Budimir ima tešku bolest, a njegova žena psihičke probleme: Sa četvoro male dece teško žive na Kosovu, u ledenoj kući koja nije njihova (FOTO)

Nova nada u trenutnom domu porodice Ristić pojavila se posetom članova Humanitarne organizacije Srbi za Srbe

  • 9

Kada govorimo o Kosovu i Metohiji, važno je shvatiti da ono nije samo stvar visoke politike. Kosovo i Metohija je oblast gde se i dan-danas nalaze neke od naših najvažnijih svetinja i gde žive ljudi - junaci našeg doba. 

Mnogo je porodica u udaljenim selima i zaseocima koje nisu predmet ničijeg interesovanja i za koje je pravo pitanje kako uspevaju da prežive. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom trudi se da pomogne tim ljudima pružajući im preko potrebnu podršku na svaki mogući način.

Porodica koja pripada ovom "spisku" zaboravljenih porodica jesu Ristići. Oni žive u selu Bosce u staroj, prohladnoj i neuslovnoj kući koja čak i nije njihova. Teški uslovi života kao da su se preslikali na članove porodice, pa tako otac Budimir boluje od multipla skleroze, dok majka Dubravka često ide u bolnicu zbog psihičkih problema.

Mališani su predivni; Foto: Srbi za Srbe

Njih dvoje imaju čak četvoro dece - Lazara (7 ), Luku (6), Milicu (5) i Bojanu (1), koji, hvala Bogu, nemaju zdravstvenih problema. Zahvaljujući socijalnoj pomoći, dečijem dodatku i invalidskoj penziji koju primaju od države Srbije i obrocima iz crkvenih narodnih kuhinja Ristići uspevaju nekako da žive, ali sve je to daleko od dovoljnog i deca odrastaju u pravoj materijalnoj oskudici.

- Živimo kako možemo, najteže mi je zbog dece. Voleo bih da smo bar u svojoj kući jer nekako bi lakše bilo. Ovako ne znamo šta nam nosi sutra - reči su oca Budimira koje je zbog svoje bolesti jedva izgovorio.

Ristići imaju tri sina i ćerku, Foto: Srbi za Srbe

Dani porodice Ristić protiču u strepnji, siromaštvu i nemanju nikakve perspektive. Želje najmlađih identične su željama dece iz svih ekstremno siromašnih porodica – skromne. Sedmogodišnji Lazar nam je na pitanje šta bi voleo da dobije za sledeći Božić odgovorio:

- Ja bih voleo da imamo svoju sobu, puno igračaka i da mama i tata ozdrave - kaže on.

Deca žele da im roditelji ozdrave, Foto: Srbi za Srbe

Nova nada u trenutnom domu porodice Ristić pojavila se posetom članova Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koji su nakon posete razgovarali sa Budimirovim bratom koji živi u susednom selu. On sa suprugom čeka prvo dete, a takođe nemaju rešeno stambeno pitanje. Ideja je da se izgradi nova kuća u kojoj bi živeli svi zajedno, a on bi preuzeo brigu o kompletnom domaćinstvu i deci.

Da bi se ta zamisao realizovala potrebno je 30.000 evra. Organizacija Srbi za Srbe pokrenula je prikupljanje sredstava sa ciljem da se izgradi nova kuća za porodicu Ristić. Takve akcije nedavno su već sprovedene za porodice Pržić i Stojanović sa Kosova i Metohije. Vreme je da i Ristići dočekaju neke lepše praznične dane!

Porodica živi u ledenoj kući, Foto: Srbi za Srbe

Za pomoć porodici Ristić potrebno je uplatiti donaciju sa naznakom „za Ristiće“ na neki od računa Humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Iz Srbije se to može učiniti slanjem poruke na broj 7763 čime se donira 100 dinara ili uplatom na dinarski račun 160-279491-71.

Glava porodice Ristić, Foto: Srbi za Srbe

Iz Republike Srpske se može donirati pozivom na broj 17763 čime se donira 2 KM ili uplatom na KM račun 56201281300241-58.

Iz inostranstva se može uplatiti preko Pay Pal adresa szsaustrija@gmail.com i szsamerika@gmail.com, kao i putem kreditnih kartica kroz ovu donatorsku platformu: www.srbizasrbe.org/donacije/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    23. decembar 2018 | 14:34

    Bolest je svacija i nikad se ne zna koga može da snadje. A pre nego što krenete sa komentarima tipa šta su im trebala tolika deca, prebrojte koliko ih vi imate. Ko može neka pomogne, ko je može neka ne s...

  • Misa

    23. decembar 2018 | 13:27

    Srbin sam i zao mi ih je, ali cetvoro dece a hleba nemaju da jedu

  • Gargamel

    23. decembar 2018 | 14:33

    Kad bi svi čekali materijalnu situiranost da imaju decu izumrli bismo do sada. Kao da su oni planirali da postanu invalidi i padnu na teret države kad su rađali tu decu? Otac jedva izgovara reči zbog bolesti, majku verovatno stres psihički poremetio... A vi im prigovarate četvoro dece?! Ne biste čitali ovu vest da je ono što daje država dovoljno za život ili da je neko od njih sposoban da radi i ima zaposlenje. Razmislite malo o svojim komentarima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA