Vreme čitanja: oko 5 min.

Nastavljeno suđenje "Vračarcima": Njih 13 negiralo krivicu za 3 teška ubistva i 6 pokušaja teških ubistava

T. U.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Suđenje se nastavlja u utorak kada će biti saslušan oštećeni Samir Divljanović

  • 1
Hapšenje na Vračaru Foto: MUP

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je 13 optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe "vračarci" negiralo krivicu povodom optužbi za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava.

Prvi je krivicu negirao Miloš Raičević koji tvrdi da nije izvršio krivična dela koja su mu stavljana na teret, dodajući da nikad nije imao kriptovani telefon i da ne poznaje ostale optužene.

Optuženi Nikola Božilović je takođe negirao krivicu i naveo da je neosuđivan, da nije član nikakve grupe i da nije imao pištolje, kao i da ne poznaje oštećene u ovom predmetu.

Isto je naveo i optuženi Rajko Topić dodajući da mu je na teret optužnicom stavljeno udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo u pomaganju i teško ubistvo u pomaganju i pokušaju.

Topić je odgovarajući na pitanje svog branioca rekao da je uhapšen na graničnom prelazu i da kod sebe nije imao telefon sa kriptovanom aplikacijom "Skaj" niti da je nekada takav telefon koristio.

Stevan Mandarić kratko je negirao krivicu i nije želeo da odgovara na pitanja, a isto je uradio i Filip Grujuć.

S obzirom da su Strahinja Savić i Vojin Stupar u pritvoru u Crnoj Gori njihovi iskazi su prikazani u sudu, a na njima se vidi da je Savić rekao da ne poznaje optužene i negirao krivicu, dok je Stupar odbio da iznosi odbranu i rekao da mu je sve što mu je stavljeno na teret namešteno.

Optuženi Draško Nikolić, koji se jedini brani sa slobode, tvrdi da su puška i pištolj koji su pronađeni u stanu njegovog oca pripada dedi i ocu koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Nikola Vukojević je naveo da nije imao "Skaj" telefon, kao i da je izmišljotina što se navodi u optužnici da je on kupio automobil "Reno Kangu" u novembru, tvrdeći da je kupljen u januaru 2019. godine.

On je rekao da poznaje nekoliko optuženih jer je sa njima išao u školu, dok je naglasio da je za vreme izvršenja krivičnog dela bio u kućnom pritvoru sa elektronskim uređajem.

Vukojević je rekao i da mu je prilikom hapšenja pronađeno dva ili tri paketića marihuane zbog čega se odvojeno vodi postupak protiv njega, te je istakao da nije član kriminalne grupe i da duguje 5000 evra za "Infostan".

Na pitanje tužioca da li je poznavao Lazara Vukićevića, koji je kasnije ubijen, Vukojević je rekao da ga nikad u životu nije video, dok je dodao da danas puni 27 godina zbog čega je zamio sudiju da mu zameni pritvor kućnim pritvorom.

Lazar Vukićević, Ritopek Foto: MUP, Printskrin: TV Pink

Ognjen Drašković, koji se tereti sa je zajedno sa pripadnicima grupe planirao da otruje Strahinju Savića, koji je u ovom postupku i optuženi i oštećeni, rekao da ne može da se brani od nečega što se nije desilo, dodajući da je i Savićeva sestra rekla da je niko nije prinudio da uzmu advokata.

Optuženi Danilo Tešić je detaljno opisao proces njegovog hapšenja, negirajući da je učestvovao u planiranju i pokušaju ubistva Savića, za šta s eoptužnicom tereti.

Tešić tvrdi da detalji optužnice nisu tačni jer u pritvoru u Bijelom Polju ne postoji "Blok C", već samo u Spužu, objašnjavajući da kada je nekpo u tom bloku ne može da prima pakete ni hranu.

Odgovarajući na pitanja tužilaštva Tešić je naveo da poznaje Nikolu Vušovića, koji je označen kao vođa ove grupe, poznaje dugo jer su trenirali fudbal zajedno i družili se, ali tvrdi da se nisu čuli preko 10 godina.

Bojan Šotra je kao i većina pripadnika ove grupe danas, kratko negirao krivicu navodeći da nikada nije bio član kriminalne grupe i da nije koristio telefon sa kriptovanom aplikacijom.

Jedina optužena žena u ovom predmetu Aleksandra Čović, inače rođena sestra Lazara Ilića koji je optužen za ubistvo Aleksandra Šarca, negirala je krivicu i istakla da nije učestvovala u pokušaju ubistva Strahinje Savića.

Čović je istakla da tužilaštvo u optužnici nije navelo nijedan dokaz koji ukazuje joj je neko izneo plan za ubistvo Savića i da je ona postupala po nečijim nalozima.

Negirala je i da je poslala naredbu o sporvođenju istage, te je predložila da se ispitaju tužioci kako bi potvrdili njene tvrdnje, a dodala je je onda neko iz tužilaštva zloupotrebio svoj položaj jer ona kao fizičko lice nije mogla da dobije tu naredbu, koju tvrdi da nije imala.

Čović je navela i da je prvi put na proleće 2021. godine išla da poseti brata u pritvoru u Spužu, jer su bile zabranjenje posete, dok tvrdi da je sestru Strahinje Savića oštećenu Jelenu Savić znala samo iz viđenja.

Dečka Jelene Savić Ivana Blagojevića, kojem je zapaljen lokal i automobil, Čović je rekla da je poznavala jer je kod njega često kupovala hranu.

Optuženi Bogdan Dimitrijević koji se tereti da je učestvvoao u paljenju lokala i automobila Ivana Blagojevića negirao je krivicu ističući da mu je Blagojević komšija i da ga zna ceo svoj život.

Dejan Rutanj koji je takođe optužen za učestvovanje u paljenju lokala i automobila je to negirao i rekao da nikad u životu nije ni bio u Kraljevu, a negirao je i da poznaje optužene.

Suđenje se nastavlja u utorak kada će biti saslušan oštećeni Samir Divljanović.

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsustno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi. Krivicu su na prethodnom suđenju negirali Nedeljko Todorović, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Neumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Darko Maletić, Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Nikola Kačarević, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Raičević, Nikola Božilović, Rajko Topić, Stevan Mandarić, Filip Grujić, Draško Nikolić, Nikola Vukojević, Ognjen Drašković, Bojan Šotra, Aleksandra Čović, Bogdan Dimitrijević, Dejan Rutanj i Danilo Tešić.

Radoje Zvicer Foto: Vijesti

Prema navodima iz optužnice vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana. U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu suđenje vodi protiv njih 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski. Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve

    11. april 2024 | 18:56

    Krimosi na baterije,ubijaju,tuku,otimaju,a kad padnu u zatvor,male devojčice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA