• 10

Umesto šuteva u košarci i desetki na faksu, Janko broji hemoterapije. I ne kuka, kaže da je odlično

"Naučen sam tako, da svaka utakmica može da se dobije"

  • 10
Janko Tanasijević

Foto: Instagram/jankozaa

"Kako si?"; "Hvala na pitanju, odlično".

Janko Tanasijević iz Kragujevca ima svega 25 godina i ozbliljno je bolestan, kancer koji mu je otkriven pre godinu i po dana promenio mu je život, ali ne i pogled na svet - ne nedostaje mu ni osmeha ni optimizma, prihvatio je "igru" i ne namerava da se preda. Broji hemoterapije, a sada i novac za dalje lečenje koji humani ljudi prikupljaju za njega, jer mu se bolest proširila na jetru.

- Pošto sam sportista, naučen sam tako, da svaka utakmica može da se dobije, sa tim stavom sam izašao iz bolnice i krenuo u borbu - priča nam Janko.

Slede mu četiri nove, specifične hemoterapije u inostranstvu, pa tek onda operacija X nožem u Beogradu, koja je već bila zakazana, ali zbog metastaze koja ije mogla da se operiše, intervencija je otkazana.

- Skupljen je novac za prvi tretman u Nemačkoj, dobio sam pozivno pismo od doktora koji radi na toj klinici i idem sledećeg petka na prvu terapiju - kazao je Janko.

Janko je bio košarkaš, a obukao je i srpski dres: aktivno je igrao košarku u KK "Radnički" iz Kragujevca, osvojio sa ekipom Univerziteta iz Kragujevca bronzanu medalju na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u basketu 3x3 u Kini 2016. godine.

Međutim, novembra 2018. oseća jake bolove u leđima, da bi uoči Nove godine shvatio da više neće moći ni da igra, ni da studira dok ne završi sa lečenjem. Napušta studije mašinstva i počinje novu borbu. Prvu terapiju dobija 9. januara 2019.

- Primio sam 11 hemoterapija, zatim je bila pauza od 2 meseca, pa sam posle toga primio jos 6, ali nisam ležao u bolnici ni tri dana, već su to bile terapije od 2-3 sata posle kojih sam odlazio kući - govori to kao da je odlazio da primi penicilin, a ne supstancu od koje svako od nas manje ili više strepi.

- Kod kuće sam, nisam nastavio sa studiranjem, jer nisam mogao da prisustvujem nastavi zbog hemoterapija koje su bile na svake dve nedelje - priča Janko.

Ipak, posle hemoterapija nije imao većih problema. Dan-dva nakon izlaska iz bolnice je povraćao, imao mučninu i proliv, a neželjene efekte ublažavao je prirodnim preparatima.

Aprila ove godine saznaje da je bolest uznapredovala. Lekar mu je preporučio vid terapije koja daje dosta dobre rezultate, a ne sprovodi se nigde u Srbiji - regionalnu hemioterapiju, direktnu i ciljanu samo u jetru, koja će pomoći da mu se metastaze smanje i dovedu u stanje da može da se izvrši intervencija X nožem.

Ako želite da pomognete ovom mladiću da stigne do svog cilja, saznajte kako OVDE.

(M.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima