Vreme čitanja: oko 1 min.

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu uključeni u program preduzetništva: Uče deficitarne zanate

E. H.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U sertifikatima o završenim obukama se nigde ne navodi da su stečeni u vaspitno-popravnom domu, kako bi se izbegla svaka moguća diskriminacija i stigmatizacija po isteku vaspitne mere

  • 1
vaspitno popravni dom kruševac, zanati Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu 10 štićenika je uključeno u program preduzetništva Agencije za regionalni razvoj (ARR) Rasinskog okruga, kako bi im se pomoglo da se zaposle zahvaljujući sertifikatima koje su stekli tokom obuke za deficitarna zanimanja.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je reč o izuzetno bitnom projektu podrške za mlade ljude koji se nalaze u osetljivom životnom periodu.

- U pitanju su štićenici i štićenice koji su pokazali želju da usvoje nova znanja i dođu do priznatog sertifikata - dodao je on i poručio da je na poslodavcima da pruže šansu mladim ljudima i zaposle ih jer su kvalifikovani i imaju potrebno radno iskustvo.

Štićenici mogu da završe sertifikovane obuke za zavarivače, za sadnju biljaka u plastenicima, zatim za poslove na CNC mašinama, kao i za poslove frizera, manikira i pedikira.

U sertifikatima o završenim obukama se nigde ne navodi da su stečeni u vaspitno-popravnom domu, kako bi se izbegla svaka moguća diskriminacija i stigmatizacija po isteku vaspitne mere.

Osim sertifikovanih obuka, štićenici se stručno osposobljavaju i za poslove vodoinstalatera, livca, mašinbravara, metalostrugara, automehaničara, električara, pekara, kuvara, krojača, molera, zidara...

U ovom trenutku u Vaspitno-popravnom domu se nalazi 170 štićenika, od kojih je 81 odsto uključeno u proces osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok stručno osposobljavanje u zanatskim radionicama prolaze svi štićenici za vreme boravka u ustanovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    27. maj 2024 | 13:58

    Уведите ви њима веронауку. И доводите им свештенике да им причају о врлинама, о животу. И ово је добро што сте урадили, но потребна је и вера, да би се човек преобразио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA