Vreme čitanja: oko 3 min.

"Suđenje Blažiću visokorizično, očekuju se vanredne situacije": Porodice žrtava ne mogu da podnesu što je živ

E. H.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odluka koja tek treba da bude donesena jeste gde će biti održano naredno ročište, kao i da li će se menjati mesna nadležnosti ili će Viši sud u Smederevu i dalje biti nadležan, ali će se suđenje održavati u Beogradu, gde je viša bezbednost

  • 1
Uroš Blažić Foto: Telegraf

Advokat koji zastupa porodice žrtava iz Malog Orašja, Siniša Mašović, ocenio je danas da je postupak protiv optuženog Uroša Blažića izuzetno složen i da je u pitanju suđenje visokog rizika zbog izuzetno velikog naboja emocija zbog čega su očekivane, kako je rekao, vanredne situacije poput one na ročištu 23. maja.

Mašović je za TV K1 naveo da je poznato da deca koja su ranjena i poginula nisu iz kriminalne sredine, te i da je sam optuženi rekao da sa oštećenima iz Malog Orašja nije imao nikakvog dodira, što govori da ne postoji nijedan racionalan razlog za njegovo delovanje.

- Kada gledate ljude, uključujući i porodice iz Dubone, vidite da oni ne mogu da podnesu to što je optuženi živ. Tu ne možete ništa da uradite, to su razumljive emocije - ocenio je advokat.

On je dodao da su ti ljudi u situaciji u kojoj jesu, i to je veoma teško.

- Zakon je zakon, postupak je postupak. Da nije bilo masovnog obezbeđenja, on bi bio tamo bio linčovan. Nisu oni to pripremali. To je bila eksplozija, ali da nije bilo te fizičke sile koja je i o njima vodila računa, ko zna kako bi se završilo - istakao je Mašović.

Prema njegovim rečima, optužnica je podignuta protiv Uroša Blažića, njegovog oca Radiše, ujaka i brata od ujaka, koji su iz Kragujevca, kod kojih je pronađeno automatsko oružje koje nije u vezi sa tim slučajem.

- Imate zasnovanu nadležnost višeg suda u Smederevu, jer su ubistva i pucnjava počeli u Malom Orašju, koje pripada Smederevu, a graniči se sa Dubonom, koji pripada Mladenovcu i Beogradu - dodao je Mašović.

On podseća da je došlo do razdvajanja postupka, tako da će se postupak protiv ujaka Uroša Blažića i brata od ujaka iz sela Vinjište kod Kragujevca voditi u Kragujevcu, a da će pred Višim sudom u Smederevu biti dvojica optuženih, 39 oštećenih, 25 svedoka, pet veštaka i sve ukupno 250 predloženih dokaza.

Da li će se menjati mesna nadležnost?

Advokat navodi da je 23. maja pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost, zbog čega nije moglo da se vidi ono što se dešavalo u sudnici, već samo ono ispred nje.

- I to je bilo dovoljno, jer je sve bilo teško i mučno - rekao je Mašić i dodao da je sud na potezu i da mora da odredi gde će se i kada će se naredno suđenje održati, a da zakon daje rok do 30 dana.

Mašović je objasnio i da se sada otvaraju pitanja da li će se menjati mesna nadležnost, da li će suđenje voditi Viši sud u Smederevu ili neki drugi sud, ili će nadležnost zadržati Viši sud u Smederevu, a samo će se tehnički suđenje održati u drugom, adekvatnijem prostoru.

Viši sud u Smederevu saopštio je da će pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića, koje je prekinuto 23. maja zbog incidenta biti naknadno zakazano.

U saopštenju suda je navedeno da je pripremno ročište prekinuto pre samog početka zbog incidenta koji se dogodio kada su optuženi uvedeni u sudnicu.

Kako je saopšteno, adekvatnim reagovanjem stražara Okružnog zatvora u Smederevu i pravosudne straže Višeg suda u Smederevu sprečene su teže posledice.

Pripremno ročište je prekinuto kada su članovi porodica ubijenih skočili na Blažića i njegovog oca Radišu Blažića, po ulasku u sudnicu.

Blažiće su pripadnici straže odmah izveli iz sudnice i vratili u pritvorsku jedinicu koja je u sklopu suda.

Jedan od punomoćnika oštećenih je saopštio novinarima da je odlučeno da se ovo suđenje izmesti u zgradu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Blažić se optužnicom tereti da je u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba, dok se njegov otac tereti za veliku količinu oružja i municije koja je pronađena u njegovoj kući.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hitno izvođenje Uroša Blažića iz sudnice nakon napada roditelja ubijenih u masakru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    27. maj 2024 | 17:58

    Pustite ga na par minuta medju roditelje pokojnika. To bi bila jedina pravedna odluka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA