oko 20 godina, visine oko 190 centimetara, srednje građe, kratke smeđe kose. Na sebi je imao plavu majicu, a ne sećam se šta je dole nosio. U ruci je držao torbu. Ja sam kasnije tokom vožnje video kako izgleda jer smo izlazili iz vozila da odemo u toalet, tako da sam ga lepo osmotrio, ali kada je ušao u vozilo nisam mogao lepo da ga vidim jer je bilo mračno - dodao je taksista.

Blažić je otvorio zadnja leva vrata i upao u automobil rekavši taksisti: "Vozi, imam bombu". Taksista je odgovorio da već ima mušteriju, ali je Blažić bio uporan.

- Pretio je bombama. Iako nisam video bombu, shvatio sam da je on zaista ima i nastavio da vozim, a on je tu bombu pokazao devojci koja je sedela na zadnjem sedištu i ćutala. Kao što sam već rekao, u kolima je bilo mračno, ali sam se okrenuo kada je on devojci rekao: "Vidi, imam bombu" i video sam da ima torbicu kod sebe. Ćutao sam i votio polako jer se na naplatnoj rampi nalazila policijska patrola, a on je rekao: "Vozi, nemoj da staješ, držim osigurač". U tom trenutku je bio veoma uznemiren i ja sam se plašio za svoju sigurnost i sigurnost devojke koja je bila u kolima. On je pričao da je ubio više od 20 ljudi i da je to uradio zbog sistema, jer maltretiraju njegovog oca, koji mora da putuje iz Dubone u Beograd na posao, zato što nije dobio stan u Beogradu - ispričao je čovek.

Mladenovac, pucnjava, policija ubistvo osumnjičeni U.B. Foto: MUP

Prisetio se i da je Blažić rekao da će ili da ga ubije policija, ili će sam da se ubije tako što će da akrivira bombu. Takođe je rekao da mu je pištoj ispao u automobilu koji je ukrao. Taksista je sve vreme ćutao i vozio, a devojka je govorila Blažiću da se smiri i rekla mu je da je trudna.

- Taj momak mi je rekao da skrenem ka Mladenovcu, a ja sam ga poslušao. Kada sam skrenuo na taj put, pitao sam ga: "A gde me vodiš, kada devojku treba da odvezem u Ub?". On mi je odgovorio da vozim. Nastavio sam da vozim ka Mladenovcu, a usput sam ga ubedio da treba da odvezem devojku do njenog odredišta da neko ne bi posumnjao da se dešava nešto sumnjivo. U toku vožnje me je nazvala dispečerka i ja sam se javio. On mi je dozbolio da se javim. Dispečerka je pitala da li znam nešto o ubistvu, a ja sam odgovorio: "Ne mnogo" - dodao je taksista.

Tokom vožnje ga je na telefon pozvao i verenik devojke. Ona je tada kratko razgovarala sa njim, a Blažić ju je upozorio da pazi šta priča. Taksista se, kako je ispričao u tužilaštvu, usresredio na vožnju i nije mnogo obraćao pažnju na to o čemu su Blažić i devojka razgovarali.

- Čuo sam da je rekao: "Neće vam biti ništa, samo morate da me slušate". Pokušao sam da ga ubedim da izađe ranije iz vozila kako verenik devojke ne bi nešto posumnjao, ali on to nije želeo da uradi. Kada smo stigli u Bogdanovicu, zaustavio sam auto, a on je devojci rekao: "Pazi šta radiš, nemoj da me prijavljuješ da ne bi imala probleme i da ja nemam probleme, pošto sam ostao sam sa njim u kolima". Devojka je rekla da neće, a tada se kod auta pojavio njen verenik koji je došao da bi mi platio vožnju. Devojka je ćutala i izašla iz auta, a i ja sam samo ćutao - ispričao je.

Dok je verenik devojke stajao pored automobila, Blažić je rekao: "E, sada idemo za Beograd", kako bi devojčin verenik to čuo, na taj način želeći da prikrije gde zaista namerava da ide.

- Kada sam krenuo da vozim, momak nije promenio mesto sedenja. Ja sam nastavio da ozim prema Ubu, a on mi je rekao da isključim tablet i taksimetar i da idemo ka Kragujevcu. Nastavio sam da vozim, međutim, navigacija nas je navodila da se ponovo uključimo na auto-put, a taj momak mi je rekao da nećemo tim putem, već nekim drugim, sporednim. Ja sam krenuo ka Mionici i podesili smo navigaciju na taj put. Vozio sam nekim sporednim seoskim putevima. Kada smo bili u Mionici, svratili smo do benzinske pumpe i ja sam tada sipao benzin za 3.000 dinara jer nisam imao više goriva. Za to vreme, on je sedeo na zadnjem sedištu i posmatrao šta radim - opisao je taksista napetu situaciju tokom puta ka Kragujevcu.

Blažić je tokom vožnje, kako je taksista ispričao, dva puta zadremao. Opisao ga je kao dosta smirenijeg, rkeao da nisu mnogo razgovarali i da je izbegavao da priča s njim "kako ga ne bi slučajno izazivao ako kaže nešto pogrešno". Dok su se vozili, Blažić je pričao šta je uradio, ponovio da je ubio neke ljude, rekao da je imao automatsku pušku koju je negde bacio i mislio je da neće moći da je nađu, kao i da je kod sebe imao i pištolj, koji mu je ispao u automobilu koji je prethodno ukrao.

- U jednom trenutku je počeo da čita vesti na internetu i tako sam ja saznao da njegov otac radi u Vojsci Srbije kao potpukovnik. Rekao sam mu da će mu otac imati silne neprilike. Kada smo stigli u Vinjište, sećam se da je bio zemljani put jednim delom, vratio mi je mobilni telefon i rekao da isključim navigaciju. Tražio mi je 3.000 dinara, rekao je da mu treba za hranu. Dao sam mu novac. I toku vožnje mi je više puta rekao da ga ne prijavljujem, što je ponovio kada smo stigli u Vinjište, a ja sam ga ubeđivao da neću. Tražio je da mu obećam i ja sam mu, naravno, obećao - dodao je.

U Bogdanovicu su, prisećao se, stigli oko 1.30, a u Vinjište oko 5.30 sati. U Vinjištu je Blažić izašao iz auta i nastavio peške. Sa sobom je poneo i torbu sa bombama. Taksista je sačekao neko vreme, a potom startovao automobil i obavestio dispečerski centar o svemu što se dogodilo, nakon čega je dispečerka pozvala policiju u Smederevu.

- Tada me je zvao neko iz policije i rekao da odem u Kragujevac da dam izjavu, što sam i učinio. Sve vreme sam bio uplašen i strahovao zas voju bezbednost, kao i za bezbednost devojke koju sam vozio, njenog verenika i radnika na benzinskoj pumpi. Kasnije sam sa policijom iz Kragujevca otišao da pokažem mesto na kom je osumnjičeni izašao iz auta i bio sam tu kada je policija došla da ga uhapsi. Ponovo sam otišao u Policijsku stanicu u Kragujevcu, gde su mi uzeli telefon. Ne znam šta su s njim radili, ali du mi ga odmah vratili. Forenzičari su pregledali moje vozilo i kasnije mi dozvolili da  ga uzmem - rekao je taksista.

Kasnije tokom dana je otišao u PU Smederevo na prepoznavanje Blažića i, kako je rekao, "sa sigurnošću ga je prepoznao", o čemu je sačinjen i zapisnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA