Otac im je poginuo u nesreći, a majka umrla od raka: Nikola (17) i Milica (11) su deca za primer, a žive u bedi sa bakom i dekom

Mnogo mi je teško zbog Milice, ona je još mala. Roditelji nam mnogo nedostaju, priča Nikola

  • 17

Nikola Vasić iz niškog sela Batušinac ima samo 17 godina, a život ga je prisilio da na sebe uzme veliki teret, brigu o jedanaestogodišnjoj sestrici Milici kojoj je on sada i otac i majka. Mladim Vasićima je pre šest godina otac Dejan poginuo u saobraćajnoj nezgodi, a 6. februara ostali su i bez majke Maje koju je pokosio rak pankreasa u 46. godini. Brigu o deci preuzeli su baka Malina i deda Miroslav, ali dvoje staraca koji žive od poljoprivredne penzije nisu u stanju da im obezbede sve ono što su za njih želeli roditelji koje je zla sudbina odnela.

Nikola, učenik treće godine elitne niške gimnazije „Bora Stanković“ ima sve petice a iste ocene su i u đačkoj knjižici njegove male sestre. Sanjao je Nikola da proslavi osamnaesti rođendan, da se proveseli prvi put posle smrti svoga oca. U želji da pomogne da se deca izbore sa teškim gubitkom, majka Maja je od skromne porodične penzije rezervisala kafanu za 20. april, ali se njihov svet srušio kada joj je saopštena stravična dijagnoza.

Otac Dejan stradao je u saobraćajnoj nesreći, Foto: Telegraf.rs/D.K.

- Tata nam je stradao 11. aprila 2013. godine na putu između Samarinovca i Pejkovca gde ga je pregazio automobil. Mama se trudila da nam od skromne porodične penzije obezbedi sve, i tako bi i bilo da je smrt nije zaustavila. Prošle godine je počela da poboljeva, u Zdravstvenom centru u Merošini nisu našli ništa sumnjivo, ali kako joj se stanje pogoršavalo upućeni smo u niški Klinički centar. Tamo su joj ustanovili karcinom pankreasa sa metastazom u jetri, bilo je kasno bilo šta da se učini i mama nas je napustila – tužno opisuje Nikola smrt i drugog roditelja.

Majka je umrla od raka, Foto: Telegraf.rs/D.K.

Baka i deda su priskočili u pomoć siročićima, da nastave tamo gde su sin i snaha stali, ali od poljoprivrede i skromne penzije nisu u stanju da opreme staro kupatilo, niti da Milici srede sobu a kamoli da deci obezbede sigurnu budućnost do okončanja školovanja.

- Najneophodnije nam je da se sredi kupatilo, ne samo zato što je staro nego što nikad nismo imali toalet, i dan danas i po zimi moramo u poljski WC. I u kući mnogo toga hvali, kuhinja je stara, nedostaju nam stvari a dok ne počnemo da primamo porodičnu penziju nas dvoje smo bez ikakavih prihoda. Voleo bih da studiram, da postanem profesor srpskog jezika i književnosti, ali bez mame i tate to će mnogo teško ići. Mnogo mi je teško zbog Milice, ona je još mala, roditelji nam mnogo nedostaju ali znam da je njoj teže – priča dečak.

Milica priznaje da bi osim svoje sobe volela da ima i novu kuhinju.

Volela bih da ne moram da spavam sa batom u istom krevetu, Foto: Telegraf.rs/D.K.

- Mogla bih da odmenim baku da i ja kuvam, i da imam svoju sobu, da ne spavam sa batom u istom krevetu, i da imam gde da stavim svoje knjige – kazuje devojčica pokazujući stvari na podu ispod zida na kome su pedantno izredjane pohvalnice koje je ovo dvoje dece dobilo za uspeh u školi.

Baka Malina suznih očiju gleda u dvoje svoje unučadi dok miuje slike sina i snahe.

- Mnogo su se voleli, kad je Dejan nastradao Maja se zavetovala da decu nikad neće ostaviti ali joj se nije dalo. Borila se za njih, svaki dinar štedela da im kupi sve što im treba, da ne pate što nemaju oca. Ona nije prežalila Dejana, uzeli su se iz ljubavi, mnogo voleli a nadam se da su se opet spojili negde na drugom svetu, da s neba bdiju nad Milicom i Nikolom. Mnogo me je strah za njih, stari smo, svakog dana možemo da odemo, volela bih da pre nego što se to desi, znam da su oni zbrinuti – govori Malina.

Deca za primer, Foto: Telegraf.rs/D.K.

Direktorka Centra za socijalni rad u Merošini Dušica Petrović kaže da je deci postavljen staratelj, te da je otvoren namenski žiro račun za pomoć Vasićima.

- Odmah smo reagovali, deca su dobila jednokratnu novčanu pomoć, upoznati smo sa situacijom u ovoj porodici, pa ćemo dalje mere definisati u skladu sa njihovim potrebama – rekla je direktorka Petrović.

Svi koji žele da pomognu Milici i Nikoli mogu da uplate novac na namenski žiro račun Komercijalne banke 205-9001021966214-48.

(D.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    28. februar 2019 | 22:25

    Ovo je za Tamaru i radnu akciju ...

  • JA

    28. februar 2019 | 23:47

    Deca imaju pravo na porodicnu penziju dok se skoluju. Neka nastave i dalje da primaju porodicnu penziju. A mi cemo pomoci koliko mozemo. Neka ih Bog cuva i svu decu.

  • BANE

    28. februar 2019 | 23:16

    DRAGI BOZE SACUVAJ OVO DVOJE ANDJELA KOJI NECE MOCI SAMI DA SE IZBORE.ONI TREBAJU BITI UZOR SVIM VRSNJACIMA KOJI SEBORE ZA ZIVOT ANDJELA .ZATO POMOGNIMO KOLIKO MOZEMO PO STOTINU DINARA PA VISE HILJADA LJUDI BICE ZA OVE NEVINE ANDJELE.SRBIJO USTANI I POMOGNI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA