≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužilaštvo traži 13 godina za smrt Željka Ristića iz Niša: Evo šta tvrdi odbrana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković izricanje presude zakazao je za 26. mart

  • 0
Saobraćajna nesreća, Doljevac, poginuo mladić, Željko Ristić Foto: D. K.

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je u završnoj reči 13 godina zatvora za Miodraga Perića iz Šainovca optuženom da je 28. decembra 2020. godine bio za volanom automobila koji je u tom doljevačkom selu usmrtio Željka Ristića (19).

Advokat porodice nastradalog mladića pridružio se zahtevu tužilaštva, dok je Perićev advokat zatražio da bude oslobođen, uz obrazloženje da su nauka i medicina tokom suđenja dokazale da nije on upravljao automobilom već Marko Disić, koji je pred sudom svedočio kao suvozač.

Pre završnih reči Disić je ponovo svedočio pred sudom, a izjašnjavao se o flekama od povraćanja koje postoje na trenerkama koje je nosio u momentu udesa. On je ostao pri svom prvobitnom iskazu da se nalazio na mestu suvozača, ali da je povremeno držao volan, dok je Perić povraćao. Potvrdio je i svoj iskaz da je u momentu udesa Perić držao volan.

„Fleke na trenerici su sa moje desne strane zato što sam mu pomagao da upravlja vozilom uz pomoć desne ruke. Kako bi to moga da radim levom rukom“, rekao je Disić.

Na pitanje Perićevog advokata Miloša Petrovića kako je moguće da su tragovi povraćanja na mestu suvozača, ukoliko je Perić koji je vozio povraćao, Disić je rekao da je to bilo masovno povraćanje, da je Perić povraćao svuda po njemu i u kolima.

Viši javni tužilac Aleksandar Kaličanin istakao je da ostaje u potpunosti pri optužnici i traži 13 godina zatvora za Miodraga Perića.

„Ukoliko se zanemare iskazi svih saslušanih svedoka, DNK veštačenje ukazuje da se na sedištu vozača nalaze samo Perićevi DNK tragovi, a ne i tragovi Marka Disića“, rekao je Kaličanin.

Njegovom zahtevu pridružio se i advokat porodice nastradalog mladića, ali uz zahtev da Marko Disić bude optužen za nepružanje pomoći jer je u momentu udesa bio u kolima i nije nije mogao da ne zapazi udarac u mladića.

Perićev advokat Miloš Petrović rekao je da odbrana smatra da ne postoji nikakva sumnja da okrivljeni nije počinio krivično delo za koje ga tužilaštvo tereti, bez obzira na to što je tužilaštvo „poklonilo veru“ svedocima i nije se bavilo drugim dokazima.

„Naučno i medicinski je isključena svaka mogućnost da je Perić upravljao vozilom kada se nesreća dogodila. Tragovi na odeći Marka Disića dokazuju da on nije bio na mestu suvozača, već na mestu vozača. Tragovi na trenerici se nalaze na desnoj strani i mogli su da tu nastanu samo ako je sedeo na mestu vozača“, istakao je Petrović.

On je rekao da kao jedinu mogućnost predlaže da Perić bude oslobođen krivice i dodao da bi svaka druga odluka bila suprotstavljanje nauci i medicini.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković izricanje presude zakazao je za 26. mart.

Miodrag Perić iz Šainovca, optužen je za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći. Prema navodima iz optužnice, Perić je vozio sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometara na čas na delu puta gde je ograničenje bilo 50 km/h, kada je vozilom prešao u suprotnu traku i udario Željka, nanoseći mu smrtne povrede, da bi potom napustio mesto nesreće.

Tokom postupka, Perićeva odbrana je izazvala sumnju da je on zaista bio vozač u trenutku nesreće. Tvrdnje da je Perićev prijatelj Marko Disić upravljao vozilom u tom trenutku doveli su do ponovnog otvaranja glavnog pretresa kako bi se izveli dodatni dokazi. Zatražena je pre svega analiza bioloških tragova na Disićevoj trenieri koji bi potvrdili ko je zaista bio za volanom.

Miodrag Perić je tvrdio da nije bio za volanom automobila, već da je to bio Marko Disić, dok je on bio toliko pijan da je veći deo puta povraćao, a potom se i onesvestio od alkohol. On se se zakleo svojom decom da nije bio za volanom i izrazio želju da se onome ko je vozio zatvori kuća. S druge strane, Disić je odbacio optužbe nazivajući Perića "lažovom i sramotom za ljudski rod".

Nesrećni mladić vraćao se iz fabrike posle odrađene druge smene, a nastradao je nadomak sopstvene kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA