Savo je bio nezaustavljiv momak do nesreće: Sad uči da hoda, ni kašiku ne može da drži sam

Savo Savić iz Ljubovije je pre nepune dve godine pao na vrat sa male visine i slomio peti vratni pršljen

  • 3
Savo Savić, BLUR Foto: Privatna arhiva

Nakon skoro dve godine paralizovani Savo (26) je konačno na nogama. On je započeo intenzivnu rehabilitaciju na jednoj poliklinici u Novom Sadu, koja traje od četiri do pet sati i koja već posle nekoliko dana daje dobre rezultate. Uskoro bi trebalo da ide na tretman matičnim ćelijama. Savo Savić iz Ljubovije je pre nepune dve godine pao na vrat sa male visine i slomio peti vratni pršljen. Od tada je imao tri operacije. Tek na poslednjoj lekari su uspeli da oslobode kičmenu moždinu.

Tri tretmana koji koštaju po 5.500 evra

-  U Novom Sadu će mu raditi matične ćelije na jednoj od klinika koja sarađuje sa centrom u koji ide na rehabilitaciju - kaže njegova sestra. - Samo jedan tretman košta 5.500 evra, a njemu će biti potrebno dva ili tri tretmana kako bi mu se upotpunio taj oštećeni deo. Trenutno ga u centru osposobljavaju maksimalno za život, sve ponovo uči da radi. I nadamo se da će u dogledno vreme moći da se vrati svojim starim hobijima - kaže sestra.

Savo Savić Foto: privatna arhiva

Obzirom da ima male pokrete u nogama i da mu je senzibilitet očuvan, od malih pokreta veliki se mogu izgraditi.

Sredinom 2018. godine, Savo je zadobio prelome vratnog pršljena nakon čega je ostao paralizovan. Posle dve teške operacije, stanje se pogoršalo. U međuvremenu, spazam mišića mu se pogoršao i svakodnevno je trpeo velike bolove. Zbog povrede kičmene moždine, Sava je zadesio i niz drugih komplikacija.

Savo je 24 časa bio vezan za krevet, jer sama jačina grčenja mišića lako može da ga obori na pod. Dekubiti su samo još jedan od problema koji ga prate od nesreće zbog nemogućnosti da se kreće, koji ne samo da mu stvaraju velike bolove, već mogu da budu i veoma opasni po život. Potrebna mu je pomoć oko najjednostavnijih zadataka kao što su držanje kašike, podizanje u sedeći položaj...

Pre nesreće, Savo je bio momak koji se bavio sportom, osoba koja je stalno bila u pokretu, jednom rečju hiperaktivan. Kako priča njegova sestra Jovana, pre nesreće Savo je bio, jednom rečju, nezaustavljiv.

Savo Savić Foto: privatna arhiva

Mali pokreti u nogama koji daju veliku nadu

- Igrao je tenis rekreativno, a bavio se i drugim sportovima. Svakodnevno je umeo da prepešači više od 20 kilometara. Veselog duha je bio i ostao i nema te osobe koja ga nakon što ga upozna, ne zavoli. Takođe je veoma talentovan za muziku i slikanje... Ali pošto mu je delimično oduzeta funkcija obe šake, sada ne može ništa od toga. Veoma je društven i velika je sreća što su prijatelji bili uz njega sve vreme otkako se nesreća dogodila jer je pored svih komplikacija koje su ga pratile, uspeo da zadrži pozitivnost. Inače je u poslednjih par meseci dobio male pokrete u nogama koji nam daju veliku nadu. U suštini ne verujemo u čuda da će biti kao što je nekada bio, ali da se osposobi za normalno i samostalno funkcionisanje, jer ovako za sve zavisi od drugog - kaže njegova sestra Jovana.

Savu možemo da pomognemo slanjem SMS poruke: Upišimo 674 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human674 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-547460-03

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002927.3

IBAN: RS35160005400002927363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(J. Vučić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA