≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tužilac Konatar uoči godišnjice masakra kod Mladenovca: "Nastojaćemo da dokažemo sve navode optužnice"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Zajedno sa pripadnicima Policijske uprave u Smederevu uspeli smo brzo da pronađemo sredstvo izvršenja krivičnog dela – automatsku pušku", kaže Ivan Konatar, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu

  • 2
Ivan Konatar, viši javni tužilac iz Smedereva Foto: Ustupljene fotografije

Ivan Konatar, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Smederevu u intervjuu za portal "Telegraf.rs" govori o masakru u Malom Orašju i Duboni kada je, u noći između 4. i 5. maja prošle godine, optuženi Uroš Blažić ubio 9, a ranio 12 osoba. O najtežim trenucima tokom istrage, ali i suđenju koje počinje 23. maja ove godine.

  • U masakru u Malom Orašju i Duboni ubijeno je 9 osoba, a ranjeno 12. Uskoro će godišnjica, ali i početak suđenja optuženima. Koja su Vaša očekivanja?

Povodom ove tragedije nemerljivih razmera, Više javno tužilaštvo u Smederevu je sprovelo jednu kompleksnu i sveobuhvatnu istragu koja je rezultirala podizanjem optužnice. Ne želeći da na bilo koji način prejudiciram ishod postupka, obzirom da suđenje tek predstoji, samim tim što je optužnica potvrđena odlukom suda, ukazuje da je tužilaštvo na kvalitetan način sprovelo istragu i prikupilo dovoljno dokaza, na nivou opravdane sumnje, da su optuženi Uroš B. i Radiša B. izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret. Na predstojećem suđenju, za koje je pripremno ročište zakazano za 23. maj, tužilaštvo će nastojati da dokaže sve navode optužnice kako bi optuženi bili osuđeni i to na maksimalne kazne zatvora koje je po Krivičnom zakoniku moguće izreći, za šta su u optužnici dati detaljni razlozi.

  • Optužnica je napisana na 210 strana. Šta Vam je bilo najpotresnije? Da li je ovo najpotresniji predmet?

Optužnica je veoma obimna obzirom da je bilo neophodno detaljno činjenično opisati krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret, navesti i obrazložiti dokaze koji su prikupljeni tokom istrage i dati pravnu ocenu utvrđenog činjeničnog stanja. Mislim da je celokupno sprovođenje istrage u jednom ovako tragičnom događaju bilo veoma potresno. Mi tužioci kao profesionalci moramo da zadržimo profesionalnu

distancu, iako je to nekada veoma teško. Videti toliko nastradalih lica, od kojih su svi veoma mlade osobe, osetiti bol njihovih očeva i majki, braće i sestara, prijatelja, je bilo nešto najpotresnije čemu sam do sada prisustvovao, tako da nijedan slučaj na kom sam učestvovao u radu u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri ne može da se poredi sa ovim. Od samog izlaska na lice mesta u Malom Orašju te noći sa svojim kolegama iz tužilaštva i vršenja uviđaja, i kasnijeg rada tokom istrage, prisustvovali smo potresnim scenama koje ćemo pamtiti i želeti da se ni u približnoj razmeri ne ponove.

Ivan Konatar, viši javni tužilac iz Smedereva Foto: Ustupljene fotografije
  • Koji su ključni dokazi protiv optuženog Uroša Blažića?

Optužnica se zasniva na zaista velikom broju dokaza koje je tužilaštvo prikupilo tokom istrage. Svakim od tih dokaza se utvrđuju određene činjenice i podjednako su važni. Ako bih morao da navedem šta je bilo ključno, to je možda činjenica da smo zajedno sa pripadnicima Policijske uprave u Smederevu uspeli da brzo pronađemo sredstvo izvršenja krivičnog dela – automatsku pušku, na osnovu čega smo kasnije vršenjem različitih veštačenja i obavljanjem drugih radnji došli do značajnih dokaza.

  • Da li ste za smanjenje granice krivične odgovornosti u Srbiji, obzirom da Blažiću kao mlađem punoletnom licu preti samo 20 godina zatvora?

Građani i javnost, posle ove tragedije, postavljaju pitanja koja se tiču opravdanosti pojedinih zakonskih rešenja. Moj lični profesionalni stav se zasniva na potrebi zakonodavne reforme koja bi, uključujući stručnu javnost, ozbiljno razmotrila pitanje starosne granice za mogućnost izricanja kazne doživotnog zatvora u situacijama kad je učinilac svestan svih svojih radnji i njihovih posledica, a pri tom sposoban da voljno odlučuje.

  • Javnost je jako potresla eksplozija u centru Smedereva kada je život izgubila jedna osoba. Šta ste saznali tokom istrage?

Eksplozija u centru Smedereva je događaj koji je izazvao veliko uznemirenje građana, do koje je došlo u zgradi na petom spratu. Oštećenja na celom objektu su bila ogromna. Tokom istrage ovog događaja utvrđen je identitet lica koje je aktiviralo eksploziv, radi se o muškarcu koji je tom prilikom nastradao, protiv koga ranije nisu podnošene bilo kakve krivične prijave i koji je svojevremeno bio na ratištu u Hrvatskoj, u četi za minsko eksplozivna sredstva. Eksploziv je aktivirao ispred ulaznih vrata stana koji je njegovo vlasništvo, koji je ranije izdao u zakup, a motiv su nerešeni imovinski odnosi vezani za izdavanje stana. Usled eksplozije, povređena su dva lica koja su se u tom momentu nalazila u stanu.

  • Šta nam možete reći o slučaju talačke situacije u apoteci u Smederevu u januaru ove godine? Da li je poznat motiv? Koliko je oštećenih?

Ne bih taj događaj mogao nazvati talačkom situacijom, već izvršenjem krivičnog dela razbojništvo na način koji je uznemirio građane i izazvao pažnju medija. Više javno tužilaštvo u Smederevu je u tom slučaju veoma efikasno sprovelo istragu i podiglo optužnicu protiv E.S. Postoji opravdana sumnja da je pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, najpre pokušao da izvrši razbojništvo nad radnicom u kiosku, neovlašćeno noseći u ruci startno gasni pištolj, ali kako nije uspeo da uđe u kiosk, otišao je do obližnje apoteke u kojoj se nalazilo više lica, i uz pretnju pištoljem, iz kog je izvršio opaljenje nekoliko puta, oduzeo novac iz kase, iz koristoljubivih motiva.

  • Kao dugogodišnji tužilac, šta bi poručili mladim kolegama?

Biti tužilac je čast koja zahteva veliko zalaganje i odricanje. Zbog toga bih poručio mladim kolegama da u obavljanju ovog poziva budu maksimalno posvećeni, odgovorni i da se stalno usavršavaju. Da budu istrajni i odlučni u svom radu i da tako daju svoj lični doprinos zaštiti ustavnosti i zakonitosti, kao i sigurnosti i bezbednosti svih naših građana.

  • Na koji slučaj u karijeri ste najponosniji?

Na ovo pitanje ne bih mogao da odgovorim navođenjem određenog predmeta. Svakom slučaju na kom sam radio sam imao posvećen i profesionalan pristup koji je doprineo konačnom ishodu. Ponosan sam što sam tužilac i što sam deo javnotužilačke organizacije u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Video: Rekonstrukcija kretanja masovnog ubice Uroša B.: U 2 sela ubio 8 osoba i još

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA