Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vesela česma" posvećena ubijenom Stefanu iz Velike Plane i nastradalima u Ribnikaru

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova česma podsetnik je ličnu tragediju Javorke Filipović, čiji je sestrić Stefan Filić ubijen u Velikoj Plani pre četiri godine, ali  i tragedije u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, kao i tragedije u Niškoj Banji.

  • 0
Vesela česma Foto: Telegraf

U petak, 10 maja je u dvorištu EUŠ " Vuk Karadžić", u nedelji sećanja i odavanja poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama otvorena je "Vesela česma" koja simbolizuje život i drugarstvo. Ova česma podsetnik je ličnu tragediju Javorke Filipović, čiji je sestrić Stefan Filić ubijen u Velikoj Plani pre četiri godine, ali  i tragedije u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, kao i tragedije u Niškoj Banji.

- Ovo je još jedna naša zajednička borba protiv svake vrste nasilja koju realizujemo zajedno sa školom, a sve u cilju podsticanja nenasilne komunikacije među decom, u cilju prevencije nasilja i sprečavanju tragedija kakva je i naša - istakla je Javorka i daodala:

- Ideja da upotpunimo kompleks letnje učionice jednom česmom ili fontanom koja bi bila na korist svih srednjih škola kao i čestih prolaznika, javila se još prošle godine i uz podršku škole, lokalne samouprave,kao i Ministarstva prosvete ovih dana se privodi kraju. Moram da napomenem da naša donacija ne bila potpuna bez pomoći vrednih đaka koji su svojim idejama i nizom radionica u velikoj meri doprineli da česma ovako izgleda Naša likovna umetnica, Una Nikolić, koja je inače oslikala i Stefanov mural na ulasku u grad,je sve te ideje pretočila u jedno savršenstvo, gde je oslikanim motivima prikazala ono u čemu su bili najbolji. Tako je Stefan Filić dobio svoju kameru, filmsku traku, skice nekih svojih crteža i nažalost nedovršenu matematičku jednačinu kao domaći zadatak, Angelina i Mara svoje nedovršene kreacije, Andrija svoj notni zapis, a Andrej iz Niške Banje svoju košarkašku loptu.

Vesela česma Foto: Telegraf

Česma je još uvek u fazi oslikavanja, tako da će dodati i motive koji će predstavljati žrtve iz Dubone i iz Malog Orašja i čitav kompleks upotpuniti još jednom klupom za odmor.

- Pored svoje lične tragedije i bola koji ne jenjava, pokušavamo da se na dostojanstven način sećamo svog Anđela, pružimo podršku drugim roditeljima koji su u sličnoj situaciji i pomognemo mladima u njihovom daljem napredovanju, a to najbolje ostvarujemo kroz ovakve projekte i kroz Festival " FILIĆ - FILMIĆ" gde se trudimo da vrednim nagradama podstaknemo decu da se još više trude da rade, a iz predhodnog iskustva vidimo da smo na pravom putu jer pristižu sve ozbiljnija ostvarenja. Naravno, bez podrške lokalne samouprave, Centra za kulturu i mnogih drugih ljudi koji su voljni da pomognu, ne bi mogli sami - istakla je tetka ubijenog Stefana.

Konkurs za četvrti festival bi trebao biti oformljen ovih dana, tako da će mladi stvaralaci moći tokom leta da pripremaju svoje filmiće.

- Uporedo sa ovom borbom,još uvek smo u nezavršenom sudskom procesu, gde čekamo odluku Apelacionog suda i nadamo se najboljem ishodu. Glavni pretres je zakazan za 17. maj i nadamo se da će se konačno suđenje privesti kraju, a krivci konačno otići na odsluženje svoje kazne - zaključila je Javorka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA