≫ 

17 meseci je trebalo lekarima da Nikolinina porodica sazna dijagnozu: Nekontrolisano se smeje i plače, zaboravlja šta je naučila, ali nada postoji

Mala Nikolina Tasković (5) boluje od izuzetno retke bolesti – sindrom delecije

  • 2

EMCELL klinika iz Kijeva istražila je slučaj male Nikoline Tasković (5) i predložila transplantaciju matičnih ćelija donora posebnom metodom. Porodici su obećali pozitivan ishod.

Podsetimo, mala Nikolina boluje od izuzetno retke bolesti – sindrom delecije.

Do saznanja konačne dijagnoze prethodio je dug put koji je ova porodica prošla. Od vrata do vrata: neuropedijatar, fizijatar, psiholog, logoped, defektolog... Nakon sedamnaest meseci uspostavljen je sindrom delecije. Nikolina nema gen koji stvara proteine, koji stvaraju određene sinapse u mozgu, neophodne za govor, memoriju i komunikaciju.

Brojevi računa za pomoć, Foto: Budi human

Stečene naloge i veštine zaboravlja, ima nekontrolisane ispade plakanja, kao i smeha, govor joj nije razvijen, ima česte respiratorne infekcije, upale...

Nikolini je neophodna intenzivna stimulacija razvoja, rehabilitacije, logoped, defektolog... Fondacija Budi human prikuplja pomoć za Nikolinu.

Ako upišete 341 i pošaljete SMS na 3030, pomoći ćete joj donacijom. Možemo da joj pomognemo i uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 15. februar 2019 | 17:04

    Sve što detetu treba pokriva zdravstvo Srbije i deci dostupno,ako ostala bolesna deca se tako leče što bi izuzetak bilo,za retke bolesti postoji poseban fond.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA