≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kristina je pre 7 godina na pumpi ubijena hicem u glavu: Za zločin je osuđen Flekica, ali je presuda ukinuta

Vreme čitanja: oko 8 min.

Za ubistvo Kristine kaplanović prvostepeno je na 30 godina osuđen Miloš Srebrić Flekica, ali je presuda vraćena na ponovno odlučivanje

  • 1
Kristina Kaplanović, Miloš Srebrić Foto: Facebook/Kristina Kaplanović, informer.rs

Kristina Kaplanović (20) ubijena je pre sedam godina na benzinskoj pumpi u Velikom Mokrom Lugu, gde je radila kao kasirka. Do gubitna mladog života došlo je tokom pljačke, kada je iz vatrenog oružja pogođena u glavu. Za ubistvo je na 30 godina prvostepeno osuđen Miloš Srebrić Flekica, ali je presuda ukinuta i suđenje je prošle godine počelo ispočetka.

Do pljačke, a potom i pucnjave, došlo je oko 22.30 sati. I dalje neidentifikovani muškarac naoružan je izašao iz šumarka koji se nalazi iza pumpe i uperio pištolj u Kristinu i dvojicu njenih kolega koji su bili na pauzi ispred benzinske stanice.

- Pljačkaš im je naredio "'Ajde, svi unutra, da mi date pare!". Uperio je cev pištolja ka njima. U takvoj situaciji radnici inače imaju direktivu da se sklone i predaju pljačkašu novac bez opiranja, što su oni i učinili. Poslušali su ga i ušli unutra - rekao je ranije izvor iz istrage.

Razbojnik je tada gurnuo jednog od radnika i mladić je pao na zemlju.

- U tom momentu čuo se pucanj. Pištolj koji je bio u rukama pljačkaša je opalio i metak je pogodio Kristinu u glavu. Nije poznato da li je namerno pucao ili je pištolj sam opalio - dodao je.

Nakon što je pogodio devojku, ubica je pobegao u nepoznatom pravcu.

Kristina je iz Nove Varoši došla u Beograd kod svog dečka, ali sudbina se surovo poigrala sa devojkom, pa se tako, umesto da uživa u životu i ljubavi, borila za goli život i tu bitku je izgubila.

Radnik benzinske pumpe je pred sudom 2020. godine ispričao da mu je napadač prišao s leđa i levom rukom gurnuo njegovo desno rame, te je krenuo da pada unapred. U tom trenutku je pištolj opalio. Sa leve strane mu je bio stakleni zid pumpe. Veštak Đorđe Alempijević objasnio je da je bilo moguće da radnik pumpe na taj nači zadobije povredu leve bubne opne jer se talas pucnja odbio od stakla i vratio ka njemu.

Stanislav i Kristina Kaplanović Kristina sa ocem; Foto: Privatna arhiva

Dvojica optuženih

Osim Miloša Srebrića Flekice, koji je optužen za ubistvo Kristine Kaplanović, 2020. godine je na optuženičku klupu seo i sin poznatog biznismena Stefan Rokvić. Njega je tužilaštvo teretilo za neprijavljivanje krivičnog dela i kao počinioca.

Rokvić je navodno kritične večeri vozio Srebrića u njegovo selo kod Velike Plane. U jednom momentu mu je rekao da zaustavi automobil na auto-putu kod pumpe da nešto uzme, posle čega su nastavili put. Rokvić je navodno tek sutradan u medijima saznao šta se desilo, a rekao je da je Srebrić kritične večeri bio uznemiren i povraćao. Kada je povezao događaje, zaprećeno mu je da ćuti i nikome ništa ne priča.

Srebrićev branilac Jugoslav Tintor je na jednom od suđenja rekao da je postupak vođen protiv Rokvića, a da je optužen Srebrić.

- Četiri dana nakon izvršenja krivičnog dela policija je imala nalog za pretres Rokvićevog stana. Postupak protiv Rokvića vođen je tokom maja i juna, a krivična prijava se ipak podnosi protiv Srebrića i N. N. lica - rekao je Tintor.

Srebrić tvrdi da nije kriv

Srebrić je, pri iznošenju odbrane na ponovljenom suđenju u svojoj odbrani rekao da je "siguran da postoje neoborivi dokazi da je Stefan Rokvić počinio to krivično delo, dodajući da je njegov telefon tada lociran nekoliko metara od pumpe na kojoj se desilo ubistvo".

On je dodao da je lagao policiju i tužilaštvo da ne poznaje Rokvića, ali je odlučio da prizna nakon što je video njegov iskaz o tom događaju.

Rokvić je ranije pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog zatvora jer nije prijavio krivično delo.

Kako smatra optuženi, postojao je "dogovor između policije, tužilaštva i Rokvićevog oca", za kog mediji navode da je biznismen i suprug jedne pevačice.

I dok sudski proces traje, za Kristininu smrt sedam godina nema zvaničnog krivca.

Ko je osoba sa snimka?

Na snimcima sa sigurnosnih kamera koji su prikazani na suđenju za ubistvo Kristine Kaplanović vidi se mladić koji se na benzinskoj pumpi pojavio 23 sekunde nakon ubistva, a kog nema ni u jednom spisu iz istrage.

Muškarac je na sebi imao svetle izbrušene farmerke, svetli karirani duks sa kapuljačom i svetle "najk" patike. Na snimku sa kamere broj sedam vidi se kako on dolazi "folksvagenom" na pumpu u 22 sata 36 minuta i 5 sekundi. Zatim izlazi iz vozila, gleda ka pumpi, polazi ka njoj, međutim, naprasno se vraća, uzima telefon i telefonira konstatno kretajući se ka i od pumpe, i oko kola.

Isti muškarac vidi se i na snimcima sa drugih kamera. Na njima se vidi da je na pumpi dočekao policiju sa kojom je i razgovarao.

Odbrana je tada tvrdila da o tom čoveku ne postoji nijedan zapis u istražnim spisima, kao i da nije davao izjavu. S druge strane, na ponovljenom suđenju održanom 23. maja ove godine odvbrana je tvrdila da se na snimku vidi osoba u svetloj odeći, a da su Stefan Rokvić, koji je osuđen zbog neprijavljivanja zločina, i radnici pumpe rekli da je izvršilac nosio crnu majicu.,

Tokom pretresa održanog 2020. godine sudija je saopštila da je stiglo antropometrijsko veštačenje Srebrića. U njemu je, kako je rekao branilac okrivljenog, veštak naveo da ne može da se izjasni da li lice zabeleženo na dve kamere sa pumpe, koje su snimile napadača, odgovara Srebrićevom.

Gde je ključnih pet minuta snimka?

Ono što se pokazalo kao problematično tokom prvog, ali i tokom ponovljenog suđenja jeste to da nedostaje pet minuta i 10 sekundi snimka sa nadzornih kamera. Kako je rečeno, kamere su snimale samo kad se nešto pokreće, ali se u tom periodu dogodila pucnjava, tako da nije bilo šanse da ispred pumpe nije bilo pokreta.

Odbrana je u tom periodu tvrdila da se snimak isečen, a isto to tvrde i danas.

Kada se prvi put pokrenulo pitanje dela snimka koji nedostaje, za Telegraf.rs se oglasio Kristinin otac.

- Kako su nestali? Da ne poveruješ. Zaista ne znam kako su mogli da ispare delovi tih snimaka. Cela ta stvar se mnogo zakomplikovala, tako da čovek ne može više da veruje ni u šta. Ono što me je u dosadašnjem procesu najviše iznenadilo jeste što je u jednom trenutku rečeno da je imao saučesnika, pa se sad i o tome ćuti. Kad su uhapsili Srebrića, pitao sam inspektora policije da li su sigurni da je to on, rekli su: "Sto odsto! Mi ne grešimo". Sad već ne znam šta da kažem. Ne verujem više ni u šta. Da ste na mom mestu ne znam šta biste rekli. Sve se oteglo. Mnogo sumnji ima. Ne mogu da budem pametan i sagledam šta se tu radi. Voleo bih da vidim da se ovo privodi kraju. Kakav god ishod suđenja da bude nju ne može ništa da vrati, ali mi je opet krivo zbog svega što se dešava. Nadam se samo da pravi ubica nije na slobodi - rekao je Kaplanović.

Osuđen na 30 godina

Miloš Srebrić Flekica je 22. jula 2021. godine osuđen na 30 godina zatvora.

- Danas nakon održanog glavnog pretresa pred Višim sudom u Beogradu, za izvršeno teško ubistvo na benzinskoj stanici "Veliki Mokri Lug 1", u potpunosti je prihvaćen predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u pogledu vrste i visine krivične sankcije, te da je za navedeno krivično delo okrivljenom Milošu Srebriću prvostepenom presudom izrečena kazna zatvora u trajanju od 30 godina i produžen pritvor do pravosnažnosti presude - navedeno je tada iz tužilaštva.

Srebrić je osuđen i za nanošenje teške telesne povrede radniku pumpe Darku Stankovu na godinu dana zatvora, za nedozvoljeno nošenje oružja dobio je dve godine zatvora, a u kaznu mu je uračunata i osuda Drugog suda u Beogradu na šest meseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja 1,56 grama kokaina, koji mu je pronađen u vešu kada ga je policija pre četiri godine presrela ispred zgrade u Medakoviću, gde je stanovao.

Srebrić je u sudnici mirno saslušao presudu, ali mu posle, navodno, nije bilo dobro, pa se umivao hladnom vodom.

Sudija je rekla da je Srebriću izrečena teška kazna, ali da su i krivična dela teška, posebno ubistvo pri pokušaju razbojništva.

- Stradala je devojka od 20 godina, koja je došla u Beograd da uspe u životu i gradi svoj put u čemu je sprečena, jer je radila to veče. Bez obzira što pištolj nije pronađen bilo je dosta dokaza da ste izvršilo ovo delo. Imali smo u vidu vašu tvrdnju da niste bili na licu mesta i da ste često svraćali na tu pumpu. Ali vi ste to veče napustili Beograd iza ponoći, očigledno da se sklonite, iako je ujutru supruga morala na posao. Nismo prihvatili vaše objašnjenje da su je iznenada pozvali da dođe. - obratila se sudija Srebriću.

Sudija je kazala da je utvrđeno da je Srebrić to veče uračunljiv i svestan krivičnog dela istrčao iz žbunja i prišao četvoro radnika koji su stajali pored pumpe.

- Zapretili ste im da ćete ih napasti i rekli: "Ovo je pljačka, dajte sve što imate i uđite unutra". Udarili ste rukom i gurnuli Stankova, opalili iz pištolja i pogodili Kristinu Kaplanović u glavu, koja je preminula četiri dana kasnije u Urgentnom centru. Trčeći ste se udaljili do vozila. Veštak Milan Kunjadić je svedočio da pištolj može da opali samo ako je repetiran. Krenuli ste u razbojništvo sa napunjenim pištoljem spremnim da opali. Iz snimaka i DNK nismo mogli da utvrdimo da ste to bili vi, ali ima drugih dokaza. Na suđenju niste pokazali ni žaljenje, ni kajanje, ni tugu - d0dala je sudija.

Žalba na presudu koju su uložili Srebričevi branioci imala je 80 strana.

- Žalbom se naročito ukazuje na činjenicu da ne postoje dokazi na kojima se presuda temelji da je Srebrić počinio teško ubistvo. Sud je osuđujuću presudu bazirao na lažnom iskazu Stefana Rokvića i nijedan drugi dokaz nije mogao da koristi, jer ih nije bilo. Tamo nije nađen Srebrićev DNK, na snimcima kamera se ne vidi ko je učinilac, antroprometrijsko veštačenje koje je uradila policija je isključilo Srebrića, jer su rekli da ne znaju ko je, a brojni svedoci nisu mogli da potvrde navode iz Rokvićevog iskaza - rekao je tada advokat Vladan Jevtić.

Kristinin otac Stanislav je, nakon izricanja presude, za Telegraf.rs rekao da "ništa nije dovoljno da mu vrati dete".

- Nije on u zatvoru već moja porodica i ja. Od tih 30 godina nema ništa. Biće pola od toga u zatvoru a onda će da ga puste, pa će opet praviti probleme. Za onakve je 30 godina ništa - rekao je Kaplanović za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA