≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od posledica udesa preminuo poznati niški vajar Ivan Felker

D. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Felkera je naletelo vozilo dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije

  • 1
NIS BOLNICA INCIDENT Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Poznati niški vajar Ivan Felker (74) preminuo je sinoć zbog povreda koje je zadobio u udesu koji se dogodio juče oko 8 časova u centru Niša.

Na Felkera je naletelo vozilo dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije. Hitna pomoć je intervenisala i prevezla ga do Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je imao brojne povrede usled kojih je preminuo u večernjim satima.

Felkerove kolege ističu da su izgubili izuetnog čoveka i izuzetnog vajara. Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada.

Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Kalče, česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori i skulpture „Mermer i zvuci“ u Niškoj Banji.

Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA