≫ 

Hrabri Danilo je 80 dana u izolaciji, u borbi sa leukemijom: Proverite da li možete da mu pomognete

Dečak je tri puta pobedio opaku bolest, potrebni su mu trombociti kako bi se konačno izlečio

  • 0
Dečak Danilo, leukemija Dečak Danilo boluje od leukemije, Foto: Facebook/Leuka

Mali Danilo (11) provodi 80. dan u transplantacionom bloku, u neprekidnoj izolaciji. Ono što ni mnogi stariji i zreliji ne mogu da izdrže, Danilo, koji boluje od leukemije, može.

Dečak je 80 dana u bolovima, mukama, povraća, stalno priključen na lekove. Uvek je boca prikačena na njegovu venu, lekovi se slivaju u njegovo telo.

- Lekovi koji ga održavaju u životu, ali ga i truju. Otežavaju i onako velike muke koje ima. I on izdržava. Bori se. Predaje nema - napisao je Predrag Slijepćević, predsednik Udruženja pacijenata za pomoć obolelim od akutnih leukemija Leuka.

Kako je naveo, dečak 80 dana provodi u izolaciji, sa sestrama i doktorima koji su pod maskama, samo je majka pored njega.

- Bez drugara, igre, nekoga sa  kim bi mogao da popriča, da mu prođe brže koji minut. Nema nikoga. 80 dana od kada je Danilu transplantirana koštana srž. Moralo je tako, Danilo je imao leukemiju. I to ne po prvi put - naveo je Slijepčević.

Naime, ovo je treći put da je hrabri Danilo pobedio opaku bolest. Prvu je imao sa samo 2 godine, a drugu

sa 6. Preživeo je pakao tri puta.

- Tri puta terapije, bolnica, lekovi, vađenja krvi, primanja krvi, još lekova, neprekidni pregledi, braunile, centralni venski kateteri, još lekova, ljudi pod maskama, još lekova, prikovan za krevet. Dok su njegovi vršnjaci polako rasli i uživali u detinjstvu, Danilo se borio za goli život - napisao je Slijepčević.

Pre transplantacije je morao u Italiju na zračenje. I to je izdržao. Sve što je leukemija bacila na njega, on je izdržao.

- Izdržao je ono što mnogi nisu. Stariji, jači, iskusniji, zreliji. Oni nisu. Danilo jeste. I ja mu skidam kapu. Upoznao sam ih dosta. Većeg nisam. Ne verujem ni da hoću. Jedan je Danilo. Jedan - naveo je predsednik Leuke.

Kraj mukama

Kako je dodao, sad bi trebao da bude kraj njegovim mukama.

- Nova koštana srž još nije dovoljno proradila, rezultati idu gore-dole, još su mu potrebne transfuzije. I krvi, krvne plazme, a pogotovu trombocita. Leuka je dala sve davaoce koje je imala. Sve do jednog. Nemamo više nikoga. Ni jednog jedinog - stoji u objavi Predraga Slijepčevića.

Ako ste krvna grupa B, nije bitan Rh faktor. Ako ste iz Beograda, niste prehlađeni i niste bili u zadnjih 15 dana, ne pijete nikakve lekove. Za žene je dodatni uslov da nisu imale trudnoće (antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite) i žene moraju da imaju više od 65 kilograma, javite se na telefon: 063-304-138 Peđa Slijepčević.

- Jako je važno da se javite, ne da odete direktno u Zavod. Javite se da koordiniramo odlaske, jer je procedura davanja takva da je koordinacija između lekara, Zavoda i vas važna. Vašim direktnim odlaskom stvarate nepotrebnu gužvu u Zavodu i otežavate rad. Zato vas još jednom molim da se pre odlaska javite i mi ćemo vam zakazati termin - napisao je predsednik udruženja Leuka.

Video: Darko je sa 9 godina prošao ono što nijedno dete ne bi trebalo: Tada se završilo njegovo detinjstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA