≫ 

Tek što se rodio, počele su Aleksine muke: Gaje ga baka i deda i dali bi sve za njega

- Najveći problem je što ja imam invalidsku penziju celu 14.000 dinara i ne mogu da vodim dete sa mojom polovinom penzije na 21 dan u banju - priča Aleksin deda, Milenko Cukić

  • 4
Aleksa Cukić Printskrin: Budi human

Aleksa Cukić (7) iz Novog Sada se rodio sa 3.060 grama, a 52 centimetra dugačak. I odmah po rođenju počele su njegove muke. Brzom intervencijom doktora neonatologa dete je prebačeno iz Betanije Novi Sad u Beograd na neonatologiju. Usput je i reanimiran. Beba se nagutala plodove vode i ostala bez kiseonika. Porođaj je završen vakuum ekstrakcijom. Usled komplikacija koje su ostavile posledice, dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza.

- U Beogradu, na Neonatologiji u Kralja Milutina je ležao tri meseca. U tom periodu ja sam preživeo tri infarkta, operisao srce, trostruki baj-pas. I ja nisam mogao da odem po dete već moja supruga i ćerka. Od onda je sa mnom i babom. Redovno ga vodim na kontrole. Aleksa je i operisan, ruski hirurzi odradili su vrlo uspešno fibrotomiju po dr Ulzibatu - počinje priču za NSdanas Milenko Cukić, Aleksin deda.

Četiri puta godišnje Aleksa ide u banje

Aleksa je sada vrlo inteligentan, priča i stoji na nogama. Ali, od operacije porodica ga vodi tri do četiri puta godišnje u banje. Prošle godine u avgustu smo bili u Atomskoj Banji, gde ima najbolje rezultate. Tamo je prošle godine i progovorio. Doktori kažu da se nisu nadali tolikom napretku. Prof. dr Petrovački, neurolog iz dečije bolnice, kaže: "Deda, baba, da vas nema od njega ništa ne bi bilo".

- Od lekova nikad ništa nije pio. Epilepsiju nema, jede sve što i mi. Prijavili smo se u humanitarnu organizaciju "Budi human" i imamo dovoljno novca za njegove banje, ali najveći problem je što ja imam invalidsku penziju celu 14.000 dinara i ne mogu voditi dete sa mojom polovinom penzije na 21 dan u banju. Dete sve zna i traži, a ja bez dinara. Voli sve što i ostala deca, a ja ne mogu da priuštim da mu kupim. Kreditno više nisam sposoban da tražim. To mi je jedini problem - priča Milenko.

- Supruga radi u Osnovnom sudu u Novom Sadu, ali i ona ima bolesnu kičmu i na bolovanju je duži vremenski period. Ukratko to je to, nama da provedem u banji treba najmanje 20.000 dinara, da ne moram da mislim hoću li imati da mu kupim čokoladno mleko, voće, slatko i ono što sva deca vole - završava Milenko Cukić.

Za odlazak u Atomsku Banju 6. marta, novca ima na računu humanitarne organizacije „Budi human“. Novac je potreban samo za osnovne potrebe deteta, da ima za pelene, za voće i sve ono što je jednom detetu potrebno, tokom tri nedelje fizikalnih terapija.

Aleksi možemo da pomognemo slanjem SMS poruke: Upišimo 331 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human331 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-480613-45

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002223.6

IBAN: RS35160005400002223628

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS 1

    13. februar 2020 | 18:36

    Deci je najteže kad ostanu bez roditelja,smrt ne bira a deca neznaju a stari pate snjima.

  • Miki

    13. februar 2020 | 18:53

    Ljudi da samo znate koliko znaci pomoc u ovakvim trenutcima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA