≫ 

Bogdan (5) koji se bori sa rakom, u bolovima, iz sve snage zapevao "mi smo deca neba, oca nebeskog"

Bogdan Gicović se proteklih meseci leči u Turskoj

  • 8

Kad mali Bogdan (5) iz Zaječara zapeva "Mi smo deca neba", nema oka koje će ostati suvo. Tim pre ako znamo da se dečak već izvesno vreme bori za život. "Mi smo deca neba, oca nebeskog, sve što smo i što imamo, sve nam je dao Bog. Dušu i telo, srce maleno, da ga bićem celim u istinu ljubimo."

Bogdan Gicović boluje od teškog tumora u maloj karlici (rabdomiosarkoma) koji mu je dijagnostikovan u julu 2018. godine. Prvih sedam meseci se lečio u Srbiji, gde je primio ciklusa hemoterapija.

Usled pogoršanja zdravstvenog stanja, Bogdan je od 2019. godine na klinici "Ačibadem" u Turskoj. Tumor je naglo porastao i nagnječio bubrege, toliko da je jedva mokrio i imao užasne bolove.

Na magnetnoj rezonanci, ustanovljeno je da ima metastazu na moždanim ovojnicama, kao i na limfnim čvorovima (IV stepen). U tom trenutku su bubrezi bili pred otkazivanjem, a srce oslabljeno. Primao je samo morfijum protiv bolova i lekari su mu davali 10% šanse da će preživeti.

Lekari su uspeli da stabilizuju srce i bubrege, uz napomenu da će do kraja života morati da pije jake lekove za srce. Tada je Bogdan počeo da prima hemoterapiju. Nakon magnetne rezonance, više se nisu uočavale metastaze.

Nastavio je sa primanjem hemoterapije. Iako se tumor smanjio za 40%, i dalje je bio prevelik za operaciju.

Bogdan Gicović Printskrin: Youtube/RSB TV

Lekari odlučuju da podvrgnu Bogdana kombinaciji zračenja i hemoterapije. Krajem 2019. godine, magnetna rezonanca pokazuje da tumorska masa ne reaguje na hemoterapiju i da mora da se radi hirurška intervencija na debelom crevu, kao i na nervima bešike, odnosno u nervu desne noge.

Nakon operacije odstranjen je tumor sa debelog creva i okolne regije, ali lekari nisu smeli da diraju deo oko nerava, jer bi u ovom trenutku napravili veću štetu nego korist. Izvađeno je oko 30% tumorske mase. Bogdan je nastavio da prima hemoterapije.

Boba, kako ga zovu, je i veliki navijač Crvene zvezde, pa je reper Uncle Džo snimio pesmu za Bogdana:

Dečaku možete pomoći uplatom na sledeće račune:

Devizni račun:

SWIFR CODE: RZBSRSBG

IBAN: RS35265090000000007341

Dinarski račun: 265-0000005399899-86

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    14. februar 2020 | 08:46

    Jaoj Boze placem.. Dusa moja mila. Eto ivam vasa EU, sta su nam uradili da svi oboljevamo od raka, a svi trcite kao sumanuti da radite za njih i sluzite njima, umesto da se izborite za bolji zivot u nasoj prelepoj zemlji Srbiji!

  • Boža zemunac

    14. februar 2020 | 08:57

    Dragi Bože i Majko Božija, pomozite ovom lepom detetu.

  • Marko

    14. februar 2020 | 09:20

    Boze, pomozi malom andjelu, dozvolI mu da zivi, AMIN. Dajte SMS ako moze, da bude pristupacnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA