3

Aca (11) ne može da trči, da stigne drugare, on je veliki momak da bi ga majka nosila do škole (FOTO)

Aleksandar Petrović je rođen sa potpuno ukočenim rukama i nogama, kada je imao svega 13 dana u Tiršovoj je uspostavljena dijagnoza - artrogripoza

U selu Klačevica, u opštini Paraćin, sa dve sestre, roditeljima i bakom, živi Aleksandar Petrović, dečak od rođenja osuđen da bude borac. Aleksandar uskoro, 17. maja, slavi 11. rođendan. Tokom trudnoće, lekari su u sedmom mesecu, ultrazvučnim pregledom ustanovili da dečak ima deformitet stopalaKukovi ovog mališana su iščašeni, levo stopalo je zbog toga isuviše okrenuto ka spolja, a desno stopalo je zgrčeno.

Njena mama je imala 6 pobačaja pre nego što se Tea rodila: Roditeljima tek sada predstoji bitka za mezimicu (FOTO)

- Jednog momenta su se lekari dvoumili da li da predlože prekid trudnoće - priča njegova majka Merima. - Na kraju su se složili u mišljenju da će fizikalna terapija rešiti problem. Rođen je sa potpuno ukočenim rukama i nogama. Kada je imao svega 13 dana poslali su nas na kliniku u Tiršovoj gde je uspostavljena dijagnoza artrogripoza.

- Na klinici provedemo 2 meseca, zatim budemo mesec dana kod kuće, pa povratak u Tiršovu i sve tako do prve godine. Poboljšanje je bilo minimalno - priča majka.

Mali Aca, Foto: media-ps.rs

VEŽBANJE U BANJI KOVILJAČI POMOGLO

Svoju prvu operaciju stopala ovaj dečačić prebrodio je kada je imao samo godinu dana. Operacija je bila neuspešna. Zatim odlaze u banju Koviljaču, tamo počinju sa vežbama uz koje Aleksandar postiže veliki napredak, počinje da pokreće ruke i noge, "popuštaju" pesnice. Vežbe i danas radi svakodnevno.

Sa 3 godine imao je drugu operaciju stopala, ponovo neuspešnu. Jedina uspešna operacija bila je operacija kolena koju je imao sa 7 godina. Pošto rezultati operacija nisu dali zadovoljavajuće rezultate, predloženo je da operaciju izvede specijalista iz Rusije, doktor Dimitrij Popkov, koji ima velikog iskustva i veliki procenat uspešnih operacija te vrste. Nakon obavljenih pregleda, konstatovano je da su Aleksandru potrebne dve operacije. Za obe operacije potrebno je izdvojiti 13.000 evra.

DEFORMITET GA NE SPREČAVA DA SE IGRA SA DRUGARIMA

Aleksandar ima dve starije sestre, redovno ide u školu i jako je vredan i dobar đak. Prilikom odlaska i dolaska iz škole, kao i u ostalim svakodnevnim aktivnostima pomaže mu majka, jer se kreće jako otežano zbog iščašenja kukova i deformiteta stopala. Veliki je optimista, svakodnevno se igra i druži sa vršnjacima, ali mu je najveća želja da prohoda kako bi normalno mogao da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Neophodno je što pre obezbediti sredstva za operacije pošto će i sam oporavak biti dug i naporan, kako bi ovo nevino i uvek nasmejano lice dobilo njemu najveći dar - da hoda normalno, kao i sva druga deca.

MAJKA GA PRVO NOSILA U NARUČJU, PA NA LEĐIMA

- Kada je krenuo u predškolsko, ranac sam stavljala na leđa, a njega nosila u naručju do škole. Kako je rastao i bivao teži ranac je stavljao na svoja leđa, a ja njega na svoja. Sada se već kreće koliko može, ali uz jake bolove. Otežao je, pa je i kukovima teže – ispričala je Merima za portal media-ps.rs. Trudi se da bude samostalan, igra se sa drugovima kako i koliko može, želi da se stalno kreće, a zatim trpi jake bolove.

Krupne oči ovog dečaka sada su zagledane u dobre ljude. Otac Radiša kaže da uspeva da zaradi za skroman život svoje porodice, ali da je ova suma za njega, na žalost, nedostižna. Prva operacija mogla bi biti u toku maja meseca, kada mu je i rođendan. Ovo je izazov za sve dobre ljude, da Acin 11. rođendan bude stvarno srećan.

Grupa humanih građana organizovala je uz pomoć opštine, književnog kluba "Mirko Banjević", KUD "Branko Krsmanović" i KUD "Boki" iz Paraćina dečije priredbe i književno veče koje će se održati 10. maja u paraćinskom pozorištu i folklorne priredbe koje će se održati u petak, 11. maja u Hali sportova u Paraćinu. Sav prihod sa ovih manifestacija namenjen je za Acinu operaciju.

Za pomoć ovom malom velikom borcu možete da:

– pošaljete SMS 474 na 3030 – fondacija Šapić,

- iz Švajcarske SMS je "human 474" na 455

- dinarski račun – 160-496167-40

- devizni – 00-540-00025898

– IBAN br – RS35160005400002589803

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: dečak, Deformitet, kukovi, Operacija, Paraćin, Rusija, stopala

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • Č
    Čika Jova

    Nije problem poruka, problem je kojoj fondaciji se šalje. Istovremeno sa ovim zaista hitnim i potrebnim operacijama, objavljujete da je Rebrača osuđena. Niste trebali, odvratićete mnoge koji bi inače pomogli.

  • W
    Wohoo

    Da nas bar 1000 procita ovo danas i posalje jednu poruku,decak ce imati koristi.

Kuću je gutao plamen, a Nataša (16) je utrčala po mlađu sestru: Spasile su se same, a sada im je potrebna pomoć

Prvi put u istoriji fudbala – humanitarna utakmica propalih fudbalera: Poznate ličnosti pozivaju sve da se priključe u borbi za našu decu (VIDEO)

Mališani iz Niša se odrekli ekskurzije da bi njihov drug ozdravio: Hrabri mali Petar se bori s opakom, malignom bolešću

Miloš se uhvatio u koštac sa leukemijom po treći put: Ali ima nade da njegove dve ćerkice odrastu pored oca

Održan humanitarni koncert za malu Martu (FOTO)

Gabrijela se rodila sa samo 1.600 grama: Posle sedam dana dobila je tešku virusnu infekciju, a sada joj trebamo mi! (FOTO)

Humanost na delu - Muzikom da probudimo Martu (FOTO)

Fondacija "Podrži život" transparentno objavila izveštaj o prikupljenim sredstvima: Važno je da znate gde uplaćujete novac u humanitarne svrhe

Na UNICEF-ovom humanitarnom turniru prikupljeno više od 800,000 dinara za GAK "Narodni front"

Taksista iz Novog Sada oduševio Srbiju i poslao poziv svima: Danas vozim za malog Dušana, kolege uradite isto!

Humanitarni koncert za Martu

Saška se odrekla letovanja da bi skupila novac za Magdalenu (2): Licitacija traje do srede u ponoć

Njena poslednja želja je bila da joj deca imaju krov nad glavom: Nedeljko (12) i Dragana (16) su ostali sami i bez kuće kada im je majka umrla

Limenke u službi humanosti: 1.500.000 dinara osobama sa smetnjama u razvoju

Ljubav jača od bolesti! Goran ne navija za Partizan, on ga iskreno voli! (FOTO)

Sećate se mene? Pobedio sam rak: Javio nam se Stefan i obradovao lepom vešću, ali i zamolio je za pomoć u odlučujućoj borbi protiv raka

Radmila je već jednom pobedila rak, a sada se vratio u još gorem obliku: Pomozimo joj da nastavi da odgaja svoju ćerkicu

Teodora je imala 18 operacija, 3 puta je bila u komi, ali se i dalje grčevito bori za život: Godinama je bila u bolnici i samo želi da ozdravi

Kada od Matije (3) budete čuli "Hvala", znaćete da ste mu pomogli da pobedi najveću bitku: A njemu treba tako malo da uspe u tome (FOTO)

Magdalena je bila najglasnija u porodilištu, ubrzo su shvatili da pomodri čak i kada plače: Imamo rok do novembra da sačuvamo njeno srce

Preminula devojčica Jovana Jevremović: Srce malog borca prestalo je da kuca posle borbe sa teškom bolešću

128 fotografija za Srnu Sedmak: Devojčici rođenoj bez jednjaka potrebna još jedna operacija, a ovo je najlepši način da joj pomognete

Naš zajednički uspeh: Stigla pomoć porodici Stojanović (FOTO)

Pomozimo Filipu (5) da ponovo hoda!

Najvedrijoj profesorki nemačkoj jezika dijagnostifikovan je rak: Aleksandri treba naša pomoć da prikupi sredstva za lečenje

Mala Magdalena ima dve godine i retku bolest srca: Ako je ne operišu do treće godine, neće preživeti

Ivanu (7) najteže pada što ne može da zagrli brata: Bije najvažniju bitku, na lekarskom krevetu plače, trpi i bori se kao lav (FOTO) (VIDEO)

Stefan je otišao kod lekara samo zbog prehlade, a tamo je saznao da počinje borbu za život: Njegovi drugari su snimili video i mole nas za pomoć (VIDEO)

Poslednja Markova poruka pred start trčanja do Atine za malu Teodoru (VIDEO)

Sa igračkom u ruci i pogledom anđela Strahinja (6) se bori za život: Kako bi pobedio potrebna mu je krv. Donirajte je i spasite ga

Stefan ima 20 godina i leukemiju koja ga ubija: Samo mi možemo da mu pomognemo da pobedi u najvažnijoj borbi (FOTO)

Vidovdanska akcija: Napuštena deca sa smetnjama u razvoju čekaju na nas (FOTO) (VIDEO)

Posetite u petak pijacu u Obrenovcu, kupite nešto domaće i pomozite obolelilma od retkih bolesti

Maleni Filip (5) ne može da kaže kada nesnosni bolovi prostruje kroz njegovo telo. Izgubio je moć govora zbog zloćudnog tumora i metastaza

Najgora vest presekla je sve Aleksandrove planove i snove, ali nade još ima. Pomozimo mu da se izleči

Srpski humanitarci koji su do sada isporučili 176 tona pomoći dobili specijalan status u Ujedinjenim Nacijama (FOTO)

Maloj Jovani život visi o koncu, ali bukvalno! Do 8. juna mora da se prikupi još 29.000 evra

Stefan (20) već 2 godine vodi bitku za život: Ima leukemiju i trpi jake bolove, potrebna mu je naša pomoć da pobedi opaku bolest (FOTO)

Održana Humanitarna modna revija Purity akademije: Cilj je ostvaren, Jovan u ponedeljak nastavlja lečenje (FOTO)

Radovan veruje da je "napravljen od čvrstog materijala" i da će jednog dana stati na noge, a do toga mu fali još jedna operacija

Aleksandar je na putu da pobedi opaku bolest, a u tome će mu trebati naša pomoć

Mladom niškom novinaru potrebna pomoć: Pomozimo Bambiju da pobedi leukemiju i dalje uspešno izveštava sa utakmica! (FOTO)