≫ 

Operacija prošla glatko, prognoze bile odlične. 7 godina kasnije Miluša je iscrpljena hemioterapijom

Protekle tri godine redovno prima hemioterapiju - na svakih 21 dan. Teško ih podnosi, ali se bori

  • 0
Miluša Filko Foto: Privatna arhiva

Miluša Filko (51) iz Kisača kod Novog Sada počela je svoju borbu 2013. godine. Tada se problem i stvorio i otklonio, pa se činilo i da je muci kraj. Ipak, slučajnim pregledom, četiri godine kasnije ispostavilo se da bolest neće tako lako dići ruke. Lečenje se nastavilo se 2017. i od tada traje.

Poslednje tri godine redovna je na hemioterapiji. Deset dana mučnina, glavobolja, vrtoglavica, bolova u kostima i kratak period predaha od onoga što ponovo predstoji. I tako na svakih 21 dan.

Priča je počela uobičajeno i razvijala se neuobičajeno dobro.

- Napipala sam kvržicu 2013. godine, ispalo je da je maligna. Operacija je prošla glatko, prognoze su bile odlične. Nije bilo pozitivnih limfnih čvorova ispod pazuha i činilo se da se to neće ni vratiti. Sve sam se redovno kontrolisala. Posle četiri godine, slučajnim pregledom, nisam se nešto osećala dobro, otišla sam na ultrazvuk. Tada su nađene promene na jetri. Promene na jetri su pronađene negde u junu, a već u decembru su na magnetu viđene i promene na kostima.

Onda smo snimali celu kičmu, karlicu... svuda su bile promene, od vrata nadole. To je značilo da se bolest širi. To su sve metastaze od dojke. Kičma je zračena i tu su zaustavljene metastaze. Već dve godine ne rastu niti me šta boli na kičmi, sve je to zasad u stanju mirovanja. Jetra je problem, koja je stalno u progresiji - kaže samu sebe isrpavljajući: - Ne baš stalno. Ima oscilacija, malo nešto postignemo hemioterapijom.

Pored toga što je teško podnosi, svesna je da neće moći njome da se leči doveka.

Miluša Filko Foto: Privatna arhiva

- Ne radim, ne bih bila sposobna. Nemam ja tu kondiciju, ni da se popnem stepenicama i vratim nazad. Hoće srce da mi iskoči, nemam daha. Da me vidite, ne biste rekli da sam bolesna. Ali hemioterapije uzimaju svoj danak - objašnjava na primeru, lako shvatljivom i zdravom čoveku, zbog čega je hemioterapija rešenje tek na određeno.

- Činjenica je da hemioterapiju ne mogu doveka trpeti. Sama sam krenula u istraživanje i pitala svog onkologa i da li bih imala koristi od značenja aparatom u Turskoj. Ona mi je potvrdila da će koristi biti. Samo ako oni žele to da rade. Potom sam slala dokumentaciju klinikama koje sam našla. Svi su mi identično odgovorili: da preporučuju zračenje zajedno sa hemioterapijom - kaže u nadi da je našla rešenje za svoj problem.

Pored novca koji treba da skupi, problem je i saobraćaj. U uslovima pandemije ne može ni da ode u Tursku. Račun na kojem bi trebalo da se nađe oko 12.000 evra, od marta je popunjen negde do pola.

Miluša Filko Foto: Privatna arhiva

- U suštini mi ne treba pomoć. Kada ležim i kada mi nije dobro, onda mi niko ne treba - kaže bez imalo oholosti u glasu.

Iz njenog tona jasno je da joj tada pomoći i nema.

Miluška ima porodicu, dva odrasla sina i supruga. Uprkos tegobama trudi se da se kreće i da funkcioniše.

Pomozimo joj da sakupi novac za lečenje

Slanjem SMS poruke: Upišimo 794 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human794 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043043-27

Uplatom na devizni račun: 160600000004308110

IBAN: RS35160600000004308110

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA