≫ 

Stariji vodnik donirao aparat bolnici, sad mu je duplo veća suma potrebna za operaciju njegovog sina

Za Telegraf.rs kaže da bi opet uradio isto, bez obzira na sve

  • 16
Danijel Milenković, dete Mijat Milenković Foto: Privatna arhiva

Danijel Milenković iz Prokuplja, stariji je vodnik iz Brigade veze Vojske Srbije, koji je prošle godine, čim je dobio blizance, treće i četvrto dete, donirao aparat Klinici za dečije interne bolesti u Nišu, vredan nešto više od 200.000 dinara, ni ne slutivši da će skoro dupla veća suma biti potrebna i njemu.

Danas je njegovom sinu Mijatu, blizancu od 14 meseci neophodna operacija na očima, za koju je potrebno 380.000 dinara, a njegova dobra dela mu se vraćaju. Kaže da su blizu kraja do nje. Jer, sakupljeno je 320.000 dinara. Ali, kaže i da bih opet uradio isto. 

Milenković je Odeljenju za intenzivnu negu Klinike za dečije interne bolesti u Nišu, krajem jula prošle godine donirao savremeni pulsni oksimetar. Sredstva za uređaj, koji se koristi za invazivna merenja najbitinijih vitalnih funkcija najmlađih pacijenata, Milenković je prikupio zajedno sa Bojanom Stanimirovićem iz Amadeus benda.

Na ovaj humani gest odlučio se pošto je, dok se njegov sin Mijat lečio u niškoj klinici, uvideo profesionalizam i entuzijazam zaposlenih, ali i potrebu te ustanove za pulsnim oksimetrom.

Kako navodi, njemu su prilikom zajedničke borbe za život malog Mijata lekari i medicinske setre Kliničkog centra Niš ulili veru da će sa bebom biti sve u redu.

S obzirom na to da sam gotovo sve vreme dok je trajalo lečenje boravio ovde, želim da od srca pohvalim celokupno osoblje Klinike, koje je maksimalno požrtvovano i koje brine o svoj deci, tako da je ovaj poklon samo mali znak zahvalnost - rekao je, između ostalog, Milenković prošle godine u julu.

Danijel Milenković, dete Mijat Milenković Mali Mijat (14 meseci) Foto: Privatna arhiva

Nadaju se operaciji do kraja maja 

Na ovoj klinici ležao je jedan od njegovih sinova blizanaca - Mijat, koji sada ima 14 meseci. Njegovoj supruzi je, naime, pukla materica, pa je jedna beba - Ignjat, izvađena normalno, a jedna je bila bez kiseonika, koja je oživljavana. To je mali Mijat, kojem je sada potrebna operacija očiju... a koji je imao i drugih problema.

- Zbog toga što je Mijat ostao bez kiseonika, pojavio mu se edem na mozgu. Rođen je sa 2 kilograma i 60 grama. Transportovan je iz prokuplja u Niš. Desna strana tela mu nije fukcionisala kako treba, pa smo uspeli vežbama da je vratimo. Njegov brat blizanac već hoda, a Mijat tek sada počinje da ustaje, da se penje... Ostao je taj problem sa očima, i mi se nadamo da ćemo i to uskoro rešiti - priča Milenković za portal Telegraf.rs.

Intervencija na očima Mijatu bi trebalo da bude urađena u privatnoj klinici "Stankov", do kraja ovog meseca. Operacija je trebalo ranije da bude urađena, ali su zbog korona virusa i vanrednog stanja odložene sve intervencije.

- Trebalo bi da se sada čujemo sa klinikom, rekli su nam da se javimo čim prođe vanredno stanje da odvedemo Mijata da odradi zadnji pregled i da zakažu operaciju. Možda će to uraditi istog dana, možda sutradan. Trebalo je samo da na kilaži doda još dva kilograma zbog anestezije. U suštini, mi smo za operaciju sakupili 90 odsto novca.  Imamo 320.000 dinara, i jedna firma je najavila da će uplatiti još 20.000. Dakle, ostalo je da sakupimo još 40.000 dinara. Blizu smo kraja da zaokružimo sumu - navodi on.

Osim Mijata i njegovog brata blizanca, Danijel i njegova supruga imaju još dvoje dece - ćerku Lenu (7) i sina Uroša (5). Žive kao podstanari. Bez obzira na to, trude se da učestvuju u svakoj humanitarnoj pomoći, koliko mogu.

Danijel Milenković, dete Mijat Milenković Porodica Milenković Foto: Privatna arhiva

"Isto bih uradio"

Za Telegraf.rs kaže i da je znao za problem sa Mijatom, opet bih donirao aparat dečijoj bolnici u Nišu.

- Tada sam uradio najbolje, a i opet bih uradio isto. I sada pomažemo koliko možemo. Uplatili smo nešto i za  devojku kojoj je izgoreo stan, izgubila braću u roditelje. Svakodnevno se odazivamo na humanitarne akcije, koliko god je to u našoj moći. Pošto imamo četvoro dece, i živimo kao podstanari, zvali su nas i iz organizacije "Srbi za Srbe", da nam pomognu materijalno. Rekli smo im da daju onima kojima je pomoć potrebnija, koji nemaju uslove za život. Nama ne treba - kaže Milenković.

Bez obzira na to što Mijatu predstoji operacija, ne očajava. Veruje da će to biti prva i poslednja, i da će sve ružno što im se desilo, odmah posle toga biti zaboravljeno.

- Niko ne može da nam garantuje da će to biti samo ta jedna operacija. Ali, verujemo da će biti prva i poslednja.  To je oko. Otvore čoveka, i ne znaju šta je unutra. Znači, idemo, pa šta nam Bog da. Mi smo kod fizijatra išli celu godinu. I opet ćemo kad prođe operacija u banju Gornja Trepča na vežbice da mu se pokrenu mišići. Jeste muka, ali ako to sve bude kako treba, čovek sve to brzo zaboravi - navodi on.

Mijatu možete pomoći uplatom na račun u Mobi banci 115-0000000061536-47 na ime majke Danijele Milenković, a za uplate iz inostranstva:  IBAN cod: RS351150000000006153647, SWIFT cod: AAAARSBG

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA