≫ 

Roman (3) je bio "zamrznut" u inkubatoru, hrane ga preko sonde, a on je ipak uspeo da se nasmeje

Njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja za šta je porodici potrebna finansijska pomoć

  • 4
Roman Šarenac Printskrin: Budi human

Roman Šarenac (3) je terminska beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, Roman je dugo bio bez kiseonika. Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde prva 72 sata provodi u hipotermiji. Narednih pet meseci se stručnjaci sa Instituta bore za njegov život.

Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG - sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24 sata.

Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. On nije pedijatrijski stabilan da bi bio smešten u banju ili institut zbog velikog rizika od infekcije. Roman ni danas ne sedi samostalno, ne puzi, ne hoda i ne govori.

Roman Šarenac Roman Šarenac, Printskrin: Budi human

Počeo da se smeje

Sreća u nesreći je to što je jedina osoba koja se bavi problemom disfagije kod dece u celoj Evropi živi i radi u Novom Sadu gde ima svoju privatnu logopedsku ordinaciju. Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima, smanjuje se spazamorofacijalne muskulature. Roman je počeo da se smeje, vilica mu se opustila, počeo je da stavlja prste u usta, iako ništa nije stavljao u usta kao sva ostala deca, Roman uspeva da savlada pljuvačku i čak je uspeo da proguta vodu.

Njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja za šta je porodici potrebna finansijska pomoć. Do sada su roditelji bili u mogućnosti da ga vode na dve terapije u trajanju od tri nedelje, i Roman je motorički i psihički napredovao ali je potrebno još mnogo rada. Ojačao je, pokretljiviji je, ume da se okrene na stomak/leđa, i zavoleo je da sedi – uz potporu.

Postigao mnogo više nego što su doktori očekivali

Roman je prešao veliki put od inkubatora, gde je bio "zamrznut" prva tri dana, to jest pod hipotermijom i postigao mnogo više nego što su doktori od njega očekivali.

Omogućimo Romanu nastavak lečenja u koje spadaju tretmani hranjenja, intenzivna fizikalna rehabilitacija, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje i posebni suplementi za ishranu.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 485 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human485 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503236-76

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002652.5

IBAN: RS35160005400002652562

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Uroš je bio veselo dete, a onda su počele temperature i bolovi: Sada je u bolnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. novembar 2019 | 09:48

    Gde ste sad politicari da pomognete ovom detetu i njegovoj porodici...Vi to mozete!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA