≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nevena ostala bez šake Andrijana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Vreme čitanja: oko 6 min.

Grupa mladih imala je sreću da preživi oružani napad Uroša Blažića, ali je taj događaj na njih ostavio teške, kako psihičke, tako i fizičke posledice

  • 0
Uroš Blažić, dubona, škola, uviđaj Foto: Nikola Tomić, Nikola Anđić, MUP Srbije

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

U tužilaštvu je, kao svedok oštećena, iskaz dala Nevenina majka, koja je ispričala kako je izgledalo veče u kom je Blažić, naoružan do zuba, napao nedužne mlade. Nevena je bila među onima koji su se okupili u školskom dvorištu u Duboni.

- Nevena je tokom dana bila kod kuće, a oko 22 sata je izašla i rekla je da će da bude u školskom dvorištu, gde se deca inače svako veče okupljaju. Rekla je da ide sa drugaricama sa kojima se, inače, intenzivno družila. Nakon što je otišla, nismo se čuli telfonom, ali je mog suptuga u jednom trenutku, ne mogu da se setim koliko je bilo sati, pozvao komšija koji živi prekoputa škole i rekao da je neko pucao u školskom dvorištu u kom je bila naša ćerka i da dođe tamo. Moj suprug je u tom trenutku bio na poslu i pozvao me je i rekao da ja odem do školskog dvorišta - ispričala je u tužilaštvu Nevenina majka Ivana.

Kada je stigla do škole, roditelji druge dece već su počeli da se okupljaju. Odmah je ugledala svoju ćerku. Komšije su je u tom momentu već smeštale Nevenu u svoj automobil, tako da je ušla sa njima i otišli su u Hitnu pomoć u Mladenovcu.

- Kada sam stigla do školskog dvorišta, videla sam da Milan i Kristina Panić leže na ulici ispred dvorišta. Nisu davali znake života. Nevenu smo odmah prebacili u Hitnu pomoć u Mladenovcu, gde su joj ukazali lekarsku pomoć, ali su je ubrzo transportovali za Beograd. U međuvremenu je suprug stigao sa posla i zajedno smo otišli u Urgentni centar u Beogradu. Lekari su nam tamo rekli da su morali da joj amputiraju levu ruku, a desnu nogu su joj fiksirali. Takođe su nam rekli da ima povredu u predelu glave koja nije bila opasna - dodala je.

Kada je Nevenina majka davala izjavu u tužilaštvu, bio je 21. jun. Njena ćerka se tada, više od mesec dana nakon pucnjave, i dalje nalazila na lečenju na odeljenju ortopedije Kliničkog centra Beograd. Ipsričala je da je o pucnjavi pokušavala da razgovara sa ćerkom, ali da ona nije želela mnogo da govori i da joj razgovor o tome izuzetno teško pada.

- Ali rekla mi je da je te večeri videla i prepoznala Uroša Blažića koji je izašao iz svog automobila. Ispričala je da je preskočio ogradicu ispred škole, ali nisam sigurna je baš ušao u školsko dvorište ili je stao ispred ulaza, odakle je okupljenoj deci rekao da svi legnu i odmah počeo da puca po njima. Rekla mi je i da je Uroš, nakon što je prvi put zapucao, otišao, ali je čuo da jedna devojčica vrišti. Zbog toga se vratio i ponovo počeo da puca. Nakon toga je otišao - ispričala je Nevenina majka.

U momentu davanja izjave, Nevena je još imala brojne probleme koji su bili posledica pucnjave - nije osećala pola stopala i čekalo se da otok splasne, da bi videli kakva je situacija.


Nevena Vujić Nevena Vujić; Foto: Fecbook/Nevena Vujić

Pravila se mrtva da bi preživela

U Tužilaštvu je svedočila i majka Andrijane Mitrović iz Malog Orašja koja je sa drugaricama Teodorom Stevanović i Anđelom Stevanović došla do školskog dvorišta u Duboni. Nisu planirale dugo da se zadrže, ali Blažić je došao pre nego što su se vratile u svoje selo.

Teodora je sestra Nemanje Stevanovića, ubijenog u Malom Orašju. Samo pukom srećom je uspela da prođe bez povreda.

Anđela je Nemanjina devojka i ona je, kao i Andrijana, povređena u pucnjavi. Pogođena je u oko, imala je 10 operacija. Andrijana Mitrović u bolnici je provela 102 dana. Imala je više operacija. I danas ima jake bolove.

- U 23.07 sati me je pozvala jetrva i rekla mi je da je neko pucao na decu kod spomenika u Malom Orašju. Pre nego što me je pozvala, mislim da je bilo oko 22.30 sati, čula sam pucanje. Bila je rafalna paljba. Posle toga su se čuli kratki pucnji, kao da ih je "overavao". Prvo sam mislila da se puca zato što se komšinica porodila. Nije mi palo na pamet da se dogodilo nešto ovako strašno. Kad me je jetrva pozvala, odmah sam otišla do Ravnog Gaja, gde je već stigla Hitna pomoć i roditelji dece. Prizor je bio strašan. Bilo je mračno, ali sam videla jednog dečaka koji je povređen i koji je bio svestan. Čula sam roditelje kako zapomažu. Tražila sam svoje dete, ali nisam mogla da je nađem - ispričala je Andrijanina majka.

U međuvremenu je saznala da je njena ćerka prevezena u Urgentni centar u Beogradu. Odmah je otišla tamo i prošlo je četiri sata dok nije saznala u kakvom je stanju njena ćerka. Doktor joj je rekao da je imala mnogobrojne povrede u predelu ruke, noge i stomaka, kao i da je imala više operacija i da je u tom momentu i dalje bila u kritičnom stanju. Tek krajem naredne nedelje, ona je prebačena na intenzivnu negu i stanje joj se stabilizovalo, te je majka mogla da je poseti.

- Odstranjen joj je jedan bubreg i žučna kesa, imala je više povreda na jetri i zbog toga je bila u kritičnom stanju. Rekli su mi da nema organa koji nije povređen. Ruka joj je operisana, a kroz desnu nogu je imala prostrelnu ranu, ali je noga, naposletku, bila u redu. Lekari su savetovali da se sa nekim operacijama pričeka da bi se njen organizam izborio. Posle izvesnog vremena sam pričala sa njom. Rekla je da je ona, dok su bili kod spomenika na Ravnom Gaju, predložila Teodori da odu do Dubone, kako bi se našla sa nekim svojim drugovima. Njih tri su otišle Teodorinim automobilom. Njih dve su izašle, a Teodora je ostala u autu - dodala je.

Ćerka joj je ispričala da su čuli pucnjeve u daljini, kada je Blažić otvorio vatru na ljude koji su popravljali ogradu, ali da nisu obraćali pažnju na to, već su nastavili sa razgovorom. U jednom trenutku njena ćerka je ugledala vozilo koje je naglo zakočilo ispred školskog dvorišta. Iz auta je izašao Blažić koji im je rekao da ima oružje i da će sve da ih pobije.

- Mislili su da se šali i nastavili su da pričaju, ali on je odmah počeo da puca. Rekla mi je da je pucao iz automatske puške i da je u jednom trenutku puška "zaglavila". Kada je pogođena, Andrijana to nije odmah osetila jer je pala u nesvest. Ali je, pre nego što se onesvestila, videla da njeni prijatelji padaju oko nje. Čula je drugaricu koja je vrisnula, nakon čega se Blažić vratio i pucao joj u glavu. Andrijana je ćutala i pravila se da je mrtva. Kratko je bila u nesvesti, bila je svesna i čula je kada su stigli roditelji dece, čula je vrisku i zapomaganje - ispričala je Andrijanina majka.

Andrijanu je ka Urgentnom centru vozila policijaka patrola, ali su u jednom momentu sreli sanitet Hitne pomoći u koji su je prebacili i odvezli u bolnicu. Bila je svesna sve do operacvione sale, a rekla mi je da je u liftu pitala doktora: "Doktore, je l' ja neću da umrem?" Ono što se dogodilo je strašno, moje dete ima ogromnu ranu u predelu stomaka, a prethodno je bila potpuno zdrava. Ja se samo pitam zbog čega je on to uradio - zaključila je Andrijanina majka svoj iskaz u tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA