Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pipadnici ove jedinice su čelični štit građana": Gašić na osveštenju crkve u niškoj bazi Žandarmerije

E. H.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Gašić je poručio pripadnicima Žandarmerije da je ime ove svetinje u Aleksincu dato da ih seća na krsnu slavu njihove jedinice i na sve vrednosti i vrline Svetog kneza Lazara

  • 0
aleksinac, žandarmerija, crkva, bratislav gašić Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je danas, prilikom osveštanja temelja crkve Sveti knez Lazar i kosovski mučenici u bazi niškog odreda Žandarmerije u Aleksincu, da su pripadnici ove elitne jedinice čelični štit građana i garant njihove bezbednosti i sigurnosti i poželeo im da ovaj hram bude neiscrpan izvor njihove duhovnosti.- Oduvek sam sa velikim uvažavanjem i poštovanjem govorio da su pripadnici Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova ponos i vera srpskog naroda, njihov čelični štit i garant da će naši građani biti uvek bezbedni i zaštićeni, a isto tako i čvrst oslonac obećanju da će naša država biti zemlja stabilnosti i prosperiteta, a pre svega zemlja mira - rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić je poručio pripadnicima Žandarmerije da je ime ove svetinje u Aleksincu dato da ih seća na krsnu slavu njihove jedinice i na sve vrednosti i vrline Svetog kneza Lazara.

- Kako kažu mnoga svedočanstva, on je bio čovek čiste naravi, krotkog uma i pre svega plemenite duše i hrabrog srca, baš onakvog kakvo je i vaše. I isto onako kako je Sveti knez Lazar bio uvažavan i cenjen, voljen i slavan zbog svoje čestitosti, viteštva i iskrene pobožnosti, kao što su bili i naši kosovski junaci, tako ste i vi, poštovani pripadnici Žandarmerije, simbol savremenog herojstva i hrabrosti - poručio je ministar Gašić.

Podsetio je da se inicijativa za izgradnju ovog hrama javila početkom 2022. godine, a za koju je dobijen blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija i Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija, kao i da je uz pomoć Eparhije niške izrađen arhitektonski projekat, po uzoru na hram u manastiru Visoki Dečani.

Takođe, ministar Gašić je naglasio da svakodnevni zadaci koji se stavljaju pred pripadnike Žandarmerije nisu laki, ali da oni uvek postupaju hrabro, profesionalno i odgovorno.

- Mogu da kažem, kao ministar unutrašnjih poslova, da sam veoma ponosan na sve ono što ste do sada učinili. A učinili ste mnogo i vaše rezultate građani Srbije osećaju i vide. Znajte da Republika Srbija ceni sve to što ste učinili za njene građane, i uz veliku podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učinićemo sve da vas i ubuduće opremamo i obezbeđujemo još bolje uslove za rad, jer vi zaslužujete samo najbolje - istakao je ministar Gašić.

Ovom prilikom, ministar se zahvalio na nesebičnom zalaganju svim dobrotvorima i policijskim službenicima koji grade ovaj hram dobrovoljnim prilozima.

- Da ovaj hram bude neiscrpan izvor svetosti, duhovnosti i pamćenja za sve nas, Božje sluge i neka vas Bog blagoslovi i čuva! Živela Srbija! - poručio je ministar Gašić.

Episkop niški Arsenije istakao je da je osvećenje temelja ove crkve istorijski dan za grad Aleksinac, za čitavu nišku eparhiju, kao i za Žandarmeriju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Ovaj hram je upravo znak naše vere i vere pripadnika Žandarmerije koji su izrazili želju da svetinja bude u njihovoj kasarni, ovde u njihovom krugu, gde će moći Bogu da se mole, blagodare i traže podršku i osnaženje u njihovoj teškoj i odgovornoj dužnosti. Neka je srećno i blagosloveno! - poručio je episkop niški Arsenije, zahvalivši se dobrotvorima i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću na podršci oko izgradnje ovog hrama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA