Vreme čitanja: oko 3 min.

Prikazivanjem dokaza sa kriptovane aplikacije "Skaj" nastavljeno suđenje Šariću

T. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Organizovana kriminalna grupa Darka Šarića tereti se za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokovića

  • 0
Darko Šarić, mobilni , poruke, zatvor Foto: ATA Images, Shutterstock

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem kao dokaza prepiske sa kriptovane aplikacije "Skaj" nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji pripadnici se terete za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokovića.

Iz predočene komunikacije putem "Skaja", kako je objasnio tužilac, vidi se da su pripadnici Šarićeve grupe pisali da "Novaku" tri telefona prisluškuju, dok je kao dokaz da je "Novak" optuženi Danilo Odović, pokazao naredbu suda o stavljanju Odovića na mere preko tri telefona.

Dalje se, prema navodima tužioca, vidi i da je u SBPOK-u "ludnica" jer su shvatili da imaju krticu, te su naterali sve policajce koji rade na tom slučaju da idu na poligraf, a pominje se "Sima" koji se plaši da će pasti poligraf i ima leukemiju.

Branilac Duška Mirkovića je istakao da Mirković nije radio na Šarićevom slučaju, da nije bio poligrafski testiran i da nikad nije imao leukemiju, te da nije moguće da je o njemu reč.

U prepiskama se videlo i da su, kako tužilaštvo tvrdi, pripadnici grupe preko "Sime" dobili izjavu "Dabe", što je bilo kodno ime za Dalibora Ristića, koju je on dao u policiji u vezi sa planiranjem ubistva Gorana Nikolaševića.

Tužilaštvo pripadnike ove grupe tereti da su pokušali da diskredituju svedoka saradnika Nebojšu Joksovića, na taj način što bi ga Nikolašević prijavio policiji da planira njegovo ubistvo.

Sledeći set poruka odnosio se na postavljanje eksploziva na Nikolaševićev automobil u Valjevu, a između ostalog među prepiskama se navodi da su kapisle bile vlažne, dok je naredba bila da niko ne strada.

Darko Šarić Foto: ATA Images

Sledećeg dana odnosno 9. avgusta 2020. godina usledila je poruka da je završeno sve, i da su momci koji su to radili nosili maske i kapuljače, kao i da su išli lokalnim putevima na motoru, a ne glavnim.

Tri osobe su, kako se navodi u prepisci, učestvovale u psotavljanju eksploziva, a na kraju je dogovor bio da izvršilac dobije 5,000, a drugi i treći po 3,000 evra.

Prema navodima tužilaštva, u ovoj akciji su učestvovali Uroš Radovanović (koji se nekada prezivao Mišić) i Marko Vukić, što kako tvrdi tužilac dokazuju i poruke u kojima se pominje Uroš i da je priveden kao građanin u policiju da da izjavu.

Tužilac je dodao da postoji službena beleška koja dokazuje da je tada od Radovanovića oduzet telefon sa Skaj aplikacijom kao i duks crne boje, dok se u prepisci pominje da je Uroš "debil" jer ne želi da baci duks.

Na Nikolaševićev automobil je eksplozivna naprava postavljena 8. avgusta 2020. godine, a za to se terete pripadnici ove grupe. U porukama se navodi i da su se izvršioci nakon eksplozije sklonili na Kosovo i Metohiju.

Advokati odbrane su istakli poruku iz prepiske koja je poslata sa pina koji je, kako tvrdi tužilaštvo koristio Šarić, a koja glasi "bila sam sa đecom do Splendida da Comi vidi Veljka" iz 2020. godine kada je Šarić bio u pritvoru.

Darko Šarić suđenje Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dalibor Katančević jedan od branilaca u ovom postupku je naglasio da pin za koji tužilaštvo tvrdi da je koristio Šarić, koristi ženska osoba na plaži u Crnoj Gori u hotelu Splendid. Suđenje se nastavlja sutra.

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nkoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću , Marku Vukiću i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA