≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stravična prošlost meštana iz sela Zlot o kojoj danas niko ne govori: U selo je ušlo 50 vezanih muškaraca

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je to mesto u središtu istrage zbog ubistva Danke Ilić

  • 24
Zlot tabla Foto: Mateja Beljan

Ovih dana mirno selo Zlot u Borskom okrugu dospelo je u žižu javnosti zbog dvojice braće Dragijević, meštana, koja su povezana sa ubistvom male Danke Ilić (2). Jedan od njih, Dalibor, osumnjičen za pomoganje bratu da se reši tela, sahranjen je na seoskom groblju u četvrtak. Selo Zlot ne pamti ovakav slučaj, policija je posvuda, ispred kuće Dragijevića je ili Hitna ili patrola organa reda. Ipak, ne tako davno, ovo mirno borsko selo, u kom se mešaju vlaški i srpski jezik, potresao je stravični zločin, a sećanja na njega ostaće samo u zapisima. Jer danas ga niko ne spominje.

Sve je počelo u jednom mučkom spetembru.

Tada, 1941, je u ovaj kraj stiglo 700 vojnika iz Niša, Zaječara i Bora naoružanih automatima. Bio je 8. septembar. Nemci su zaposeli položaje iznad Brestovačke Banje, na Tilva Njagri i Kobili, i spalili nekoliko zlotskih pojata. Za ovu operaciju je nemačka komanda angažovala pored vojske i oko 30 kamiona i bornih kola.

Nemci su potpuno spalili sela Podgorac i Zlot, što je bila osveta za partizansko uništenje rudnika Rtanj i ometanje saobraćaja uništavanjem mostova i železničkih pruga.

Glavno naoružanje je bilo 7 topova i preko 30 teških mitraljeza.

Oko 15 časova 9. septembra, nakon što je čitavi Podgorac spaljen, Nemci su se sa oko 50 vezanih muškaraca uputili u Zlot.

U međuvremenu, još pre podne, njihove snage sa položaja kod Brestovačke Banje su blokirale naselje i pohvatale i stavile pod jaku stražu preko 100 seljaka.

Istog dana nemački vojnici su u Zlotu spalili oko 30 kuća, a preko noći sproveli sve preostale mere bezbednosti i zastrašivanja. Posle mitraljeske pucnjave u kuće i staje upadali su nemački vojnici sa naramcima slame kojom su punili sve prostorije.

Zatim bi ubacivali zapaljive bombe, a ukućane gurali u kuće zahvaćene vatrom i zatvarali vrata za njima. Seksualno su zlostavljali devojke i majke i bacali ih u zgarišta.

10. septembra i ovo je selo uništeno.

U oba sela, Podgorcu i Zlotu, izgorele su 853 kuće i druge građevine, te velike količine ljudske i stočne hrane. Po paljevini sela Nemci su oterali u Bor i zatvorili 150 Zloćana i Podgorčana. Posle dva dana od njih su izdvojili 22, po 11 iz svakog sela, i streljali ih na pijaci u Boljevcu, navodi se na Wikipediji.

(Telegraf.rs)

Video: Meštanin Zlota potresen zbog smrti male Danke: To ni džukela ne može da uradi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rock

    13. april 2024 | 11:29

    Sad ti isti Nemci hoce da Srbe proglase genocidnim narodom…

  • Tanja

    13. april 2024 | 12:06

    Ta ista "miroljubiva" Nemačka sada traži da se Srbja proglasi i okrivi za genocid u Srebrenici.

  • Bor

    13. april 2024 | 11:30

    Ne čudite se što ljudi ovog kraja ne veruju nikome i da u ćutanju traže spas,istorija ih u tome naučila da bi preživeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA